Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korizma

Političari se odriču slatkog, a estradnjaci Facebooka

ana gruica
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
02.03.2017.
u 08:29

Političari, sportaši, glumice...otkrili su nam što je za njih korizma kao i da se planiraju odreći slatkiša, odlazaka u kazalište...

Vjernici su jučer započeli četrdesetodnevnu pripremu za Uskrs, odnosno korizmu, a budući da to razdoblje predstavlja i pokoru i svojevrsnu retrospektivu svoje osobnosti, mnogi to razdoblje koriste za odricanje.

Odriču se tada svega – cigareta, slatkiša, masnog, psovki... uglavnom svojih slabosti s kojima se najčešće bore tijekom cijele godine, a noviji je trend i odricanje od tehnologije ili društvenih mreža, pa je tako RTL-ova urednica Mirjana Hrga prekjučer svoje Facebook prijatelje obavijestila da se sljedećih 40 dana skida s društvenih mreža. 

'Odričem se slatkiša, ali nikad nisam izdržala 40 dana'

Iako većina nerado govori o svojim odricanjima, jer vjeruju da je to osobna odluka koja se tiče njih i Boga, uspjeli smo nagovoriti nekoliko ljudi iz političkog i javnog života da s nama podjele svoje planove za korizmu. Saborski zastupnik i međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković korizmu vidi kao vrijeme samoispitivanja i promišljanja što može napraviti za svoj osobni napredak. 

"Vrijeme korizme vidim kao vrijeme samoispitivanja i promišljanja što mogu napraviti za svoj osobni napredak na duhovnoj razini, ali korizmu koristim i za duhovno i fizičko čišćenje"

– Kao i svake korizme, odreći ću se “slavonskih slatkiša” – suhomesnatih proizvoda koje jako volim. Isto tako, iako to radim cijelu godinu, veću pažnju posvećujem pomoći onima kojima je najpotrebnije – otkriva nam Hajduković.

Ana Gruica: Radim do iznemoglosti

I saborski zastupnik Mosta Miro Bulj korizmu doživljava kao svakodnevno preispitivanje svega što radi.

– Nastojat ću što više pomoći potrebitima kojih je sve više i više. Vjernik sam i to mi je najbitnije – kaže Bulj.

Saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić prošle se godini u korizmi odrekao pušenja i do danas, sretan je, nije ponovno propušio. Bitno mu je, kaže, odreći se nečega što će doživjeti kao svojevrsnu žrtvu.

– Korizma mi pomogla da se riješim tog poroka jer sam pušio po dvije kutije dnevno. A ove godine razmišljam da smanjim unos slatkog jer obožavam čokolade i bombone – kazao nam je Klarić. 

Glumica Ana Gruica istaknula je da radi do iznemoglosti. 

"S obzirom da radim do iznemoglosti i nemam snage, ni vremena, osim za osnovne životne funkcije, bilo mi je licemjerno odricati se nečeg iz čistog pomodarstva ili neke estetike. Korizma u kršćanskom smislu može se proživjeti na mnoge druge načine tijekom godine. Željeti pomoći drugima uvijek i svugdje važnije je od  pukog odricanja". 

Glumica Katarina Baban više se puta odricala slatkiša. 

"Slatkiši su mi najveći porok, ali nikad nisam izdržala 40 dana, valjda zato što, kad je nešto zabranjeno, privlači me još više."

>> Danas je Pepelnica – post i nemrs. Evo što to znači za katolike

Ključne riječi

Komentara 2

ST
strsljen2013
10:06 02.03.2017.

U anketi vam fali pitanje za najveće Hrvate: Što je to korizma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije