Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRIVAO VLASTITE DUGOVE

Poduzetnik Vlado Zec nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora

Vlado Zec
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/2
09.11.2016.
u 18:25

U travnju ove godine osječki Županijski sud također je Vladu Zeca osudio na dvije i pol godine zatvora zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti

Zbog oko sedam milijuna kuna štete u općini Velikoj, negdašnji predsjednik Uprave "Kamen Ingrada" Vlado Zec i njegova supruga Đurđica, članica te uprave, nepravomoćnom presudom osječkoga Županijskog suda u srijedu su osuđeni na dvije i pol godine zatvora, a bivši općinski načelnik Josip Perić na dvije godine.

Optužnica je teretila Perića da je od 2002. do 2006. godine izdavanjem mjenica i zadužnica u korist "Kamen Ingrada", koji je mjenice naknadno unovčavao, radi pokrića vlastitih dugova, toj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist od 6,9 milijuna kuna.

Sudsko vijeće odbilo je Perićevu obranu kako su čelnici "Kamen Ingrada" iskoristili i zlorabili njegovo povjerenje te bez njegova znanja promijenili svrhu izdanih mjenica i zadužnica, a nevjerodstojnom je ocijenilo i obranu bračnog para Zec kako s time nisu bili upoznati te da su mjenice poslužile za realizaciju ugovora o izvođenju radova na području općine Velike.

U travnju ove godine osječki Županijski sud također je Vladu Zeca osudio na dvije i pol godine zatvora zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti u slučaju u kojem je, zbog štete od 9,8 milijuna kuna počinjene Požeško-slavonskoj županiji, za zloporabu položaja i ovlasti na istu kaznu osuđen bivši požeško-slavonski župan Anto Bagarić.

Optužnica je u tom predmetu teretila Bagarića da je, na poticaj Vlade Zeca nekoliko puta od 2001. do 2005. godine prekoračio ovlasti župana te izdavao mjenice u korist "Kamen Ingrada" i "Vodoprivrede" iako za to nije bilo zakonske osnove na temelju poslovnih odnosa županije s tim tvrtkama, a koje su poslije unovčene u Hypo banci radi zatvaranja dugova "Kamen Ingrada".

>> Anto Bagarić i Vlado Zec izvukli milijune iz županije

Komentara 3

ZA
zambezi
19:48 09.11.2016.

Puno se potrošilo u bivšem nogometnom klubu Kamen Ingradu. To je vreća bez dna,a vjerojatno je sve sam financirao.

Avatar mlijeko
mlijeko
20:34 09.11.2016.

Zanimljivo je da je isti modus operandi ili identičan način izvlačenja mjenica bio i kod ostalih jedinica lokalne samouprave u općinama i gradovima s kojima je poslovao Kamen Ingrad ali su osuđeni samo čelnici lokalne samouprave kojima se sudilo na sudu u Osijeku. Oni kojima se sudilo za ista djela na općinskom sudu u Požegi su oslobođeni optužnice ili općinsko državno odvjetništvo u Požegi protiv istih nije niti diglo optužnicu. Samo su teretili Vladu Zeca i Đurđicu Kristić. Tako je grad Požega na mjenicama ostao kratak za 18,9 milijuna kuna na svoju štetu ali gradonačelniku Požege inače saborskom zastupniku SDP-a Zdravku Ronku nije pala niti kosa sa glave. Možda i zato što mu je sin predsjednik općinskog suda u toj Požegi.

HR
Hrabraja
00:02 10.11.2016.

Bude mu mozda pomogao bivsi nogometni sudac Marić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije