Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovorena misa zadušnica za tomislava

Strah i bol mještanima Vrpolja ledile krv u žilama

Tomislav Salopek
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/15
12.08.2015.
u 20:43

"U nevjerici smo još uvijek, nadam se da nije takav ishod, ali vrijeme će pokazati"

Krcata je večeras mjesna crkva u Vrpolju gdje su se vjernici okupili kako bi molili za Tomislava Salopeka.

– Vjerovali smo da će se najgore ipak izbjeći. Tragična je to pogibija nevinog, nenaoružanog, vezanog nasuprot maskiranim naoružanim teroristima punima mržnje – rekao je na početku mise župnik Ivica Križanović.

Svih ovih dana vjernici su molili za spas nesretnog Tomislava.

– Slijepa mržnja želi otvoriti put zlu, jedino to može biti opravdanje za ovaj čin. Odgovor nas kršćana nipošto ne smije isti – poručio je.

Župnik Križanović najavio je večeras kako ga je nadbiskup Đuro Hranić zvao i dogovoreno je kako će sutra u 19 sati biti misa zadušnica za Tomislava. Službene potvrde ubojstva, podsjetimo, još nema.  

– Takve tragedije u Vrpolju nikada nije bilo, prestrašno – komentirala je jedna starica izlazeći s mise.

"Možda malo preuranjeno nam neki izražavaju sućut"

Bolan muk i nevjerica zavladali su Vrpoljem kada je oko 13 sati odjeknula vijest, još nepotvrđena, da su islamisti usmrtili njihova sumještanina Tomislava Salopeka. Jeziva je tišina vladala u dvorištu njegove kuće, u koju su dolazili prijatelji i rodbina. Zaklanjali su lica rukama kad bi ugledali kamere. Obitelj Salopek posljednjih dana zatvorila se u kuću, njeni članovi javno nisu istupali. Šutnju je nakratko prekinuo obiteljski prijatelj Stipo koji je s Tomislavovim roditeljima “24 sata na dan”.

– Nažalost, sve što ste čuli od premijera, s takvim informacijama i mi raspolažemo. Možda malo preuranjeno nam neki izražavaju sućut, to još nije potvrđeno. Nevjerica je još uvijek, nadam se da nije takav ishod, ali vrijeme će pokazati – rekao je Stipo u utorak oko 17.30 sati.

Na upit jesu li se čuli s nekim iz Vlade, ministarstva, policije, tajnih službi, odgovorio je kako su “u kontaktu 24 sata, tu se nema što prigovoriti”.

– Zbog istrage nam, naravno, neke informacije ne mogu iznositi, najviše smo i mi saznavali iz medija – nastavio je Stipo.

Obitelj je, naveo je, u šoku i pod tabletama. Pred kućom je popodne stajao i policijski automobil, ali ne zadugo.

– Policija je sama došla, to im je posao. Valjda su došli zbog gužve pred kućom, da zaštite obitelj, znatiželjnici dolaze s pitanjima... – zaključio je.

Strah i bol mještanima su ledile krv u žilama, ali nada ih nije napuštala.

– Gore ne može biti, velika je to žalost! Žao mi ga je kao rođenog brata! Neka mu Bog pomogne pa da ipak čujemo dobru vijest – s knedlom u grlu rekao je Muhamed Ćamili, vlasnik slastičarnice u središtu sela. I njemu je telefon neprestano zvonio. Zlokobne su se vijesti proširile brzinom munje.

Zarađivao za obitelj

– Poznajem ga od malih nogu, kupovao je sladoled kod mene još kao dijete. Super smo se slagali, sjajan je dečko. Poslužujem goste, radim, ali bez volje – vrti on glavom.

– Nije još ništa potvrđeno, je l’ tako? – zaustavljali su nas mještani na ulici nadajući se da će se sve pokazati kao neistina.

– Možda su uzeli novac, otkupninu, a njega pustili. Možda dođe sutra ovamo, dao Bog da popijemo pivo skupa – gledaju zamišljeno pred sebe četvorica muškaraca u susjednom lokalu.

Ugostitelj Stjepan Krolo iz lokala prekoputa vidio je Tomislava kada je posljednji put bio u selu, prije mjesec i pol, koliko se sjeća, a zapazio je da je kupio novi automobil.

– Želudac mi sav radi! – govori. Zna da je Tomislav miran, dobar dečko, iako se nisu družili zbog razlike u godinama.

– Sasvim je na mjestu, nije propalica, radio je svoj posao i zarađivao za obitelj. Nije mi svejedno samim time što je iz našeg mjesta. Radio sam vani, bio sam monter, poznajem taj svijet, oni imaju svoj sud – dodaje.

Mještane je potresla i informacija da su islamisti, navodno, smaknuli Salopeka kao poruku Hrvatskoj jer sudjeluje u ratu protiv Islamske države.

Vijesti pratili bez daha

– Ma ne znaju oni ni gdje je Hrvatska, ti koji su ga oteli! Zamijenili su ga vjerojatno s Francuzom pa, kad su vidjeli odakle je, neka ispadne poruka i nama. Amerikanci su sve zakuhali, a sirotinja ispašta – kaže Krolo.

Vjernici se danima mole za spas mladog oca dvoje djece.

– Nadam se da to nije istina jer je šokantno to što sam vidio na internetu. Mi kao vjernici ne smijemo dopustiti da padnemo u malodušnost i počinimo iste zločine kao naši neprijatelji, već se trebamo molitvom izdići iznad osjećaja mržnje i osvete. Molimo se već danima pa ćemo i večeras. Nada će postojati sve dok ubojstvo ne bude službeno potvrđeno, a nadam se da neće biti – kazao nam je župnik Ivica Križanović oko 16 sati.

Prvi popodnevni dnevnici pratili su se bez daha i u svim lokalima. Agonija je ubijala malo slavonsko mjesto s oko 1700 stanovnika. Mnogi su se spakirali u posljednjih 15-ak godina i otišli trbuhom za kruhom.

Salopek je otac sedmogodišnje kćeri i dvogodišnjeg sinčića. Mališan je 1. lipnja proslavio rođendan na kojem otac, sudeći prema fotografijama na Natašinu Facebook-profilu, nije bio. Na dan otmice, 22. srpnja, vozio se do francuske tvrtke na posljednji radni dan prije povratka obitelji u rodnu Slavoniju. Avionsku je kartu već imao u džepu.

>> ISIL objavio da je pogubio Hrvata Tomislava Salopeka

>> Milanović: Nećemo prestati tražiti do zadnjeg trenutka

Komentara 25

TO
tonkica
18:39 12.08.2015.

Slikanje njegovog doma i cekanje da netko od clanova obitelji izade u dvoriste kako bi ste ih slikali u njhovoj boli je toliko licnemjerno i odvratno od medija da pozelim da vas se pocne cenzurirati. Kao da vam nije dovoljno sto ljudima manipulirate svojim senzacijalizmom i dramaticnoscu, sto objavljujete neprovjerene informacije, sto nas nahuskavate na susjede, vec nemate cak niti postovanja prema narodu koji usitinu tuguje. Ne poznajem Tomislava, no njegova sudbina i sudbina njegove obitelji me uistinu dirnula i dira me cinjenica da je na tisuce nasih sugradana napustilo domove i otislo u muslimanske drzave zaraditi kruh te da mozda on nece biti jedini. Ali to bi vam pasalo, zar ne? jos jedan taoc, jos jedna zrtva kako bi ste si podigli citanost, jos jedna ucviljena obitelj za fotkanje, za jos jedan klik.

PA
pajper
20:00 12.08.2015.

Ima dosta nelogicnosti,Kada se pogleda 1. fotofrafija gdije Tomislav trazi pustanje zena u zamijenu za svoj zivot,danasnja fotografija nam govori da je ubijen na istom mijestu odmah po citanju zahtijeva,tragovi od cizama u pijesku me navode na ovu pomisao.Mozda je danas ovo samo montaza,Dvije fotografije su jako slicne,Mozda ima nade,

HB
Hrvat+branitelj
19:01 12.08.2015.

Nemoj tako Tonkica, vidiš da su im vrlo obzirno zamaglili tablice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije