Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola MiG-ova

Predsjednica ide u Švedsku

Požega: Predsjednica Grabar Kitarović na svečanoj prisegi ročnika u vojarni 123. brigade HV
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
18.03.2017.
u 14:55

Član moćne i bogate švedske obitelji, financijaš i bankar Marcus Wallenberg zatražio susret s Kolindom Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta Švedskoj susrest će se sljedeći tjedan s tamošnjim kraljem Carlom XVI. Gustafom i kraljicom Silvijom, s predsjednikom vlade i parlamenta, s hrvatskim iseljenicima, ali i s Michelom Magaš, Hrvaticom koju je Europska komisija nagradila titulom inovatorice godine, te s Marcusom Wallenbergom, članom moćne i bogate švedske obitelji financijaša i bankara, i to na njegov zahtjev. Wallenberg je u upravnim odborima banke Skandinaviska Enskilda, Electroluxa, Ericssona, Saaba, Temasek Holdings and Knuta, iako je njegov utjecaj i utjecaj njegove obitelji mnogo veći. Prije dvije godine švedski su mediji pisali da je u nadzorni odbor kompanije FAM u vlasništvu zaklade Wallenberg, na njegovu inicijativu, izabrana Hrvatica Danica Kragić, profesorica robotike na Tehnološkom institutu u Stockholmu, s namjerom da modernizira zakladu.

Posjet Švedskoj imat će i gospodarsku komponentu, tako da s predsjednicom, uz predstavnike Ericssona, putuju predstavnici još 15-ak hrvatskih kompanija, primjerice Dalekovod, Monting, Gredelj, Radman grupa, Tehnika, koji će sudjelovati na gospodarskom forumu. Predsjednica će s predsjednikom vlade Stefanom Löfvenom razgovarati o suradnji, o situaciji na jugoistoku Europe, ali i o razvojnoj pomoći toj regiji. Planira se posjet vojnom centru u Kungsängenu i sastanak s ministrom obrane Peterom Hultqvistom, ali tema neće biti zrakoplovi Gripen, nego iskustva Švedske vezana za uvođenje vojnog roka.

Posjet Švedskoj – što je prvi službeni posjet od proglašenja nezavisnosti Hrvatske jer je predsjednik Stjepan Mesić išao u radni posjet – početak je intenzivnog razdoblja vanjskopolitičkih aktivnosti predsjednice te uvod u niz bilateralnih susreta koji su lani, zbog političke situacije u Hrvatskoj, nestabilnosti i promjene vlasti, doživjeli svojevrsno zatišje. Krajem mjeseca u Hrvatsku stiže češki predsjednik Miloš Zeman, a predsjednica početkom travnja putuje u Irsku. Sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom pratit će zajedničku vojnu vježbu na rtu Kamenjak, slijedi susret s mađarskim predsjednikom Jánosom Áderom te posjet Egiptu i Kataru. Krajem travnja u Hrvatsku stiže švicarska predsjednica Doris Leuthard, a u svibnju portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

>>Kanader diplomacija: Hrvatska i Izrael postaju vojni saveznici

>>Švedska uvodi obavezni vojni rok do 11 mjeseci

Komentara 32

BU
Bubalamala
18:49 18.03.2017.

Putuje se troši se ali napredka nema, još da nas zaduži za borbene avione, prije nego ode !

CI
cinbenik
16:49 18.03.2017.

Zamisli sada Kralj procita karateristike, sumnjivo birane presednice podjele i raseljavanja Hrvata,...........Obecala Swizu(ponizaje Swde),a Hrvati od njenog dolaska navalili i u Swedsku......Preselja u Visoku,ostala u Titinoj vili,a izbacila Franjinog Tita,a kune se u Franju.....................a pokusaj istjerivanja vojske na granice Hrvatske,u izbjeglickoj krizi da nepominjem.............Kad toKralj sve procita ,bit ce mu puno draga presednica podjela i raseljavanja Hrvata....Onda mozemo misliti koliki je uspjeh posjete.......

CI
cinbenik
16:56 18.03.2017.

A poglavito kada cuje kralj,da je dosla na krilima ubojstva Rolovica i velicanja Busica,i da je iz stranke koja osniva povjerenstva za sukobe sa Hrvatskom,a tako i svjetskom,povjescu.........Mislim da bi manja steat bila da su ovi otisli sami bez presednice samo HDZe Hrvata,to ZNA i Swedski kralj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije