Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas čeka NAREDNIH DANA?

Vrijeme ruši rekorde! Poludjeli studeni: južina i glavobolje

U jakoj južini danas su uživali samo igrači picigina na splitskim Bačvicama
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/3
20.11.2016.
u 21:57

U Zagrebu u Maksimiru jučer je izmjereno rekordnih 19.5 Celzijevih stupnjeva, a temperatura mora ponegdje je bila i 20

Vrijeme se baš urotilo protiv imena ovog mjeseca, jer od studeni ovih dana nije ostalo ni “s”. Eto, imamo vremenski oksimoron – topli studeni. Zatoplilo je toliko da je jučer u Karlovcu i Senju dnevna temperatura zraka dosegla čak 21 Celzijev stupanj, dok je danas isto toliko bilo u Daruvaru. A u Dubrovniku temperatura mora bila je tek za stupanj niža. Snijega pak, prema podacima DHMZ-a, danas nije bilo nigdje.

Da smo izloženi neobičnom zatopljenju, svjedoči i podatak da je u zagrebačkom Maksimiru, gdje podaci o mjerenju postoje od 1949., jučer oboren toplotni rekord za studeni. Naime, izmjereno je rekordnih 19,5 Celzijevih stupnjeva, dok je do tada najtoplije bilo 1951. i 1959. kada je živa u termometru dosegla 18 stupnjeva. Za one koje zbog ovakve topline muči glavobolja, hunjavica, umor i bezvoljnost, nema baš povoljnih vijesti jer će i cijeli ovaj tjedan obilježiti toplo vrijeme, ali i obilnija kiša, pogotovo od sredine prema kraju tjedna.

– Ostvare li se trenutačne prognoze, srednja najviša temperatura zraka od 18. do 25. studenoga u mnogim će mjestima, posebice u kopnenoj Hrvatskoj, biti rijetko visoka u povijesti mjerenja za ovo doba godine. Ponegdje vjerojatno – kao nikada. A iznadprosječne topline bit će i tijekom noći i jutra. Uz toplinu, dani će ponegdje i dalje biti kišni. Osobito na Jadranu, ponajviše sjevernom, gdje je teško jamčiti da će biti ijedan dan bez barem poneke kišne kapi. Mjestimice, posebice u Rijeci, gdje je od početka mjeseca do 19. studenoga u 19 sati palo čak 356 litara kiše na četvornome metru, i gdje prognostičari DHMZ-a upozoravaju na obilniju kišu i u sljedećim danima, ovaj će studeni biti kišovit kao rijetko koji u povijesti mjerenja. Možda čak i rekordan – najavio je glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

>> Zimska oprema obvezna na brzim cestama bez obzira na vrijeme

Komentara 4

Avatar bosanac1951
bosanac1951
22:11 20.11.2016.

Manje će se potrošiti za grijanje...

MM
maximilijanalexandar.max
22:26 20.11.2016.

Navijam da nebude opće zime

VE
velikiimali
22:34 20.11.2016.

Ljeto nam se vratilo u grad.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije