Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANO RJEŠENJE

Orepić poručio: Žice neće biti

Vlaho Orepić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/9
02.09.2016.
u 12:37

Nakon što je Miro Kovač izjavio da će, bude li potrebe, Hrvatska podići žicu, Orepić ga je kratko demantirao

- Hrvatska je slobodna, sigurna, humana i prijateljska zemlja koja izvršava sve svoje preuzete obveze. Definitivno smo postali kreatori sigurnosne politike europske politike, rekao  ministar unutarnjih poslova Vlade RH Vlaho Orepić prilikom posjete Tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku.

Ministar je tom prilikom od strane čelnika PU Vukovarsko-srijemske upoznat s sigurnosnom situacijom, a prije svega s situacijom oko mogućeg novog izbjegličkog vala. Govoreći na tu temu Orepić je rekao kako je situacija stabilna i da trenutno nema nikakvih naznaka oko bilo kakvog novoga mogućeg izbjegličkog vala koji bi krenuio prema granicama Hrvatske. Ukazao je i kako se u tri prihvatna centra u Srbiji, koja se nalaze u blizini hrvatske granice, nalazi do 1.500 migranata ali i da Hrvatska i Srbija imao iznimno dobru suradnju oko ovoga problema. Prema riječima Orepića dnevno u Hrvatsku ilegalno pokušavaju ući manje skupine migranata koji se, nakon što ih policija pronađe, vraćaju u zemlju porijekla. Istakao je i kako Hrvatska na svojim granicama neće postavljati žicu kao i da je policija spremna za svaki scenarij.

- Policija je definitivno spremna brzo razviti prihvatne, smještajne i humane potencijale, istakao je Orepić.

Mještani Tovarnika kažu kako gotovo svakodnevno viđaju migrante koji ulaze ili pokušavaju ući u Hrvatsku. Samo tijekom prošloga vikenda to je pokušlo preko 200 migranata. I danas prije podne u selu je uočena skupina od 20-ak migranata nakon čega je alarmirana policija. Može se primjetiti i veći broj policijskih djelatnika raspoređenih na granici. Uz to treba znati i kako su na granici raspoređene i infracrvene i termovizijske kamere kojima se nadgleda kretanje u pograničnom pojasu.

- Mi smo spremni pa kako bude. Ako mnigranti i krenu u većem broju najveći teret biti će na policiji i Vladi RH, rekla je načelnica Općine Tovarnik Ruža Šijaković Veselčić ističući kako joj je želja da u Tranzitno – prihvatnom centru, koji bi uskoro trebao biti otvoren, budu zaposleni mještani s područja ove općine.

Centar je izgrađen na zemljištu površine preko 15.500 kvadratnih metara pri čemu je dio za prihvat i smještaj državljana trećih država površine 1.175 kvadratnih metara. Čine ga prostorija za prihvat i dnevne aktivnosti u prizemlju. Na katu se nalaze prostorije za spavanje (14 četvrerokrevetnih i 2 obiteljske trokrevetne sobe) te orostorije za igru djece i knjižnica. Upravni dio površine je 732 kvadrata. U izgradnju Centra uloženo je 27,1 milijun kuna. Centar je izgrađen po najnovijim standardima. U ograđenom dijelu Centra izgrađeno je dječje igrlište kao i betonsko igralište za sportove. Sve je pod video nadzorom, a Centar je ograđen betonskim zidom visine oko 4 metra kojemu su na vrhu dva reda bodljikave žice. 

>> Daniel Srb s mađarske granice: Preselimo ogradu na granicu sa Srbijom! Što Mađari znaju, a Hrvati ne znaju?

Komentara 57

Avatar Ohjooj
Ohjooj
13:22 02.09.2016.

punimo se kao brod - sa svih strana pomalo - te koje smo ugostili već polako pokazuju kako znaju razbijat šajbe, a sutra će pokazivat kako znaju dizat ljude u zrak! Tužna li nam majka kad za ministre uvijek imamo idiote. i da sad znamo što je merkelica riješila s gama di - trpaj ih sve u hrvatsku

PP
pp
13:45 02.09.2016.

Žice treba biti!! Ako vam je do Hrvatske stalo.

GO
gooniegoogoo
13:00 02.09.2016.

Upravo nam nam je priopceno da postajemo podrucje smjestaja tisuca ilegalnih migranatam Sad znamo sto je Timu naredeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije