Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.04.2014. u 12:00

S druge strane, naš je tim, može se to očekivati, uspio dokazati državni kontinuitet na strani Srbije u odnosu na događanja prije 1992., no s obzirom na iskustvo BiH, pitanje je hoće li Vukovar i druge zločine pojedinačno i u zbiru 15 haških sudaca ocijeniti kao genocid

Srbijanski pravni tim grčevito se drži Brijunskog vojnog sastanka uoči akcije Oluja i nekoliko izjava pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pa dovodeći ih u vezu sa svime što je uslijedilo, tvrdi da je hrvatski državni i vojni vrh imao namjeru potpuno ili djelomično ukloniti Srbe sa tada okupiranih područja.

Njihove ključne teze pobija, premda tijesno donesena, oslobađajuća presuda generalima Gotovini i Markaču, nakon koje je i srbijanski premijer Ivica Dačić svoju zemlju tretirao “ljutom travom na ljutu ranu” pripremivši je već tada na još jedan poraz kazavši da iza takve presude stoje “teške posljedice po državu”, odnosno da je u pogledu tužbi za genocid “pozicija Srbije veoma oslabljena”. To je realnost.

S druge strane, naš je tim, može se to očekivati, uspio dokazati državni kontinuitet na strani Srbije u odnosu na događanja prije 1992., no s obzirom na iskustvo BiH, pitanje je hoće li Vukovar i druge zločine pojedinačno i u zbiru 15 haških sudaca ocijeniti kao genocid, a ako i budu, mogu li se pripisati svijesti i volji srbijanskog političkog i vojnog vrha usmjerenoj baš protiv nesrba. Ili su imali druge namjere. 

>> Hrvatska: Srbija odustala od teze da je granatiranje Knina nezakonito

>> Sonja Biserko: Srbija je uvijek doživljavala Jugoslaviju kao Veliku Srbiju

Komentara 3

MR
mrgud55555
12:29 02.04.2014.

Uvjek nevini..a sa svim sujedima su ratovali i najveci zlocinci na balkanu...

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
10:53 03.04.2014.

Kako god krvav rat sa Srbijom smo imali, još uvijek njihovu političku elitu ne doživljavam toliko zlonamjernom koliko je zlonamjerna, štetna i destruktivna jugo-politika na Pantovčaku i Markovu trgu... Srbima više nije do Juge, ali zato jest vampirima koji sese bore za "novu pravednost"

LI
licanin56
16:38 13.04.2014.

Hrvatska uoči domovinskog rata nije znala ili nije htjela uzeti "svoje" Srbe u zaštitu od uglavnom grupa i pojedinaca kojih se svaki pošten Hrvat srami. Zašto je skoro svaki Srbin do jednoga (osim pomješanih u brakove) stao protiv HDZ Hrvatske i strahovao od nje kao od novog pogroma? Hrvatska nije ratovala protiv Srbije (pogledajmo spiskove ljudi u srpskim postrojbama, koji su dostupni i Haškom Sudu). Hrvatski Srbi su od Srbije dobili podršku (koja je očigledno bila nedovoljna)kao što su Nijemci i drugi svjetski protivnici SFRJ pomagali nama. Ako ovu činjenicu prihvatimo, razumjećemo odluku Haškog Suda u ovom procesu o genocidima. ....A ta odluka se ratobornima neće svidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije