Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka nastavnicima

Profesor Toni Milun o situaciji u prosvjeti: 'Sami smo dozvolili da budemo ovako podcijenjeni'

toni milun
Foto: Youtube/Screenshot
1/2
29.09.2015.
u 21:15

Omiljeni profesor Toni Milun osvrnuo se na trenutnu situaciju u školstvu u najnovijem videu koji je objavio. Smatra da struka nikada nije bila ovako podcijenjena i da su učitelji potpuno izgubili dostojanstvo

Popularni profesor Toni Milun odlučio je javno progovoriti o trenutnoj situacijiu hrvatskomm obrazovnom sustavu. Svojim kolegama Milun je uputio nekoliko savjeta, ali i kritika putem videa kojeg je objavio na svom YouTube kanalu.

Na ovaj javni istup odlučio se, kako kaže, da motivira svoje učenike i studente da razmišljaju, da slijede svoje snove i da budu hrabri reći ono što misle. 

U videu je otvoreno kazao kako profesorska struka nikada nije bila ovoliko podcijenjena i da su profesori i učitelji potpuno izgubili dostojanstvo.

-Kad se usporede mjesečna primanja visokoobrazovanih osoba u svim sektorima osobe zaposlene u obrazovanju su na posljednjem 19. mjestu, najslabije plaćene- kaže Milun.

Ipak, smatra da su nastavnici za to sami krivi-Eleanor Roosevelt je rekla fantastičnu rečenicu koja se i ovdje može primijeniti: "Nitko vas ne može učiniti manje vrijednim ako mu vi to ne dozvolite". Mi smo dozvolili da budemo ovako podcijenjeni. Svi mi imamo naviku za našu lošu situaciju optužiti nekog drugog: Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, ravnatelje, roditelje- smatra Milun. 

Splitski matematičar i fizičar svjestan je da nikada nije bilo teže biti profesor, a smatra da će biti još i teže.

- Pritisci iz ministarstva, koje traži beskonačno mnogo papirologije, pritisci pojedinih ravnatelja kojima je u interesu da se ništa u njegovoj školi ne mijenja niti talasa, pritisci nekih roditelja koji traže isključivo bolje ocjene, ali ne i bolje obrazovanje za svoju djecu. Ali ipak nama profesorima na kraju ostaje izbor: kukati i beskrajno ponavljati kako nam je teško ili se prilagođavati i u ovoj situaciji kakva je izvući najbolje. Ja sam za ovo drugo- kaže Milun.

Svojim kolegama savjetovao je da budu hrabri i preuzmu odgovornost, da se stalno usavršavaju, da izbace politiku iz škola i da uče komunikacijske vještine.  -Nemojmo se prepirati jedni s drugima zbog različitih metoda koje koristimo, gradimo bolje odnose s ministarstvom, roditeljima ili medijima. Radije naučimo kako bolje surađivati za dobrobit svih nas-poručio je Milun za kraj.

>>Ministar Lalovac angažirao Miluna: Dužnici preplatili od 15 do 40.000 kuna

>>Hrvatski profesor pretvarao se da je klijent pa se zgrozio nepismenošću bankara

Komentara 23

OS
osica
21:46 29.09.2015.

Dragi moj Milune, jeda poslovica kaže "sila kola lomi". "Profesionalci, pa tako i profesori su stjerani u kut , ako ih represija na to prisiljava". Dobro da su ih sindikati organizirali, Pozivati se danas na kolegijalnost , bolje međusobne odnose,e, bolju komunikaciju s medijima ( ma ne smiju ni pisnut zna se tko može konatktirati medije, ako nema štrajka) i ne znam što sve ne, je za današnje demokratske i političke prilike u Hrvatskoj " naučna fantastika, Sposobne uvijek na čelnim mjestima mijenjaju oni "najodaniji, najposlušniji" pa su rijetki oni koji mogu riskirati svoju egzistenciju "nekom tihom pobunom, okupljanjem istomišljenika, nekim drugim oblikom neslaganja..... Zamijenjeni su preko noći, nažalost. Nekad se u takvim službama , upravi, školstvu, zdravstvu moglo govoriti, danas nažalost ne. Sve je politika, pa je i premijer onoj nezaposlenoj profesorici u Slavoniji ( zaboravila sam grad), koja mu se požalila na netransparentno zapošljavenje rekao " neka se bavi politikom". Radila sam u okruženju gdje je bilo poželjno šutiti, toje bio uvjet za napredak , sigurnost posla. današnji mladi profesori i oni srednjih godina moraju čuvati svoju bilo kakvu materijalnu egzistenciju. "Ekonomski ovisan čovjek nije slobodan". to je ekonomska istina i vi to znate. Po meni u ovim uvjetima samo sindikat može se boriti za dostojanstvo te podcijenjene profesije . Ne krivimo profesore da nešto nisu jer ni ne mogu.

RI
Riječanka
07:28 30.09.2015.

Ja sam mama jedne profesorice za čije se zdravlje bojim. Kada je profesor uz redovno predavanje i razrednik onda je to još dodatni posao koji se obavlja i kod kuće; ispunjavanje e-dnevnika, pisanje priprema predavanja, roditeljski sastanci i njihovi prohtjevii i prijetnje itd. Međuljudski odnosi u školi, putovanje u drugo mjesto zaposlenja, trošenje vlastitog novca da bi predavanje bilo kvalitetnije, odjeća koju treba obnavljati jer "profesor mora biti uredan", profesor u razredu s 20-tak učenika koje treba stalno nadglasavati i smirivati, zamislite koji je to napor za glasnice i živce, sve to stvara veliki stres od kojeg slabi organizam. Profesorima se stalno stavlja pod nos njihov godišnji odmor, ali se ne zna da školske ferije nisu jednake za učenike i za profesore, profesori samo ne predaju u ljetnim mjesecima već se bave beskrajnom papirologijom koje zahtijeva Ministarstvo. Posao profesora se može usporediti s današnjim poslom liječnika opće prakse koji više vremena potroši na upisivanje u računalo nego što traje sam pregled. Profesorski je posao po težini smješten na prvom mjestu čak ispred rudarskog, a po plaćenosti profesor Milutin je već objasnio.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
21:43 29.09.2015.

Evo razloga da se dovedu nastavnici i profesori iz susjedstva pa nam ne trebaju ćirilične table,ta naša Vlada to i hoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije