Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjevi u pregovorima

Za kakve se reforme zalaže MOST: Porez na nekretnine, zdravstvo privatnicima...

MOST
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/10
10.11.2015.
u 09:43

Most bi pojednostavio porezni sustav, profesionalizirao javna poduzeća, ukinuo sve parafiskalne namete

Most je jedina politička opcija koja je u Večernjakovoj anketi provedenoj prije izbora bezrezervno dala podršku politici fiskalne štednje, a takva se orijentacija provlači i kroz prve nastupe čelnika Mosta Bože Petrove. Analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek opisala je Most kao ekonomski najdesniju stranku koja se, primjerice, zauzima za širenje utjecaja privatnog sektora u zdravstvu, uvođenje poreza na nekretnine, provjeru imovinskog statusa korisnika socijalne naknade i slično.

Glavna poruka pedesetak stranica dugog izbornog programa Mosta jest da nam trebaju suštinske reforme “koje će dugoročno stabilizirati gospodarstvo, porezni sustav, mirovinski sustav, uravnotežiti proračun, stabilizirati zdravstvo, unaprijediti obrazovni sustav, uvažavati socijalne razlike, koje će omogućiti da mladi svoju budućnost i egzistenciju vide i ostvare u Hrvatskoj”.

Most je mišljenja da bi uvođenje privatnog sektora u zdravstvo povećalo efikasnost sustava i smanjilo trošak njegova financiranja iz javnih izvora. Premda su iznikli s lokalne razine, Hrvatska, prema izjavama čelnih ljudi Mosta, ne treba više od sedam do devet županija te 150 općina i gradova, i to je najkrupnija razlika treće političke snage u parlamentu u odnosu na HDZ i SDP, koji su skloniji korekcijama.

Krenu li, doista, pregovori u smjeru reformi, a ne trgovine utjecajem i pozicijama, tada bi lokalni preustroj trebao biti dominantna tema u pregovorima, što znači da bi u mandatu nove vlade trebale biti donesene odluke o drastičnom preustroju na lokalnoj razini. Most, primjerice, ne misli da branitelji trebaju zadržati poseban ministarski resor, a da se njih pitalo, ni konverzija kredita u CHF ne bi se provodila bez socijalnih kriterija.

Most bi izuzeo stanove i kuće za život od oporezivanja nekretnina, no pokrenuo bi širok krug poreznog rasterećenja za tvrtke i poduzetnike, ukinuo doslovce sve parafiskalne namete, pojednostavio porezni sustav, profesionalizirao i privatizirao javna poduzeća (izuzev strateških te Plinacra i Janafa). Javni sektor, kažu, nije prekobrojan i preplaćen, nego ispolitiziran, a odlazak liječnika jedan je od najvećih problema zdravstva.

MOST bi odmah povećao izdvajanje za drugi stup, no mišljenja je da Hrvatska ima previše visokoškolskih ustanova i studijskih programa, a jedan od prijedloga Mosta jest i da se smanje upisne kvote na nedeficitarnim studijima. 

>> Božo Petrov: Službeni razgovori počinju ovaj tjedan. Nadam se i sa SDP-om i HDZ-om

Komentara 456

Avatar petrolio
petrolio
09:58 10.11.2015.

zdravstvo privatnicima?!?! porez na nekretnine?!? ukidanje ciljanih nameta imućnima?? pa ovo je prevara!!! ja nisam za ove stvari dao glas MOSTU-u!!! nitko ovo nije spominjao?!?!!!! prevara!!!!!!!!!

ZO
zoom
09:54 10.11.2015.

MOST je zatečen izbornim uspjehom, a puno više će neugodno biti zatečeni građani koji pojma nisu imali za što im daju glas, kad krene oporezivanje nekretnina, gašenje stotina gradova i općina pa će za svaki papir koji im treba morati ići u susjedni grad udaljen 20-30 km. šlag na tortu je oporezivanje nekretnina jer kad se to jednom uvede, neće proći dugo i svi ćemo plaćati porez 2-3% godišnje od vrijednosti stana ili kuće u kojoj živimo!!!!!!

DU
Deleted user
09:50 10.11.2015.

Porez na nekretnine - jamstvo izbornog poraza! Tko se toga "takne", taj je pol. gotov. I što je najgore, taj porez ima vrlo visoke troškove prikupljanja - a malo doprinosi u proračun, izuzevši prethodno spomenutu (golemu!) psih. cijenu uvođenja tog i takvog poreza. Nije mi baš jasno i zašto se zalažu za "amerikanizaciju" zdravstva, čega se npr. susjedna Slovenija užasava... Ukratko, likovi puštaju probne balone -nema tu vizije i dugoročne procjene učinaka, a konzistentnosti ni u tragovima. I jasno da treba mačetom posjeći birokratski aparata koji je predimenzioniran - samo što onda dobivaju još veći broj nezaposlenih i još veći broj ovisnika o soc. pomoći...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije