Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivi projekti

Ivanišević bi gradio stanove, Zepter neboder, a Štimac trgovački centar

kolaž Ivanišević, Zepter, Štimac
Foto: Pixsell
1/7
03.06.2015.
u 20:45

Ivaniševićevi traže da se njihov prostor prenamijeni za stanove

Grad Split započeo je postupak izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) koji je donesen još 2006. godine. Stiglo je čak 580 zahtjeva za promjene te je Gradsko vijeće na tematskoj sjednici prihvatilo inicijativu za pokretanje postupaka za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja (PPU) i GUP-a Splita. Najavljena legalizacija bespravne gradnje u park-šumi Marjan digla je najviše prašine u javnosti, a ništa manje zanimanja ne izazivaju ni poduzetnički projekti.

Plutajuća crpka

Goran Ivanišević, odnosno njegova majka, uputio je zahtjev da se njihov prostor u Duilovu, predviđen za gradnju sportskog centra, prenamijeni za stanogradnju. Evidentno je kako wimbledonski pobjednik nema namjeru u svom gradu otvoriti teniski centar, što je obećao kada je svojedobno zbog njega promijenjen GUP kako bi mu se omogućila gradnja kuće na Marjanu koju je poslije toga prodao.

Nije Ivanišević jedini splitski sportaš koji bi gradio. Nogometaš Igor Štimac traži da mu se na Bilicama omogući gradnja trgovačko-poslovnog centra, a Nenad Pralija uputio je zahtjev za prenamjenom sportsko-rekreacijske zone na Trsteniku za gradnju stambeno-poslovnog objekta. Braća Slaven i Jozo Žužul, poduzetnici i vlasnici HNK Split, izmjenu GUP-a traže zbog projekta "Ruža Hrvatska". Žele graditi novi stadion na Brodarici, ali i 250 stanova.

Milijarder Philip Zepter gradio bi neboder s osam katova i podzemnim garažama nedaleko od Jokera, a Hrvoje Marušić, poduzetnik i vijećnik HDZ-a, traži prenamjenu u Ulici moliških Hrvata kako bi mu se omogućila gradnja sadržaja javne i društvene namjene. Splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić želi u Slatinama, na samom vrhu Čiova, u sklopu svoga megaprojekta "Fumija Resort" izgraditi dva terena za golf. Paško Rajčić, vlasnik tvrtke "Antonio trade", širio bi City Centar one, i to za 15 tisuća kvadrata, a u sklopu toga na Mejašima bi se gradio i dom za starije i nemoćne sa suvremenom poliklinikom.

Zahtjeve za novu gradnju predali su i vodeći splitski građevinari Ivo Ora, odnosno "Ora-mont", Marina Wallner, odnosno "Elanija", te Zvonko Kotarac i njegov "Dal-koning". Arhitekti Nenad Mikulandra i Nikola Bašić izmjenu GUP-a traže zbog projekta "Splitorina", nautičkog grada u poljudskom akvatoriju, a "Lukoil" bi do sportske lučice Spinut napravio plutajuću benzinsku crpku...

U odluci i legalizacija

Gradonačelnik Ivo Baldasar će, nakon provedene procedure, Gradskom vijeću dostaviti na usvajanje prijedloge odluka koji će obuhvaćati zahtjeve građana, poduzetničke inicijative, legalizaciju bespravne gradnje unutar park-šume Marjan te između dviju bolnica i Kampusa, kao i realizaciju projekta bedema Contarini.

Foto: VLm

Komentara 15

Avatar Melankolija
Melankolija
21:00 03.06.2015.

Interesantno, niko od njih nebi gradio na gradjevinskom zemljistu? Volite Hrvatsku?

MA
Malenkost
21:12 03.06.2015.

Vecina sporatsa koji zarade destke miliona Eura - nakon desetak - petnaest godina postaju opet bijednici- i to ne samo u HR.

ZA
Zagor
21:15 03.06.2015.

Au... nešto mi poznat scenarij.... iz zagreba..... ovaj put idemo nasamarit split... dakle 2003 .... hdz preuzima vlast.... grade se stanovi soping centri hoteli i ostale kruha traži zgrade.. poslije na naplatu... loša procjena pa prazni stanovi.... soping centri zjapejape zabravani... mandy centar.... ili king kross koji se izvukao za dlaku..... razne tkalče ili još gore prebendarski vrtovi..... krah na milion stanovnika.... split sa 150000 tisuca ima valjda potencijal... dajte ljudi imate li vi ideja ikakvih....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije