Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put u SAD

Dalija Orešković potvrdila da su protiv predsjednice Grabar-Kitarović podnesene tri prijave za sukob interesa

predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.01.2017.
u 13:20

U sva tri slučaja traži se da se utvrdi je li razlog puta službeni ili privatni te je li došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tri prijave podnesene su Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog njezina neobjašnjenog puta u SAD, javlja N1.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je da su zaprimili tri prijave te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka. 

Prijave su, kaže, sadržajno manje-više istovjetne, u njima se od povjerenstva traži da utvrdi je li putovanjem predsjednice u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.  

Problem je u tome što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili je uistinu riječ o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje službeni put prati, objasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.

"Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju", objašnjava predsjednica Povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju 

Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.

"U ovom trenutku to nije moguće znati niti bilo što prejudicirati", ističe Orešković, koja nije precizirala što je zatraženo i od koga, kao ni razdoblje u kojemu bi se moglo odlučivati u tom slučaju.

Zakon obvezuje Povjerenstvo da štiti identitet podnositelja prijave. Mediji su objavili da je jedan od njih kolumnist portala Index Goran Vojković.

Iz Ureda predsjednice Republike nemaju komentar na prijave koje su pristigle Povjerenstvu.

>>Predsjednica Grabar-Kitarović ide u posjet SAD-u

Komentara 131

AI
AirMax2
11:38 04.01.2017.

Koliko nesputane mržnje prema našoj predsjednici. Crveni su stvarno postali jad i bijeda. Večernji očito neće prenijeti Dragu Pilsela koji ju je nazvao gadurom...ali nama normalnim Hrvatima je jasno zašto to oni rade. Jer je predsjednica pametna, uspješna, predivna, i ono što ih najviše ubija - spada vjerojatno među 10 najfotogeničnih žena u svijetu hahahahahaha crknite dušmani

KV
Kvačica
11:55 04.01.2017.

Kolinda, samo naprijed! Svaki dan tvoga mandata je noćna mora ljevičarima i jugonostalgičarima.

AI
AirMax2
11:55 04.01.2017.

Crvendaći dajte da vas priupitam...a nije vas zanimalo što je Stevan Mesić radio u Haagu? Ima li kraja vašem ludilu i licemjerju koje dolazi do izražaja zbog vaše zaluđenosti jednom propalom, zauvijek izumrlom državom? Samo vam je crveno pred očimama jugokomunisti! Predstavljate uteg na leđima Republike Hrvatske. Ali ne uzrujavam se ja...barem jednom dnevno odslušam govor El Presidentea na Plesu. "NEĆEMO DOPUSTITI.......!!!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije