Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupe na autocesti

Opasni šahtovi u tunelima na A1!

tunel
Foto: ilustracija
07.05.2014.
u 17:45

Poklopac šahta jučer je puknuo u tunelu Bristovac pa se vozilo samo jednim trakom, a oštećenje na šahtu otkriveno je i u tunelu Ledenik

Devet mjeseci nakon puknuća okna šahta u tunelu Plasina, zbog čega je došlo do lančanog sudara vozila, na autocesti Zagreb – Split jučer je ponovno puknuo poklopac jednog od šahtova, ali ovaj put u tunelu Bristovac.

Posebna regulacija

Zbog toga su Hrvatske autoceste morale na tom dijelu Dalmatine uvesti posebnu regulaciju prometa pa se desnom cijevi tunela Bristovac do daljnjeg vozi samo jednim trakom. Ista je regulacija uvedena i u tunel Ledenik u kojem je također otkriveno oštećenje koje bi moglo dovesti do puknuća okna.

Kako doznajemo od upućenih, svih 10-ak poklopaca šahtova u tunelu Bristovac u jako su lošem stanju i treba ih sanirati, jer i oni mogu puknuti. Treba sanirati još brojne poklopce šahtova na cijeloj Dalmatini jer su u lošem stanju.

Novo puknuće okna i bojazan da bi se to moglo dogoditi na još brojnim mjestima na A1, dolazi u nezgodan trenutak, uoči turističke sezone kad je promet na A1 puno veći nego u ostalom dijelu godine. Stoga je i vjerojatnost prometne nesreće sad puno veća, ponovi li se puknuće nekog od poklopaca šahtova, kao što se to dogodilo lani u srpnju u Plasini.

Nakon tog incidenta, u kojem je bilo i teže ozlijeđenih, u tvrtki HAC - Održavanje i naplata cestarine tvrdili su da su prije nesreće pregledali sve poklopce i da nisu uočili oštećenja. No poslije su priznali da sve poklopce ipak nisu pregledali, te je smijenjen tadašnji direktor održavanja Milan Stanković. Nakon toga su u HAC-ONC-u priopćili da su opet pregledali sve poklopce i da su počeli sanirati oštećene. To je bilo početkom rujna prošle godine. A poklopci i dalje pucaju.

Žurna sanacija u Bristovcu

U HAC-u kažu da su nakon javnog natječaja krenuli u izradu projektnog rješenja sanacije svih oštećenih poklopaca šahtova na svim autocestama. Time je predviđena i sanacija poklopaca u Bristovcu, no jučer je uočeno da je jedan već puknuo pa je zbog sigurnosti prometa postavljena privremena regulacija prometa i počeo je žurni popravak tog poklopca, navodi HAC.

Komentara 4

NS
nemoralni sindikalac
20:54 07.05.2014.

Neću ići predaleko u povijest (ubrzana izgradnja-loša kvaliteta izvedenih radova, politički rokovi, navodna korupcija….), ali je činjenica da se radi o dionici koja je u prometu cca 10-ak godina. Gospodin Josip Bohutinski (prava je šteta da ove godine nije dobio nagradu koju je zaslužio), ovim člankom vrlo korektno podsjeća na kronologiju događanja. Čitatelj kada pročita ovaj članak se pita: 1. Kako je moguće da konstatirate – otkrijete potencijalnu vrlo veliku opasnost za korisnike autoceste, a da te iste opasnosti ne otklonite u narednih desetak mjeseci. 2. Kako je moguće da smijenite direktora Sektora za održavanje, Milana Stankovića i njegove najbliže suradnike, koji su evidentno lagali i obmanjivali javnost dovodeći korisnike u opasnost, a da ih postavite ponovo na vrlo visoke rukovodeće pozive (Stanković – pomoćnik za sigurnost direktora Sektora za održavanje, slična situacija je i sa Dumbovićem i Pranjićem) Dakle, u HAC-u se bave politikanstvom, smicalicama, progonima, a za posao su nesposobni. Trenutna situacija sa šahtovima ima sva obilježja kaznenog djela i ovim bi se trebale pozabaviti institucije pravne države, a nesposobno rukovodstvo HAC-a i HAC ONC-a treba žurno smijeniti. Voditi HAC za njih je očito prekrupan zalogaj

NV
novo vriijeme
18:05 07.05.2014.

Plaćamo toliku cestarinu i oni još ovo nisu sredili. Da li se ovo u HAC-u a i šire preko naših života prepucavaju kojekakve drparoške skupine. Nije prv iput da ljudi gube glavu dok se razni političari obračunavaju, primjer HŽ. Kodd nasništa nije sveto.

HA
Harpoon
20:16 07.05.2014.

Pajdađš Dončiću, dali si pročitao naslov članka. Nemoj biti kao Kalmeta, koj nije vozio vlak prema Splitu, pa ne može biti kriv. Pajdašu, da imaš testise, povukao bi se u tišini i meprimjetno kao što si došao, Medjutim, Ti nemaš čvrste testise, a vlast je slast. Ostalo je povijest (naša svakodnevnica).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije