Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec za spajanje

Osam dana godišnjeg da bi se u lipnju dobilo 16 slobodnih dana

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
18.06.2014.
u 07:15

Hrvatska ima 14 državnih praznika i blagdana, nešto više od europskog prosjeka

Pred nama su dva državna praznika i jedan vjerski blagdan, zbog kojih se osam dana godišnjeg odmora lako protegne na 16 neradnih dana. Spajanje je češće u javnim i državnim ustanovama, ali tome su se prestali opirati i veliki sustavi.

Nitko u zemlji ne bi smio imati manje od 20 dana godišnjeg odmora (četiri tjedna), što je zakonski minimum, a prema kolektivnim ugovorima i internim aktima, godišnjih ima i duljih od 30 radnih dana.

Povrh toga Hrvatska ima 14 državnih praznika i blagdana, nešto više od europskog prosjeka. Prema istraživanju Eurofounda, fondacije za poboljšanje životnih i radnih uvjeta, zaposleni u EU imaju 25 dana plaćenog godišnjeg odmora i 11 praznika.

Najdulji su plaćeni godišnji odmori u Danskoj i Njemačkoj – 30 dana, a najmanje se odmaraju Slovaci, Rumunji, Estonci i Ciprani – od 20 do 22 dana. Godišnji se odmori moraju platiti i radnici se tog ustavnog prava ne mogu odreći. Sprečavanje radnika da koristi odmor ili sklapanje sporazuma o odricanju od prava uz isplatu naknade najteži je prekršaj poslodavca koji se kažnjava sa 60 do 100 tisuća kuna.

>> Tvrtke uvode kolektivne godišnje odmore

Ključne riječi

Komentara 3

MN
maja-n
07:52 18.06.2014.

već je pomalo dosadno čitati te kritike na račun državnih službenika koji su očito svi redom neradnici (s čime se ne slažem) i o spajanju godišnjih odmora. Kao prvo, u gotovo svim državama EU, SAD-u a i šire, državni službenicii su u povlaštenijem položaju u odnosu na privatni sektor. Kao drugo, praznici se spajaju svugdje, a ne samo u Lijepoj našoj. I kao treće, je li autor ovog teksta siguran da RH prednjači po broju praznika?

ZE
zelenakrava
08:26 18.06.2014.

Ovaj tekst se odnosi na one koji rade.Oko 1.300.000 ljudi. 3.200.000 ne radi i povezivanje praznika im je znanstvena fantastika. A državni i crkveni blagdani.Što crkvene slavi samo Crkva? Pa na Tijelovo državna tijela ne rade kao i na Božić.. Sve su to državni blagdani.

KA
kafka
10:38 18.06.2014.

Sve u svemu što je loše u tome. Lipanj je i jeftiniji, manje su gužve, djeca ne idu u školu, zna biti dovoljno toplo ako vrijeme posluži, doduše voda je malčice hladnija nego u rujnu. . . . . .. . . Sve u svemu idealno vrijeme za hrvatsku obitelj, umirovljenike i ostale. . . . . . Poduzeća bi mogla imati tada kolektivne godišnje. Dobro za naš turizam i morski i kontinentalni. . . . . .. .. . . . . . Sve u svemu treba na to gledati s pozitivne strane. podesiti se, uživati, odmoriti, novac obrnuti i od turizma zaraditi. !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije