Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezne izmjene

Novotny: Porez na štednju od 12 posto je premlak, trebao bi biti između 20-25 posto'

Damir Novotny
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
02.01.2015.
u 09:45

Lokalna samouprava se digla na noge jer je promjenom zakona ostala bez oko 1,8 miljardi kuna, najavljuju podizanje prireza

Očekujemo rast potrošnje što bi trebalo potaknuti rast BDP-a i dizanje konkurentnosti u regiji. Sve plaće će dosad biti nešto manje oporezovane te 150.000 mirovina. Iako je zakon na snagu stupio jučer, povećanje će se osjetiti već ovaj mjesec.Najveći porast osjetit će oni saa 7-8 tisuća neto plaće – rekao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog.

Ekonomski analitičar Damir Novotny je komentirao da je puno onih koji su na minimalcu ili ne rade.

- Ekonomska snaga te mjere je stoga vrlo upitna. Ekonomski pokazatelji pokazuju da ekonomski rast pokreću jedino investicije, to se dogodilo 70-ih i 2000-tih. Bez toga nećemo stvoriti rast niti nova radna mjesta. Jedan od velikih ekonomskih mitova je da je rad u Hrvatskoj preskup – to nije točno. Porezi su ujednačeni, osim neoporezivog dijela koji je u drugim zemljama znatno viši.Kod nas su problemi strukturni, ne može se cijena rada smatrati razlogom ne rasta gospodarstava - rekao je Novotny.

Lokalna samouprava se digla na noge jer je promjenom zakona ostala bez oko 1,8 miljardi kuna, najavljuju podizanje prireza. 

- Sabor donosi zakone i on važe što je dobro, a što ne. Decentralizacija je očito jako potrebna, no pad ukupnog broja zaposlenih, a povećanje broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi i rast njihovih plaća, govori da se ondje ne vodi pažnjom dobrog gospodara. U ovakvim vremenima moramo se svi odreći nepotrebnog troška. Ova promjena koja se kreće oko dvije milijarde, ona će se preliti u džepove građana Zagreba, Rijeke, Splita i svih manjih mjesta - rekao je Rađenović i doda da se u praksi ne bi smjelo dogoditi da poslodavci zakinu radnike pa sebi ostave iznos za koji bi radnicima trebala porasti plaća.

- Mislim da to nije moguće. Pozivamo ih da se obrate sindikatima, ne vjerujemo da će poslodavci to učiniti jer je ovu mjeru pozdravio i HUP -  rekao je Rađenović.

Od 1. siječnja se oporezuje i zarada od štednje – porez kamata na štednju, 12 posto.

- Konkuretni smo na zemlje u okruženju i u Europi, 12 posto na prosječne iznose od 100.000 eura koje imaju hrvaski građani, znači dvije- tri tisuće kuna poreza. To je poticaj da se taj novac uloži i da se nekog zaposli – kaže Rađenović.

Damir Novotny kaže da je zakon dobar, ali da ga je trebalo doraditi.

- Sve razvijene zemlje imaju poreze na štednju od 20 do 25 posto. Nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj, ova mjera je premlaka. Investitori moraju ulagati svoj novac, a ne ga držati u štednji, s druge strane, trebalo je osloboditi štediše sa do 50.000 eura štednje. Oni nisu investitori - kaže Novotny.

>> Mrsić: Nijedan radnik neće moći početi raditi, a da nema prijavljeno mirovinsko osiguranje

Komentara 28

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
11:29 02.01.2015.

ovaj nowotny puše u rog sa SDP/HNS-om, najbolje da su odmah uveli porez na štednju od 110% tako da svake godine zagrabe i malo glavnice! fuj!

SA
santos008
09:59 02.01.2015.

I ovaj Novotny je strucnjak ko i moja pokojna nepismena baba

DU
Deleted user
09:57 02.01.2015.

Kaj je taj Novotny J. K. Rowling, pa moras vjerovati u bajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije