Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH

Nordijske zemlje u paktu protiv Putina

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
11.04.2015.
u 19:00

“Rusija je najveća opasnost za sigurnost Europe”, uvjereni su čelnici zemalja koje su sklopile dogovor

Nordijske zemlje Švedska, Norveška, Finska, Danska i Island dogovorile su suradnju kako bi se zaštitile od Rusije.

“Ruski čelnici pokazali su da su spremni koristiti oružje kako bi postigli političke ciljeve, čak i kada time krše principe međunarodnog prava”, piše u zajedničkoj deklaraciji koju potpisuju ministri zemalja koje uz Poljsku najviše osjećaju pritisak koji na sigurnost Europe već godinu dana dolazi iz Moskve.

“Ruska vojska izaziva nas na granicama i već ih je nekoliko puta prelazila na Baltiku”, bilo je i povreda režima na granici. Finska i Švedska nisu članice NATO-a i ovaj nordijski pakt protiv Rusije prvi je jači odgovor na ruske provokacije i dovlačenje vojske na sjever. Otkako je lani počeo sukob u Ukrajini, u baltičkim zemljama gdje žive velike ruske manjine boje se da bi se sličan scenarij, u kojem Rusija koristi Ruse u drugim zemljama, kao na istoku Ukrajine mogao dogoditi i njima. Glavni je cilj dogovora nordijskih zemalja odvraćanje Rusije od pokušaja da se uplete i u zemlje Baltika, tome služi najava bliske suradnje među tim zemljama te solidarnost.

Rusija je najveća opasnost za sigurnost Europe”, uvjereni su čelnici zemalja koje su sklopile dogovor.

>> Dogodi li se na Baltiku krimski scenarij, spremni smo na uporabu nuklearne sile

>> Rusija Danskoj: Ako se pridružite NATO-ovom štitu vaši brodovi su legitimna meta

Komentara 32

TT
tTony
00:26 12.04.2015.

trba nesto iz ovoga naucit povijest se ponavlja

PE
pessimus
06:46 12.04.2015.

u dva dana dva članka s gotovo istovjetnim sadržajem. je li to radi dojma ili je gazda tako naredio?

PE
pessimus
07:18 12.04.2015.

tko je srušio malezijski putnički avion iznad ukrajine? francuzi su dan nakon što je pronađena crna kutija njemačkog putničkog aviona utvrdili tko je, kako i zašto srušio avion.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije