Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasno

Odbor za poljoprivredu za Hrvatsku bez GMO-a

rimac
Goran Ferbezar/PIXSELL
12.06.2015.
u 11:46

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol odgovorila mu je da se GMO kontrolira na dvije razine - korištenjem sjemena i kontrolom hrane za životinje

Saborski odbor za poljoprivredu jednoglasno je danas podržao stajalište Vlade da Hrvatska bude slobodna od GMO-a, ali i istovremeno izrazili zabrinutost zbog pritisaka, odnosno tužbi koje bi mogle doći nakon potpisivanja određenih međunarodnih ugovora, poput Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP).

- Trebali bi zauzeti politički stav, ali bit ćemo izloženi pritisku zbog TTIP-a. Bit će nam teško oduprijeti se pritiscima. Kao agronom moram upozoriti i da bi nam se mogao dogoditi nedostatak stočne hrane jer je soja jedna od glavnih komponenti hrane svinja – komentirao je SDP-ov Damir Rimac.

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol odgovorila mu je da se GMO kontrolira na dvije razine - korištenjem sjemena i kontrolom hrane za životinje

- U stočnoj hrani određeni su limiti za sadržaj GMO-a dok je u primarnoj proizvodnji nulta tolerancija. Bilo slučajeva uz granicu s zemljama koje uzgajaju GMO, ali usjevi su pravovremeno uništeni. A priori smo protiv uzgoja u primarnoj proizvodnji i idemo prema tome da i proizvodnja sjemenske soje ima GMO free certifikat – pojasnila je Španjol. Naglasila je i da Hrvatska od Europske komisije traži jasno propisane mjere i pravnu zaštitu da se članice ne bi našle u situaciji da budu suočene s tužbama zbog međunarodnih ugovora i trgovinskih odnosa. Potpredsjednik odbora Ivica Mandić ustvrdio je da će Hrvatska inzistirati na tome da bude slobodna od GMO-a, dok je vanjski član odbora Mladen Jurišić upozorio kako se u znanstvenim krugovima već priča o prijetnjama Monsanta.

- Bog nam je omogućio izbore i ne miješa se u te izbore. Ja bi bio za jači monitoring, pa da u trgovinama imamo proizvode na kojima jasno piše da je ili GMO free ili da sadrži GMO, pa neka čovjek izabere – zaključio je Jurišić.

>> Jakovina: Strah od TTIP-a je iracionalan

Ključne riječi

Komentara 2

DA
DambacrnaMamba
13:42 12.06.2015.

Ja sam za Hrvatsku bez GMOa & kokošinca ;-)

KA
kajinx
16:37 12.06.2015.

Ja im ne vjerujem. GMO je već u Hrvatskoj i ulazi na mnoga vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije