Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rok istječe?

Obrana traži od suda da Sanadera pusti iz Remetinca

19.12.2012., Zagreb - Zupanijski sud, nastavak sudjenja za aferu  Fimi media.
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
19.08.2015.
u 11:41

Obrana tvrdi da u pritvoru može biti najviše tri godine i devet mjeseci

Kada će i hoće li uopće Ivo Sanader izići iz istražnog zatvora, koji mu je ponovo određen u aferi Fimi medija, a nakon što je Ustavni sud ukinuo presude za afere Hypo i Ina - MOL, moglo bi se znati do kraja mjeseca. Naime, njegovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović zatražili su od zagrebačkog Županijskog suda da se Sanaderu ukine istražni zatvor.

Računati od Austrije

Branitelji smatraju da bi se Sanadera trebalo pustiti na slobodu jer u maksimalnom pritvoru može biti tri godine i devet mjeseci. Smatraju i da bi se Sanaderu u maksimalni pritvor trebalo računati sve vrijeme koje je proveo iza rešetaka – počevši od ekstradicijskog pritvora u Austriji, preko istražnog zatvora za Fimi mediju, obligatornog istražnog zatvora koji mu je određen nakon što je nepravomoćno osuđen za afere Hypo i Ina - MOL te izdržavanje kazne nakon pravomoćnosti te presude. Zbrajanje istražnih zatvora po različitim spisima do sada nije bila sudska praksa, pa će biti zanimljivo vidjeti kakav će stav zauzeti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda koje će odlučivati o zahtjevu obrane. Ako im zahtjev bude odbijen, Sanader neće imati pravo žalbe, no uvijek mu ostaje mogućnost podizanja nove ustavne tužbe, a praksa nas je naučila da je tada sve moguće.

Pravna matematika

Sanader je uhićen u Austriji u prosincu 2010., nakon čega je bio u ekstradicijskom pritvoru do srpnja 2011., kada je izručen Hrvatskoj. Zbog Fimi medije je u Hrvatskoj u istražnom zatvoru bio od srpnja do prosinca 2011., kada je pušten uz jamčevinu. Nakon toga ponovo je pritvoren u studenome 2012. kada mu je izrečena nepravomoćna presuda u aferama Hypo i Ina - MOL, pa mu je određen obligatorni istražni zatvor. Taj mu je pritvor trajao do lipnja 2014., kada je pravomoćno osuđen, nakon čega je upućen na izdržavanje kazne. Kada bi se sve to zbrojilo, Sanader je iza rešetaka malo više od tri godine i sedam mjeseci. No stav Vrhovnog suda do sada je bio da se istražni zatvori po različitim predmetima ne zbrajaju, da se ekstradicijski pritvor ne računa u istražni zatvor i da se izdržavanje kazne ne uračunava u istražni zatvor. S druge strane, Ustavni sud je u slučaju Glavaš zauzeo stav da se svako lišenje slobode računa u maksimalni pritvor, pa će biti zanimljivo vidjeti što će na osnovi te pravne papazjanije odlučiti izvanraspravno vijeće.

>> Ako se i ukine presuda za Hypo i Ina-MOL, Ivo Sanader ostaje u ćeliji

>> Sutkinja Čalić kolateralna je žrtva politike, ali Sanader joj neće moći oteti slučaj Fimi medija

Komentara 8

UN
unbekant
12:38 19.08.2015.

"Opet losa godina za masline,a dobra za drzavne lopove i pljackase"................

MH
mrtav-hladan
12:16 19.08.2015.

I da mu plate za dusevne boli ....

R0
R00kie
11:59 19.08.2015.

vraca se ćaća, naprijed HDZ! najdomoljubnija stranka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije