Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlaganje privatnosti

Razuzdane slike na fejsu mogle bi vas stajati posla, a lajkanjem možete sudjelovati u nasilju

Facebook
Foto: Reuters/Goran Stanzl/Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.04.2014.
u 08:45

Čak 80 posto obitelji nema nikakvih pravila o korištenju Facebooka

Nedavno ugašena Facebook stranica sa seksualiziranim fotografijama maloljetnica uzetih s njihovih profila, što ne opravdava autora stranice i one koji su je lajkali sudjelujući u nasilju nad njima, nazvanih sramotno “droljama”, nameće opet pitanje zloupotreba na društvenim mrežama.

Koje osobne podatke i fotografije po mišljenju stručnjaka ne bi trebalo objavljivati? Privatnosti na internetu u pravom smislu te riječi nema, kaže sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, a građani još nisu svjesni da je sve što napišu javno izgovorena riječ i da se trebaju ponašati kao da to pišu za novine.

– Na društvene mreže ne bi smjeli stavljati adresu i datum rođenja zbog moguće krađe identiteta. Roditelji ne bi smjeli dopuštati djeci mlađoj od 13 godina da otvaraju profile. Mnogi ne znaju da objavljeno na internetu ostaje zauvijek jer podaci i, kad se obrišu, ostaju pohranjeni. Ne možete na društvenim mrežama komentirati šefove i interne stvari iz tvrtke, koje mogu biti poslovna tajna. Mladi nisu svjesni kad stavljaju fotografije na kojima se opijaju da im to 10 godina poslije može naštetiti jer će ozbiljni poslodavci proučavati njihove navike i sklonosti – govori Lubura.

Foto: Večernji list

"Djeca ne shvaćaju da im golišava fotka može naštetiti"

Psihologinja, prof. dr. Gordana Buljan Flander ističe da djeca u pubertetu isprobavaju različite identitete pa žele biti i u seksualiziranim ulogama. Ali...

– Orijentirani su na sadašnjost i ne percipiraju budućnost pa, ako su stavili golišavu fotku, ne shvaćaju da im to može naštetiti. Treba ih učiti rizičnim ponašanjima na internetu kao što ih učimo rizičnom ponašanju na cesti. Ako roditelji stavljaju privatne fotografije na FB, djeci šalju poruku da privatno može biti javno, ako pišu uvredljive komentare, mogu to očekivati i od djece. I oni koji lajkaju sadržaje kojima se nekog vrijeđa sudionici su u nasilju. Tehnologija je djeci dala moć, a ne informacije i odgovornost. Djeci kažem: ”Kad hoćete staviti fotografiju na internet, promislite tri puta želite li da je vide vaši roditelji i vama bitne odrasle osobe” – govori dr. Buljan Flander.

Rizično ponašanje

Prof. psihologije Mirjana Nazor drži da smo izgubili orijentaciju što je privatno, a što javno.

– Ako netko stavi na Facebook profil fotografije s vjenčanja, to je stvar dviju odraslih osoba, ali mislim da nije u redu da roditelji na internet stavljaju fotografije djece. Dijete nije vlasništvo roditelja i, kad odraste, moglo bi time biti nezadovoljno – kaže Nazor.

Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, na upit kako zaštiti maloljetnice koje na profile stavljaju seksualizirane fotografije, odgovara: – Neke djevojčice nisu svjesne koliko je to rizično i što bi se dalje moglo događati s njihovim fotografijama. Roditelji trebaju razgovarati s njima o tome i nadzirati ih kako koriste internet. Opća seksualiziranost u javnom prostoru utječe na stavove i ponašanja mladih. Škole trebaju provoditi programe prevencije vršnjačkog nasilja i cyberbullyinga i učiti djecu sigurnijem korištenju interneta. Kad djeca objave fotografije, to ne oslobađa odgovornosti počinitelja koji ih dalje objavljuje. To ima elemente kaznenog djela povrede privatnosti djeteta.

Sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić smatra da, ako djevojčica od 14 godina stavi na profil fotografiju na kojoj je u toplessu, Facebook bi i sam trebao maknuti tu fotografiju.

>>Majka djevojčice: Moja kći strahuje od pedofila

>>Haker SwaBo: Kako sam uspio razotkriti divljaka s Facebooka

Komentara 3

LE
LeonardS
11:47 28.04.2014.

Sve ste vi to lijepo obrazožili, a bilo bi još lijepše kad bi tako educirali i novinare što pišu, jer novinar kad izađe u javnosti sa polu istinom ili ne provjerenom informacijom te ne sasluša drugu stranu priče uništava nee jednu osobu već mnoge obitelji ali oni sebi uzimaju za pravo a kad se njih dirne onda štrajkaju ili su blizu štrajka ili trže da se zakon mijenja,oni imaju mogučnost bar se izjasniti a druga strana ako ovdje komentira samo obrišu, eto tako je to u životu

Avatar bok
bok
14:53 28.04.2014.

konacno clanak koji opisuje opasnosti facebooka. Klince nitko nema upozoravati, kad i reoditelji nemaju pojma. Jednino dorbo je da ocito face gubu clanstvo Koje odlazi na whatsapp. Jedna od glavnih facebookovih filozofija je "zaboravite privatnost"... cisti mazohizam.

KA
kajinx
17:16 28.04.2014.

…a lajkanjem možete sudjelovati u nasilju. “lajkanjem” !!! Dijana, ako ste ikad išla u školu, molim Vas pišite Hrvatski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije