Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paket reformi

Orešković će ipak uvesti porez na nekretnine

Croatia's Prime Minister Tihomir Oreskovic (R-L)?is welcomed by Marcel Huber, head of the Bavarian State Chancellery, in Munich, Germany, 25 April 2016. Photo:?SVEN?HOPPE/dpa/
Foto: DPA/PIXSELL
28.04.2016.
u 13:00

Prodajom udjela u tvrtkama do 200 milijuna eura u mjesec dana

Premijer Tihomir Orešković definitivno je prelomio – Hrvatska uvodi porez na nekretnine. Od izvora iz Vlade doznajemo kako će uvođenje poreza ići u dvije faze. U prvoj fazi, od 1. siječnja 2018., porez na nekretnine bit će u stvari “podebljana” komunalna naknada, koja odlazi u povijest. Puna primjena poreza na nekretnine, koja će se temeljiti na procjeni stvarne vrijednosti nekretnina, počet će od 1. siječnja 2020. godine. Detalje, moguća izuzeća i porezne stope Vlada još ne otkriva.

Batina je tu, a mrkva?

Uvođenje poreza na nekretnine samo je jedna od reformi koje će Vlada usvojiti u sklopu nacionalnog programa reformi na današnjoj sjednici. U tom dokumentu, doznajemo, stoji i konačni prijedlog mirovinske reforme. Od 2028. godine svi građani ići će u mirovinu sa 67 godina, a u prijevremenu mirovinu bit će moguće ići od 62. godine života. Odlazak u prijevremenu mirovinu penalizirat će se s 0,3 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja. Naš izvor iz Vlade napominje kako je to još uvijek prijedlog koji mora proći i u Saboru.

PRATITE SJEDNICU VLADE UŽIVO: 

 

Što se tiče zdravstvene reforme, naš izvor kaže da će sigurno biti gašenja, odnosno spajanja bolničkih odjela, a vjerojatno i bolnica.

Dosad smo naveli samo “batine”, a hoće li biti i “mrkve”, tek treba vidjeti. Naime, neslužbeno doznajemo kako bi Vlada mogla smanjiti porez na dohodak ako se državni proračun bude dobro punio.

Glavni kratkoročni politički cilj premijera Tihomira Oreškovića jest poboljšati kreditni rejting Hrvatske – iz negativnih u stabilne izglede. I to već ovog ljeta, kada će najjače rejting-agencije dati svoje nove prognoze. U tom smislu za mjesec dana Vlada planira uprihoditi 200 milijuna eura prodajom državnih udjela u nekoliko kompanija.

Rezanje javne uprave

U Vladi računaju da će državne udjele kupiti mirovinski fondovi, a iako u Banskim dvorima ne žele otkriti o kojim se kompanijama radi, nagađa se kako će Vlada prodati državne udjele u HT-u, Sunčanom Hvaru, a možda i u Končaru i Podravki.

U nacionalnom programu reformi opisan je i plan reforme javne uprave. Cilj je potpuno informatizirati javnu upravu, što će za posljedicu, naravno, imati višak zaposlenih. Vlada se viška ljudi u javnoj upravi planira rješavati prirodnim odljevom – dvoje u mirovinu, jedan u službu. Predviđa se i sustav nagrađivanja iznadprosječnih i kažnjavanje ispodprosječnih službenika, ali detalji tog sustava još nisu razrađeni. U dokumentu koji će Vlada danas usvojiti stoji i ukidanje, odnosno spajanje raznih državnih agencija, kao i rezanje parafiskalnih nameta. Procjenjuje se da će time država poduzetnicima ove godine ostaviti 330 milijuna kuna.

Vlada će nacionalni program reformi Europskoj komisiji poslati do konca travnja, a odgovor s preporukama Komisija će nam vratiti oko 15. svibnja.

>> Vlada donosi Nacionalni program reformi

Komentara 293

ZE
zeljkofukic
07:48 28.04.2016.

ovo je nezakonita prevara, ja sam kod kupovine stana platio porez, od kuda vam pravo ponovo oporezivati ono na što je plačen porez? je li to još jedna u nizu smišljenih pljački iz EU?

Avatar abakus
abakus
08:15 28.04.2016.

Onima koji misle da je ovaj porez nepošten poručujem da je to rezultat loših vlada koje smo birali na vlast i toga što samo sjedimo i čekamo koje će nam zakone nametnuti. Postoji li način kojim se ovaj porez može spriječiti? Naravno da postoji. Imamo i dalje mogućnost referenduma - dok nam i tu mogućnost ne ukinu. Samo da je sloge, a ne svađanja zbog ideologija. Shvaćate li sada, dragi moji sugrađani, zašto nas svađaju i dijele te elite koje zapravo misle i rade potpuno jednako?

PR
prevarenihrvat
07:34 28.04.2016.

Braćo hrvati, sad kad vam je omogućeno da čistite zahode u ACI-ju, Podravci i svim ostalim turskim poduzećima vjerujem da će te imati za plaćanje poreza na nekretnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije