Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda Šešelju

Pripremao teren za etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH

vojislav šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
30.03.2016.
u 22:43

Zločinac iz čijih su riječi Balkanom potekle rijeke krvi presudu čeka na slobodi i nada se ulasku u Narodnu skupštinu Srbije nakon prijevremenih izbora

Vojislav Šešelj predstavlja najprljavija usta režima Slobodana Miloševića, on je obavljao najprljavije stvari, psihopatski se iživljavao na slabijima, kao što su to bili Hrvati u Hrtkovcima, dok se sam Milošević uvijek malo izmaknuo. Kaže to srbijanski liberalni političar Žarko Korać, reagirajući na česte analize kako je Šešelj bio samo ridikulozni megafon, dok su pravi krivci i igrači ostali daleko od Haaga, oni koji su u ratu vukli konce, a to nije bio samo Milošević, nego i državne strukture Srbije i Jugoslavije te strukture vojne obavještajne službe na čelu sa šefom Aleksandrom Vasiljevićem

Haaški sud na velikom ispitu

Međutim, iako je veliki propust što su pozadinski vladari balkanske igre ostali slobodni, ipak je uz Miloševića upravo Šešelj bio možda i najvažnija karika. I povjesničar Tvrtko Jakovina uvjeren je da je značenje Vojislava Šešelja u zločinačkom projektu velike Srbije veliko, na simboličkoj razini za cijelu regiju i veće od nekih drugih političara ili vojnih zapovjednika. Danas će se vidjeti kako će se prema Šešeljevoj ulozi u zločinačkom projektu postaviti Haaški sud.

Hoće li se prikloniti praksi ustanovljenoj na suđenjima za genocid u Ruandi, gdje su i novinari osuđeni na zatvor dulji od 30 godina jer su raspirivali mržnju i pozivali na zločin? Čak i da je samo govorio, Šešelj bi u očima mnogih u Hrvatskoj i BiH bio veliki zločinac jer iz njegovih su riječi potekle rijeke krvi. “

Čitav ovaj prostor uskoro će biti očišćen od ustaša. Nijedan ustaša ne smije živ izaći iz Vukovara”, rekao je Šešelj u Vukovaru 8. studenoga 1991., deset dana prije pada grada i pokolja na Ovčari. Ali nisu tu samo bezbrojni govori puni mržnje, još od rečenice koja će ostati u svijesti Hrvata o granici na “liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica”, nego i aktivno sudjelovanje u ubijanju i protjerivanju, jer je regrutirao i vodio dobrovoljačke jedinice koje su kao šešeljevci ostavile traga na mjestima najvećih zločina koje su srpske snage počinile protiv Hrvata i Bošnjaka.

Haaški sud tako je na još jednom velikom ispitu: je li uspio prepoznati Šešeljevu ulogu u balkanskom krvoproliću ma kako ridikulozno on zvučao i na samom suđenju, jer previše je ljudi koji su se za njim poveli.

– U prvim danima sukoba u bivšoj Jugoslaviji novinari su odigrali najodvratniju ulogu, zagađujući svojim riječima i potičući mržnju, pa se razgovaralo i o tome da se izvedu pred sud, a što tek reći za Šešelja. Na razini simbolike Šešelj je jednako važan, ako ne i važniji, od Karadžića i Mladića. Karadžić je vezan za Miloševićev projekt za BiH, dok je Šešelj djelovao šire, pripremao teren za razbijanje Jugoslavije, za etničko čišćenje u Hrvatskoj i BiH i za regiju je možda i važniji – kaže Jakovina.

Dogovor s Vučićem

Presuda Šešelju imat će i utjecaj na unutarnju situaciju u Srbiji. Šešelj je kandidat na prijevremenim izborima 24. travnja, na kojima predvodi listu svoje Srpske radikalne stranke i ankete im daju dobre izglede da uđu u Narodnu skupštinu. Ako prijeđu petpostotni prag, imat će najmanje 17 zastupnika. Osuđujuća presuda, kaže to i sam Šešelj, donijela bi mu bonus u očima radikalnih birača, a ako bude osuđen na nižu zatvorsku kaznu, zbog koje više ne bi morao u zatvor, jer odležao je više od 11 godina, bila bi shvaćena, kaže Korać, kao oslobađajuća.

No priča o Šešelju opet će podsjetiti i premijera Aleksandra Vučića na vlastitu ulogu nekadašnjeg Šešeljeva bliskog suradnika.

– Vučić će opet vikati da ga se presudom hoće srušiti na izborima, kao da sud o tome vodi računa, ali pravi je problem to što se mora sjetiti da je bio Šešeljev sluga zajedno s Tomislavom Nikolićem – kaže Korać.

Dodaje kako očito Šešelj ipak ima nekakav dogovor s Vučićem jer Šešelj u izbornoj kampanji napada isključivo predsjednika Tomislava Nikolića, a Vučića ne spominje. Šešelj je uz svoje ime na izbornoj listi stavio i titulu sveučilišnog profesora (doktorirao je 1979.), ali ne i četničkog vojvode. Na taj položaj imenovao ga je zloglasni nekažnjeni četnik Momčilo Đujić 28. lipnja 1989., na 600. obljetnicu Kosovske bitke.•

>> Šešelj: Karadžić je nevin, Haaški sud osudio ga je samo zato što je Srbin

Komentara 83

SS
stojadin_stojko
22:57 30.03.2016.

nije mu uspjelo ono sto je Srbija osmisljeno u memorandum 2...jer BiH ima Katedralu, ima i spomenik Pape....pa koliko ja znam na Kosovu je najveca Katolicka katedrala izvan Hrvatske prema nadolje, imaju i majku Terezu u svim povecim gradovima Kosova. .....samo je srbija okruzena Nato-m, i sto cemo snjom?

SS
stojadin_stojko
23:00 30.03.2016.

a u entitetu manjim zvani "rs" imamo podizanjew spomenika cetniku Drazi mihajlovicu, a u beogradu samo ga amnestirali, ali zato je danas jedan drugi cetnik presednik Srbije, Toma diplomirani nikolic

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
23:45 30.03.2016.

ZA NEKOGA TKO je smrtno bolestan dosta dobro četnički vojvoda Šešelj izgleda.....sako samo što ne pukne pod salom tog zločinca !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije