Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni problemi

Ako se i ukine presuda za Hypo i Ina-MOL, Ivo Sanader ostaje u ćeliji

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.06.2015.
u 20:45

Ako Ustavni sud usvoji Sanaderovu tužbu i ukine presudu za Hypo i Ina-MOL, on će ostati u pritvoru zbog presude za Fimi mediju

Bez obzira što, kako i kada odluči Ustavni sud u slučaju Ive Sanadera, on neće tako skoro izaći iz Remetinca. Jer sve i da Ustavni sud do kraja mjeseca pozitivno riješi Sanaderovu ustavnu tužbu i ukine pravomoćnu presudu kojom je zbog afera Ina-MOL i Hypo osuđen na osam i pol godina zatvora, to ne znači da bi Sanader temeljem takve odluke izašao iz Remetinca. A razlog tome je nepravomoćna presuda u aferi Fimi media kojom je osuđen na devet godina zatvora. Budući da je zbog Fimi medije osuđen na kaznu veću od pet godina, Sanaderu je određen i istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude. Kada će presuda postati pravomoćna i hoće li, teško je reći, jer iako je sutkinja Ivana Čalić presudu objavila u ožujku 2014., a sa suda je strankama otpremila koji mjesec kasnije, na Vrhovnom sudu još nije zakazana sjednica u povodu žalbi stranaka.

U posljednje vrijeme mogu se čuti špekulacije da će Vrhovni sud svoju odluku donijeti prije parlamentarnih izbora, koji će se najvjerojatnije održati početkom 2016., i to kako bi izbjegao optužbe da utječe na ishod izbora, no hoće li to uistinu tako biti teško je reći. Vrhovni sud nepravomoćnu presudu za aferu Fimi media može potvrditi, ukinuti ili preinačiti, a za Sanadera bi povoljan ishod bio samo ukidanje presude jer bi to značilo i ukidanje istražnog zatvora.

No sve i da Ustavni i Vrhovni sud do kraja godine donesu za njega povoljne odluke te mu odškrinu vrata slobode, bivši premijer ima još jedan problem, a to je afera Planinska. Taj bi postupak, ako ne bude većih problema, također trebao biti okončan do kraja godine, a eventualna osuđujuća presuda, bez obzira na moguće prethodne odluke Ustavnog i Vrhovnog suda za Inu-MOL, Hypo i Fimi mediju, Sanadera bi ostavila iza zidina Remetinca.

>> Akcija EU pučana: 'Spašavanje prijatelja Sanadera'?

Komentara 16

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:56 24.06.2015.

U Hrvatistanu je najveća briga sudstva da se ne zakinu prava kriminalaca, kleptomana i ubojica.

BA
barbaizamerike
20:56 24.06.2015.

zar mu vec tamo nije dosadilo? mozda to odgovara njegov I'm odvjetnici ma muz u li ga muz u I to sve zakonski

VA
vadis
21:54 24.06.2015.

Sanader je jedan obicni kriminalac kao i njgova stranka HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije