Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan poduzetnika

Poslodavci pozvali Vladu da počne s reformama: Vodite državu kao da mandat traje godinu dana

15.06.2015., hotel Westin, Zagreb - Dan poduzetnika na temu: Vizija, odgovornost i ljudi - recept za uspjeh. Emil Tedeschi, Ljerka Puljic, Zoran Milanovic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
16.06.2015.
u 23:30

Oko 37 posto građana misli da su poduzetnici kriminalci i lopovi

– Iduća vlada mora početi mandat kao da će trajati jednu, a ne četiri godine – poručila je Vladi i svima koji pretendiraju biti u njoj predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja na Danu poduzetnika, na kojem se okupilo oko 800 poduzetnika. Dodala je da aktualna vlada mora raditi kao da je u prvoj, a ne posljednjoj godini mandata.

Rast od 0,5% nije dosta

Brzo je dobila odgovor jer, dok ona smatra da bi Vlada morala računati na godinu mandata, premijer Zoran Milanović uvjeren je da se mora planirati razdoblje od osam godina. Te dvije izjave pokazale su i koliko poslodavci razmišljaju drugačije od politike i koliko se dvije skupine – ona koja stvara novac i ona koja ga od njih uzima i troši – ne razumiju. Deranja je u kritičnom obraćanju istaknula i kako rast od 0,5 posto nije dovoljan te da država mora prestati trošiti iznad mogućnosti.

– Jeftini će novac kad-tad nestati, a naši problemi bit će razotkriveni. Država troši previše i to više nego što je u stanju ubrati od građana i poduzetnika – zaključila je Deranja kazavši da za odgađanje reformi nema više vremena. Njezine su kritike utemeljene na dvije analize koje je HUP predstavio.

HUP Score, mjera koja pokazuje prosjek uspješnosti u 73 područja, i ove godine iznosi 32 od mogućih sto, što pokazuje da nema popravka situacije ni napretka u reformama. Dapače, zabilježen je velik pad investicijskog rejtinga, ali i lagani popravak poduzetničke klime. Estonija, za usporedbu, ima 75,5 bodova, što pokazuje koliko je bolja od Hrvatske. Najlošija područja su pravosuđe, tržište rada, poticanje investicija i fiskalna konsolidacija. Reforme su pozitivne, a kako je HUP i istaknuo, o njima se govori već deset godina. Ipak, novi rezultati istraživanja o poduzetničkoj klimi i stavovima građana pokazuju da je javnost nesklona poduzetnicima. Iako je 76,3 posto građana priznalo da je poduzetnička klima u zemlji loša, njih 37,6 posto misli da su ili svi ili većina poduzetnika kriminalci i lopovi, a dodatnih 32 posto misli da je podjednak broj poštenih poslodavaca i kriminalaca među poduzetnicima. Nedavno je HUP postavio 16 pitanja političkim strankama, a sada je predstavio i Bijelu knjigu u kojoj su predstavnici 30 industrijskih grana naveli niz preporuka ovoj i budućim vladama, od smanjivanja nameta specifičnih za pojedine industrije do prijedloga uklanjanja nelogičnosti iz pojedinih zakona.

Osjetit će kad osjete

I dok poduzetnici pozivaju na reforme i nude rješenja, premijer Milanović pred njih je stao kao da vodi državu bez bitnih ekonomskih problema. Iznio je gotovo sve podatke s pozitivnim rezultatom u posljednjih nekoliko mjeseci, poput rasta izvoza, BDP-a, industrijske proizvodnje, građevinskog indeksa, realnih primanja...

– Kad će to i građani osjetiti? Pa osjetit će kad osjete – kazao je Milanović pa dodao da je javni dug pod kontrolom iako je samo u njegovu mandatu znatno porastao.

– Niži je nego u državama s kojima se uspoređujemo, a to su države koje njeguju europsku kulturu srca, a ona uključuje kvalitetnu zdravstvenu njegu koja je besplatna te besplatno školstvo – poručio je Milanović.

Ipak, poduzetnike je razveselilo obećanje premijera koji je, ustvrdivši da im država nekad samo smeta, najavio da će se država ubuduće češće "micati s puta".

Nikica Valentić, osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, podsjetio je da poslovica "država državi ne propisuje zakone" ne vrijedi kad je riječ o dugovima. Valentić je pozvao banke i poduzetnike da nađu zajednički jezik, a stranke na razgovor o nacionalnom konsenzusu.

>>Milanović: Javni dug je možda previsok, ali se drži pod kontrolom

>>Broj nezaposlenih u Zagorju i dalje pada, manje ih je od 6500

Foto: Alcatel

Komentara 6

JE
Jelenko18
07:07 17.06.2015.

milanovic nije sposoban drzavu vodit.

HR
H.R.T.99
07:58 17.06.2015.

Evo politike premijera Milanovića. Eurostat: Uznemirujuća istina o Hrvatskoj. Na samom smo europskom dnu, standard nam je 41 posto gori od prosjeka EU. Milanović, Grčić i ostali ministri prestanite lagati, vrijeme je za odlazak

BS
Bijela_Sova
23:56 16.06.2015.

Čuj, javnost je nesklona poduzetnicima. Javnost još ne shvaća da se mora pokrenuti, neće posao pasti s neba. Svi ćemo biti poduzetnici od vlasnika OPG-a do tvrtki ili raditi kod nekog poduzetnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije