Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba dviju vlada

Orešković je angažiraniji i komunikativniji nego Milanović na početku

zoran milanović tihomir orešković
Foto: Borna Filić/PIXSELL
25.04.2016.
u 10:35

Tek se treba vidjeti kakav je učinak tih aktivnosti.

Bivši premijer Zoran Milanović u jednom od osvrta na rad Vlade Tihomira Oreškovića s četverogodišnjim pokrićem “bocnuo” ju je, kazavši kako točno zna što se događa u Banskim dvorima, što se radi, a što ne iako bi trebalo, dodavši kako je njegova vlada koja je funkcionirala “čisto i uzorno” od prvog dana počela raditi.

O tom radu izvještavali su na web-stranici Vlade, kao što to čini i ova Vlada konstituirana 22. siječnja, kalendarski mjesec dana nakon Milanovićeve (23. prosinca 2011.). Njihov smo rad usporedili temeljem službenih objava od 23. siječnja do 22. travnja 2016. i 2012. 

Bivša Vlada bila u prednosti

Bivša Vlada bila je u prednosti, ne samo za tih mjesec dana, već su i odnosi u Kukuriku koaliciji bili uhodani i stabilni, bez funkcionalnih i organizacijskih problema pa su radili u opuštenijem i pristupačnijem okruženju, u početku bez reformskih i ideoloških pritisaka kakvima je izložena ova Vlada. Uz Oreškovićevo političko neiskustvo i specifičan legitimitet koji iziskuje angažman kako bi se izborio za premijerski autoritet koji je Milanović dobio na izborima i kao predsjednik SDP-a. 

Prethodna je Vlada u tom razdoblju održala 17 sjednica, a ova 16. Bivši su imali 165 objava, a aktualni 248. Što je možda i posljedica angažmana službi za odnose s javnošću. Uz to, aktualna vlast ima 60-ak protokolarnih vijesti (bivši 30-ak). Uz to, recimo, obitelji pirotehničara sućut je poslao premijer, ali zasebno i potpredsjednik Vlade. Za presudu Šešelju sva su trojica slala zasebna priopćenja, kao i Ministarstvo branitelja. Apostolskog nuncija i američke diplomate primala su zasebno sva trojica ili dvojica potpredsjednika. 

I po broju objava o danim intervjuima aktualna je Vlada komunikativnija (34 u odnosu na 28), konferencijama za novinare (10 naspram 3), izjava (30 u odnosu na 15-ak) te su bivši imali samo više priopćenja sa zatvorenih dijelova sjednica Vlade (13 u odnosu na 11). Kvantitativno, ali i sadržajno Orešković jest premijer sa 102 objave, bez obzira na to što je zbog protokola u prednosti u odnosu na Karamarka (35) i Petrova (22). Milanović ih je imao 46, prvi potpredsjednik Radimir Čačić 5, a potpredsjednici Neven Mimica 28, Milanka Opačić 17 i Branko Grčić 12. 

Nedruželjubivi Milanović

Orešković očito ima potrebu da se upozna i/ili približi preko medija i sastanaka što većem broju diplomata, utjecajnih političara, dužnosnika i građana, čime Milanović nije bio opterećen ili motiviran, neovisno o shvaćanju političke kulture. Orešković se sastao sa sindikalistima, braniteljima, poslodavcima, zastupnicima manjina, vrhom Crkve... Bio je na nizu gospodarskih događanja: Adria Hotel Forum, Proračun zaokreta, Poslovanje u Hrvatskoj – prilika ili izazov, Ron Brown Forum u Dubrovniku, investicijski summit EBRD-a u Londonu... 

Triput je bio u Bruxellesu, a Milanović dvaput (još u Varšavi, BiH i Beču). Milanović je u svojim počecima bio nedruželjubiv. S njim su se susreli apostolski nuncij, slovenski ministar vanjskih poslova i talijanski parlamentarac, dok su bilateralne susrete odrađivali Mimica i Grčić. Orešković je imao susret s papom Franjom, kancelarkom Angelom Merkel, neformalne susrete s premijerima Slovenije, Mađarske, Velike Britanije, susreo se s čelnicima BiH, Misijom MMF-a i direktorom Svjetske banke, čelnicima Europske komisije, veleposlanicima SAD-a, Izraela, Švedske, Katara, predsjednikom Estonije, apostolskim nuncijem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u RH... 

Učinak tih aktivnosti tek će se vidjeti, dok su Milanovićev već ocijenili birači.•

>> Orešković: Trzavice u Vladi su dječje boljke

>> Karamarko i Milanović kao spojene su posude, a Most se potpuno osramotio

Komentara 37

Avatar Cinco
Cinco
10:46 25.04.2016.

Za razliku od bahatog, umišljenog primitivca (malograđanina) Milanovića koji pljuje po svima, Orešković djeloje kao normalan čovjek.

TP
trias politica
10:50 25.04.2016.

Milanović treba čim prije otići u zaborav. Ne treba ga toliko prikazivati, a kamoli gospodina Oreškovića s njim uspoređivati.

DO
donIvan
10:44 25.04.2016.

A najvaznije nije receno, koliko je Milanovic uhljebio ljudi u tri mjeseca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije