Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan penava

Politiziranje nije donijelo ništa dobro Vukovaru

Ivan Penava
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
15.11.2014.
u 19:24

Pozivam sve građane koji osjećaju pijetet prema stradanjima Vukovara i njegovih građana da nam se priključe na dostojanstven način kako bi i ti dani bili dostojanstveni, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dan nakon izjave predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi se osvrnuo na sve izjave ali i na očekivanja oko predstojeće Kolone sjećanja.

– Službeni program dana obilježavanja je objavljen prije nekoliko dana, a program je već započeo. Pozivam sve građane koji osjećaju pijetet prema stradanjima Vukovara i njegovih građana da nam se priključe na dostojanstven način kako bi i ti dani bili dostojanstveni. Apeliram i na vladajuće elite da zbog Vukovara prestanu sa politiziranjem i stvaranjem napete atmosfere kroz medije i tako pomognu da obilježimo Dan sjećanja dostojanstveno i u miru – rekao je Penava napominjući da će 18. studenoga, kada se održava kolona sjećanja, biti tijekom programa u Koloni sjećanja gdje će primati uzvanike.

Dodao je i da je manje važno tko će stajati u krugu bolnice, a tko neće, tko će biti u kojem dijelu kolone. Upitan želi li se ograditi od izjava predsjednika Stožera Josića, koji je najavio da neće biti u krugu bolnice, Penava je kazao da se ne može ograditi jer bi se onda trebao ograđivati i od mnogih drugih izjava poput onih Predsjednika RH, premijera, ministara…

Neće smijeniti Josića

Istaknuo je i da neće smijeniti Josića kojega je prije par mjeseci postavio za predsjednika gradskog Savjeta za branitelja te da u razumnoj i racionalnoj mjeri može jamčiti sigurnost ali i da ne očekuje nikakve ugroze sigurnosti 18. u Vukovaru te da je sve poduzeto prema zahtjevima MUP-a.

Ipak, rekao je i da smatra da su ga iz Stožera trebali obavijestiti o svojim istupima. Penava nije upoznat niti sa stavom predsjednika Gradskog vijeća Igora Gavrića, inače člana koalicijskog partnera HSPAS, koji je neposredno prije održavanja konferencije novinarima rekao da očekuje da će Josić biti smijenjen sa mjesta predsjednika Savjeta kao i da bi sve što bi se događalo mimo službenog protokola bila velika šteta za Vukovar i novu mladu gradsku vlast.

– To što netko poziva gdje će se stajati kod bolnice i u kojem dijelu kolone sjećanja će biti manje je bitno u cijeloj ovoj priči. Politiziranje, gdje su svi dali svoj veliki doprinos, nije donijelo ništa dobro Vukovaru. Vukovar se koristi kao alat u predsjedničkoj kampanji, zaključio je Penava.

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić, inače član HSPAS koji u gradu Vukovaru koalira sa HDZ-om, rekao je danas da je proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara neugodno iznenadio gradske vlasti ali i cijelu hrvatsku javnost.

Nažalost, nećemo biti jedinstveni

– Zajedno smo dogovorili program tako da nas je sve šokirala izjava da Stožer neće biti u dvorištu bolnice pri čemu su neke ljudi nazivali pogrdnim imenima. Osobno sam iznenađen, a na gradonačelniku Ivanu Penavi je hoće li radi tih istupa sankcionirati istupe Tomislava Josića koji je i predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara, rekao je Gavrić. Pojašnjavajući situaciju navodi i kako predstavnik udruge, čiji je on predsjednik, sudjeluje na svim sastancima Stožera čija je članica ali i da na njima nije bilo riječi o tome da se neće ulaziti u krug bolnice. Kaže da će on 18. studenoga službeno biti u Škabrnji ali da bi, da je u Vukovaru, svakako bio u dvorištu bolnice i dio Kolone sjećanja.

– Imali smo korektnu suradnju sa braniteljskim i stradalničkim udrugama ali ovo je dokaz da nam se radilo iza leđa i to kod najbitnije stvari, odnosno, dostojanstvene kolone sjećanja. Mislili smo da ćemo poslije svih dogovora biti jedinstveni ali, nažalost, prema najavama tako neće biti, istakao je Gavrić.

>>Samo u Vukovaru i Kninu ne smiju biti dvije kolone

>>Koordinacija pozvala Josića da raspusti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

>>Matić o braniteljima: Oni pričaju o nečemu, ali ništa ne dokazuju već četiri tjedna

Komentara 44

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
19:58 15.11.2014.

I ovaj HDSSB je izgubio kompas, te će zbog toga izgubiti potporu naroda kada se pokaže da su isti kao i svi ostali. Tko je Slavica Jelinić da proziva Josića, te kakvu on osobnu korist ili ambicije ima? Velika očekivanja sam imao od tog HDSSB-a ali sad vidim da je to isti vrag obučen u drugačije ruho.

SI
Sittingbull
22:48 15.11.2014.

E moj Penava. Ti i Josić konstantno politizirate. Kako možeš izjaviti da nije bitno tko će biti u krugu bolnice. Iz bolnice su ranjenici odvedeni na Ovčaru i tu se održava program nakon kojega se kreće prema groblju. Tako je bilo uvijek do prošle godine kada je tvoj kradeze s Josićem osramotio Vukovar i Hrvatsku. Vukovarcima je dosta i tebe i njega. Tko je ustvari od vas dvojice gradonačelnik?

Avatar Josip_Šimić
Josip_Šimić
21:11 15.11.2014.

Politiziranje je donijelo sve dobro Vukovaru jer Francek je obečal balkansku Švajcarsku i ustvrdil da imamo Hrvatsku a Vukovar i njegovi građani su platili danak na privatizaciju, pljačkariju i stvaranje 200 bogatih familija u HR i Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije