Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbili lijek majci troje djece

Obje imaju rak, jedna lijek dobiva, druga ga mjesečno plaća 55.000 kn!

Silvana Vidak
Foto: ''
1/2
05.06.2015.
u 21:02

Silvana Vidak: U HZZO-u kažu da je premalo pacijenata s ALK+ rakom pluća da bi lijek stavili na listu. Samo nas je tridesetak

Silvana Vidak, 40-godišnja majka troje djece iz Donje Lomnice kraj Velike Gorice, bori se već godinu dana s ALK pozitivnim karcinomom pluća. Dobila je dijagnozu, ali ne i lijek, jer on nije na listi lijekova HZZO-a. Mjesečna doza koju treba košta 55 tisuća kuna.

– Trošim lijek osam mjeseci i odlično se osjećam, funkcioniram kao da sam zdrava. Trenutačno imam doniranu količinu od jedne gospođe, koja ga nije mogla piti jer joj je jednjak uništen zračenjem. Međutim, živim u neizvjesnosti hoću li si osigurati lijek za sljedeći mjesec. Pisala sam i ministru zdravlja Siniši Vargi i ravnateljici HZZO-a Tatjani Trupec Prenđa da mi omoguće liječenje preko HZZO-a, međutim, lijek mi nije odobren i dalje se sama snalazim. Iz HZZO-a su odgovorili da je mali broj pacijenata s ALK+ rakom pluća da bi lijek stavili na listu lijekova. Samo nas je tridesetak, uglavnom žena, ali to ne bi smjelo umanjiti naše pravo na liječenje – kaže S. Vidak, o kojoj je Večernji pisao u studenom prošle godine.

– Želim doživjeti odrastanje svoje djece – poručuje.

Jedna druga pacijentica, 57-godišnja Osječanka Spomenka Veličković, boluje od druge vrste raka pluća (EGFR mutacija) već devet godina i živi kvalitetnim životom jer njen lijek jest na HZZO-ovoj listi. Primjer je kako rak pluća može biti kronična bolest.

– Uistinu se dobro osjećam i uživam u životu. Da ga moram plaćati ili kupovati izvan Hrvatske, kao što to moraju bolesnici s ALK genskom mutacijom raka pluća, ne znam kako bih to izvela. Moj slučaj je primjer kako rak pluća može postati kronična bolest – kaže S. Veličković.

Obje su se pridružile kampanji Udruge oboljelih od raka pluća Jedra, za osiguravanje jednake dostupnosti dijagnostici i ciljanom liječenju svih oboljelih od raka pluća u Hrvatskoj. Rak pluća nemalih stanica najčešći je oblik raka pluća, javlja se u 80 posto svih karcinoma pluća. Postoji puno njegovih mutacija, a za dvije mutacije, EGFR i ALK, postoji ciljani lijek. Terapija za EGFR je na listi HZZO-a, dok ona za bolesnike s ALK karcinomom pluća nije. U Hrvatskoj je tridesetak pacijenata s tom mutacijom raka pluća, i to većinom mlađih žena i nepušača.

– Vjerujemo da svi oboljeli od raka pluća imaju jednako pravo na personalizirano liječenje – poručuje predsjednica Udruge Jedra mg. sc. Sandra Karabatić, pozivajući sve da se pridruže kampanji putem Facebooka.

>>Majku troje djece lijek za rak stoji 6000 eura mjesečno!

>>Lovorka Hančić dobila lijek Glivec

Foto: VLm

Komentara 11

Avatar pekarr
pekarr
21:31 05.06.2015.

Dajte ovim nevladinim udrugama jos koji milijun dok raspravljaju o 45-oj u 21om stoljeću umjesto onima kojima treba.

Avatar Chupacabra
Chupacabra
21:38 05.06.2015.

Eeeee, da Varga daje tako lovu što bi njemu i njegovim krpeljima ostalo....

Avatar anekk
anekk
21:11 05.06.2015.

Do kada ćemo dopuštati takve stvari? Sram me ovakve države..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije