Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratno profiterstvo

Prvi slučaj dobro iskorištenog Zakona o pretvorbi i privatizaciji

Đuro Gavrilović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
27.11.2014.
u 12:15

Tvrde da je i tadašnji predsjednik Tuđman imao sumnje, 1996. zatražio reviziju je prodaje

Gjuro Gavrilović pojavio se 1991. godine želeći natrag tvornicu koja, kako je tada tvrdio, pripada njegovoj obitelji i koju su im oduzeli partizani. No postoji ugovor iz 1962. iz kojeg je vidljivo da je njegov otac prodao 13-postotni udjel u tvornici, za što je bio isplaćen, a istodobno se odrekao brenda i recepture te otišao u Beč gdje pokreće novi biznis. Kako je taj posao propao, sedamdesetih se vraća u Petrinju i zapošljava se u tvornici.

Sin Gjuro Gavrilović nastupa odmah nakon donošenja Zakona o pretvorbi i privatizaciji 1991. i očito ga dobro koristi uz političku potporu, tvrde već dulje vrijeme iz Udruge bivših radnika Gavrilovića. Tvrde da je i tadašnji predsjednik Tuđman imao sumnje, 1996. zatražio je reviziju prodaje, podignuta je i kaznena prijava, no nikada ništa nije poduzeto. Radnici su sve znali cijelo vrijeme, ali nakon ratnog pustošenja Petrinje bilo je bitno da se radi.

Tvrtka Gavrilović prodana je iznenada, oglas u Večernjem listu pojavio se dan nakon pada Petrinje, a ubrzo ga kupuje G. Gavrilović kao jedini zainteresirani. A prethodno je protuzakonito nad tvrtkom proglašen stečaj. Osim toga, nikada nije bio vidljiv ugovor o prodaji pa ni uplaćen novac.

>> Gavrilović: Ovo je nastavak hajke državnih institucija

>> Tvornicu kupovao s dva milijuna maraka za obranu i kupnju oružja

Komentara 10

DO
doktorica
13:07 27.11.2014.

pa onda treba sve ratne profitere procesuirati!!

M3
Miške 3
13:19 27.11.2014.

A koja je uloga gospodina Domjana u tome, tada predsjednika Sabora ( faron)?

CO
coolman
12:29 27.11.2014.

Nagađanja, predpostavljanja, čula , rekla kazala. Ako već pišete članak o tako ozbiljnoj temi, pa izađite sa konkretnim i ozbiljnim podatcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije