Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvrnuo se i na kritike

Premijer Orešković u Saboru predstavio akcijski plan reformi

Premijer Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
28.04.2016.
u 11:05

Osvrnuo se na kritike dijela zastupnika iz vladajuće većine koje su se čule posljednjih dana te ustvrdio da je kritika bilo vjerojatno zato što zastupnici nisu bili upoznati s detaljima plana reformi

Premijer Tihomir Orešković jutros je uoči sjednice Sabora zastupnicima iz redova vladajuće većine predstavio akcijski plan reformi te poslije ustvrdio da sve ide u pozitivnom smjeru. Ovaj tjedan će, dodaje, plan poslati i Europskoj komisiji, a sutra će ga dodatno predstaviti javnosti.

– Danas na sjednici Vlade ću prezentirati program reformi. Nije bilo kritike, nego su ljudi imali pitanja, malo su se više upoznali s rokovima provedbe. Ovih dana ću ja malo više javnosti komunicirati zašto su te reforme bitne i koji će biti rezultati njihove provedbe – kazao je premijer.

Osvrnuo se na kritike dijela zastupnika iz vladajuće većine koje su se čule posljednjih dana te ustvrdio da je kritika bilo vjerojatno zato što zastupnici nisu bili upoznati s detaljima plana reformi.

Izvijestio je da su na reformama s njim zajedno radila dva potpredsjednika Vlade. 

– Tu smo povezani i surađujemo. Ako se zastupnici do danas i nisu upoznali s detaljima, i po medijima su neki detalji već iscurili. Glavne reforme, među kojima je i javna reforma, već smo čuli. Mislim da nije to da nije nitko čuo, sad su dobili više detalja i rokove te efekte na kraju – tvrdi Orešković koji nije odgovorio na pitanje uznemiruju li ga priče o preustroju.

Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je da je predstavljanje plana reformi na zajedničkoj sjednici klubova vladajuće koalicije prošlo konstruktivno i pozitivno.

– Predsjednik Vlade izložio je akcijski plan reformi, bilo je i pohvala i savjeta za poboljšanja. Ovo je zaista velik pomak s obzirom na ono što će se raditi u akcijskom planu reformi, ali ja bih rekao da je to samo početak u odnosu na ono što nas čeka kada ovaj dio plana ispunimo za sljedeću godinu – pojasnio je Petrov. Tvrdi da nije bilo kritika plana, već samo prijedloga kako unaprijediti plan u sljedećim godinama.

– Moramo zaustaviti propadanje koje je bilo do sada i zato ide ova 61 reforma, a nakon toga naravno da postoji i dodatan prostor za napredak, a on će ići nakon toga. Prvo su ove mjere koje trebaju zaustaviti, razviti određena područja koja su trenutačno rudimentarno razvijena, a onda su savjeti išli u smjeru još dodatnog povećanja – kazao je Petrov te naglasio da imaju podršku zastupnika.

Najavljeni dulji radni vijek i skuplje dopunsko osiguranje, dodaje, samo su dio reformi.

– To je uvela i bivša Vlada i samo se smanjuje rok s tim da to ne stupa na snagu odmah, nego 2028. a bilo je 2038., ali to je već prethodna Vlada usvojila tako da ne vidim to kao neku veliku promjenu. Ako u 12 godina ne uspijemo promijeniti stvari tako da možemo zapošljavati mlađi kadar, onda nam neće pomoći ni ta mirovinska reforma – smatra Petrov.

Iako je Ivan Kovačić objavio da više nije predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Petrov to nije želio komentirati.

– Ovim putem pozdravljam gospodina Kovačića, on ostaje čvrsto uz Most – samo je kratko komentirao Petrov.

>> Orešković će ipak uvesti porez na nekretnine

Ključne riječi

Komentara 13

ST
stefj
11:50 28.04.2016.

Dobro, a kada ćemo mi svi vidjeti te reforme? Mediji izvlače samo ono po čemu se može pljuvati, nije valjda cijeli program takav?... Bilo što ova vlada napravi, teško da će biti gora od prošle, no ja bih bio sretan da napokon dobijemo jednu dobru vladu, a ne da ocjenjujemo na način koja je manje zlo...

DU
Deleted user
11:47 28.04.2016.

Hej o cemu taj prica? Zar oni nastavljaju politiku prethoden vlade? Da je ta politika bila dobra, vjerovatno narod ne bi izabrao novu vladu. A mozda im je ponestalo ideja.

DO
doktorica
12:20 28.04.2016.

Ako u 12 godina ne uspijemo promijeniti stvari.....12godina?!Do toga će mladi otići a stari na Mirogoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije