Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provala u pravoslavnu crkvu

Porfirije: Vjerujem da je cilj bio pljačka, a ne nacionalistički ispad

07.07.2016., Sisak - Predsjednik Srpskog narodnog vijeca Milorad Pupovac i mitropolit zagrebacko-ljubljanski Porfirije posjetili su sisackog paroha Veselina Ristica kome su nepoznati provalnic provalili u crkvu sv. Petke i kucu.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSE
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/11
07.07.2016.
u 22:00

Mitropolit kaže da zabrinjava što se provala dogodila u noći kada sisački svećenik nije bio u svom domu, jer mu nije ugodno znati da su ga pratili

– Hoću vjerovati i nadam se da nije riječ o ispadu koji je obavijen nekom nacionalističkom isključivošću, nego o provali kojoj je cilj pljačka – kazao je danas mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije obilazeći opljačkanu sisačku pravoslavnu crkvu svete Petke i stan paroha sisačkog jereja Veselina Ristića.

– Zabrinjavajuće je da se provala dogodila u noći kada svećenik nije bio u svome domu i razumijem da nije ugodno parohu Veselinu Ristiću i njegovoj obitelji mirno živjeti i raditi uz spoznaju da je netko pratio njegovo kretanje – rekao je mitropolit. Istaknuo je da je posjetom htio dati potporu parohu i svim vjernicima “jer svako upadanje u hram, narušavanje slobode hrama atak je na one koji se tu okupljaju. Bez obzira na to o čijoj bogomolji je riječ”.

Nepoznati počinitelji iz crkve su ukrali nešto novca, a iz stana paroha prijenosno računalo i nakit. Razvalili su sva vrata te razbacali bogoslužne predmete i opremu. – Ranije jest bilo verbalnih incidenata, ali ne mogu to povezati s ovim. Osjećam strah i nesigurnost jer očito su me bili pratili kad su znali da me tu noć nema kod kuće – rekao je paroh sisački Veselin Ristić. Paroh Ristić i mitropolit Porfirije ističu važnost potpore koju su nakon događaja u utorak iskazali sisački biskup Vlado Košić, imam sisački Alem Crnkić, dogradonačelnik Siska Marko Krička i niza katoličkih župnika s područja Siska.

Mitropolit je apelirao na policiju da pojača svoju pozornost. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je: – Svako oskvrnuće doma ozbiljan je napad na privatnost, a kad se dogodi oskvrnuće crkvenog hrama i svećenika, onda je to posebno osjetljiva i važna stvar neovisno o tome koja je vjera u pitanju.

>>Mitropolit Porfirije i Pupovac dali potporu sisačkom parohu nakon provale

Komentara 1

DA
dangebandi
14:25 08.07.2016.

A šta ovaj Pomfrijejeo oće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije