Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubio ugled

Sanaderu oduzeto pet Tuđmanovih i najveće Mesićevo odlikovanje

Ivo Sanader
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
19.07.2014.
u 10:30

Kao zamjenik ministra vanjskih poslova završio je prvi kriminalni posao dva mjeseca prije nego što je odlikovan za uzornu službu

U Narodnim novinama objavljena je odluka predsjednika države Ive Josipovića o oduzimanju šest odlikovanja Ivi Sanaderu, osuđenom na osam i pol godina zatvora. Sanaderu su oduzeti Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom kojim ga je kao predsjednika Vlade 9. lipnja 2008. odlikovao predsjednik države Stjepan Mesić za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH, izgradnji i napretku te za izniman doprinos razvitku odnosa RH i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima. To najveće odlikovanje koje je dobio s njim su dobili i u najtežim trenucima odani mu prijatelj Luka Bebić te Josip Manolić.

Ostala odlikovanja dao mu je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom dobio je 28. svibnja 1995. za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu RH, za izgradnju Hrvatske i razvitak odnosa s drugim zemljama. Istog je dana dobio i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi te Spomenicu domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu kroz pet godina.

Tim su odlikovanjima bili “pokriveni” i prvi milijuni koje je zaradio na nepošten način. Naime, slučaj Hypo u kojem je dobio proviziju od 3,6 milijuna kuna prema presudi se okončao dva mjeseca prije nego mu je dr. Tuđman uručio odlikovanja.

Red hrvatskog trolista dobio je 21. svibnja 1996. od dr. Franje Tuđmana kao predstojnik Ureda predsjednika Republike za osobite zasluge za RH, zajedno s Franjom Kajfežom. Red Ante Starčevića dobio je 19. listopada 1998. kao državni dostojnik za izniman doprinos u pripremi i provedbi drugog državnog i pastoralnog posjeta Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Predsjednik je odluku o oduzimanju odličja obrazložio pravomoćnom presudom Vrhovnog suda kojom mu je za kaznena djela izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci zatvora te zbog “zloupotrebe povjerenja hrvatskih građana iskazanog izborom na jednu od najviših državnih dužnosti i pretvorenu u osobno koristoljublje”.

>> Pet dokaza veleizdaje i ratnog profiterstva

Komentara 22

Avatar pf
pf
10:51 19.07.2014.

Domorodne HDZ-ovce nije briga za odlikovanja, medalje i ostalo gvožđe što im visi na grudima. Njih zanima jedino lova i samo lova. Kakva bespuća i domorodne amebe od stoljeća sedmog.?? Tuđmanov HDZ se raspao u 10-tak frakcija zbog love i samo love.

Avatar trooso
trooso
11:03 19.07.2014.

narod dao, narod uzeo

Avatar rangojack
rangojack
10:48 19.07.2014.

Kad bi covjek znao da je samo on kriv za stanje u Hrvatskoj ,jos bi se i veselio, ali cinjenca je da je Ivo samo jedno zrtveno janje a brdo lopova je jos slobodno. Ostatak nih je i organizirao njegovo uhicenje i presudu sa besplatnim kartom za Lepoglavu. Skoro mi ga je pak i zao..!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije