Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jaka kuna - 7,47 za jedan euro

Rata kredita od 300 eura 30 kuna manja nego u isto doba lani

novac novčanice
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
14.07.2016.
u 09:30

Kuna najjača od srpnja 2013. godine, britanska funta pala ispod 9 kuna, a franak se oporavlja od pritiska nastalih zbog Brexita

Tečajne su razlike donijele laganu prednost dužnicima koji vraćaju kredite s eurskom klauzulom. Današnji srednji tečaj od 7,47 za jedan euro najniži je od srpnja 2013. godine, pa je i trenutačna rata kredita od, na primjer, 300 eura manja 30 kuna nego što je bila isti dan prošle godine! Izraženije jačanje kune, koje je na godišnjoj razini bilo između 1,5 i 2 posto, prisutno je cijele ove godine, a analitičari vjeruju da će razdoblje relativno jake kune potrajati sve do kraja ove godine. Uz izvoz i priljev turističkih deviza, na tečaj utječu i deflacijski pritisci, koji dolaze prije svega od kretanja cijene nafte na svjetskim tržištima.

Tečajne su razlike jedan od razloga što je javni dug, barem statistički, na kraju prvog tromjesečja izgledao bolje nego što u stvarnosti jest jer se i njegova devizna komponenta iskazuje prema trenutačnom tečaju kune. No, javni je dug usporio, nevezano za tečajne razlike, i zbog smanjene potrošnje države u razdoblju privremenog proračunskog financiranja. Turističke će devize tijekom ljeta stvarati pritisak na dodatno jačanje kune, no analitičar Zdeslav Šantić vjeruje da će se na domaćem tržištu euro stabilizirati na vrijednostima oko 7,5 kuna kako se budemo približavali jeseni. Hoće li ići iznad toga, što bi izvoznicima išlo naruku, ovisit će i o političkoj situaciji.

– Zadržavanje nestabilnosti nakon izbora moglo bi stvoriti određeni pritisak na tečaj jer 2017. godine dolaze na naplatu znatni iznosi javnog duga. No, dođe li do deprecijacijskih pritisaka, vjerujem da središnja banka ima dovoljno instrumenata za djelovanje – komentira Šantić.

Vrijednost švicarskog franka spustila se danas na 6,85 kuna, i to nakon početnog skoka na 7 kuna zbog britanskog referenduma. Vrijednost funte pala je ispod devet kuna na 8,97, za usporedbu, istog dana prošle godine britanska funta težila je 10,7 kuna. Franak se pak u to vrijeme mijenjao za 7,23 kuna. 

>> Prilika za posao: Traži se 1600 nastavnika, za neke je spreman i bonus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije