Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ni holy, ni linić

Nitko od saborskih zastupnika ne želi u Josipovićev 'treći put'

Ivo Josipović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
19.02.2015.
u 14:45

U ovom trenutku mi ne znamo za što će se Ivo Josipović zalagati kroz svoju političku opciju i u tom smislu je uopće nemoguće odgovoriti, pojasnila je Mirela Holy

Nitko od saborskih zastupnika zasada ne želi ići u "treći put" Ive Josipovića koji je u srijedu objavio da se ne vraća u SDP jer ne želi biti statist u stranci. Svi, pa i oni koji su ga dosad glasno podupirali, tvrde kako treba pričekati i vidjeti za što će se bivši predsjednik RH Josipović zalagati. Predsjednica ORaH-a Mirela Holy, koja je podupirala Josipovića u utrci za njegov drugi mandat na Pantovčaku, jasno poručuje da se ne vidi u kombinaciji s njime.

- Mi smo na samom početku funkcioniranja stranke donijeli odluku da na izbore izlazimo samostalno i to se neće promijeniti bez obzira na to kakve će se opcije pojavljivati na hrvatskoj političkoj sceni. Dakle, nije moguća suradnja ORAH-a i Ive Josipovića – kaže Holy te dodaje da se s Josipovićem nije čula više od mjesec dana. Na pitanje je li moguća postizborna suradnja s njime, odgovara da je pitanje kako će uopće završiti izbori i tko će uopće imati priliku da participira u Saboru.

- U ovom trenutku mi ne znamo za što će se Ivo Josipović zalagati kroz svoju političku opciju i u tom smislu je uopće nemoguće odgovoriti – pojašnjava Holy. Ni bivši SDP-ovac Slavko Linić ne želi u Josipovićev treći put.

Nismo razgovarali i nije me nazvao. Ja sam osoba koja se vrlo jasno opredijelila za nezavisnu listu u osmoj izbornoj jedinici. Uvijek politički zajednički možemo nastupati s istim programskim ciljevima, istim porukama biračima i vjerujem da je i on taj koji je vrlo jasno poručio da ostaje na tom lijevom biračkom tijelu i da ćemo imati zajedništvo, ali osim zajedničkih nastupa ne vidim drugačiju mogućnost jer ostajem nezavisni zastupnik – jasan je Linić koji kao zajedničke teme vidi - bitku za radna mjesta, sigurnost građana RH kroz zaposlenje, investicije, ulaganja.

- Smatram da je Ivo Josipović bio najpopularniji političar posljednjih pet godina, da ima ogromno povjerenje građana, da sama polarizacija u izborima i nadalje pokazuje da ima ogromnu potporu, a smatram da je Milanović sa svojim politikama izgubio dobrim dijelom lijevo biračko tijelo i njegovo prisustvo na političkoj sceni je itekako dobro došlo za birače ljevice i centra – pojašnjava Linić. Nezavisna Jadranka Kosor se vidi na "nekom političkom putu", ali nikada nije s Josipovićem razgovarala o potencijalnoj suradnji.

- Različitosti koje smo pokazali dok je on bio predsjednik, a ja premijerka, ali ono u čemu se slažemo jest da Hrvatskoj treba okupljanje svih političkih snaga koje nešto mogu doprinijeti, slažemo da treba više tolerancije i da Hrvatska je iznimno podijeljena. Ako se jednog dana naši putevi oko toga sretnu oko tih važnih ciljeva za Hrvatsku i okupljanja oko izmjena mirovinskog i zdravstvenog sustava, smanjivanje županija gradova i općina, onda je suradnja sa svima koji tako misle moguća. Ali o nekom zajedničkom putu mislim da nije razmišljao ni on niti ja – priznaje Kosor te podsjeća da je Josipović lijevi centar, a ona desni centar.

- Ali mislim da su i mnoge druge zemlje, koje često uzimali za uzor, pokazale da te ideološke razlike ne moraju biti prepreka suradnji. Vidjet ćemo – kaže Kosor. Nezavisni Josip Kregar koji je u Sabor ušao na listi SDP-a, pa u jednom trenu nezadovoljan tvrdio kako neće biti dio njihova kluba, tvrdi da Josipović ima njegovu podršku, no također prvo želi vidjeti njegov program.

- Ja još ne znam njegove namjere pa ne mogu govoriti o taktičkom načinu, ali u svakom slučaju on je zavrijedio da se o njegovim idejama raspravlja, da se s njime složimo i da nešto napravimo da ih se realizira – vjeruje Kregar koji je često, dodaje, s Josipovićem raspravljao o političkim ciljevima, vrijednostima, reformama za koje se treba zalagati, ali nikada i o "taktičkim pitanjima". Ni predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli, koja je također podupirala Josipovićevu kandidaturu, ne vidi svoju stranku u njegovom trećem putu.

- S nikim ne pregovaramo i s nikim ne idemo dok decidirano ne vidimo što taj netko predlaže i da li prijedlozi tog nekog odgovaraju onome što Laburisti žele. Da bi se bilo što i bilo kakav put napravio mislim da je nužno i prvo što trebamo napraviti i vidjeti jest koji su planovi djelovanja odnosno koraci koji će se na tom putu raditi. Ja ne znam uistinu program predsjednika Josipovića, ne znam kakav to treći put želi i bilo bi neozbiljno sad od mene da bilo što kažem da se slažem ili ne slažem, a nemam nikakvih informacija – tvrdi Tireli.

HDSSB-ov Boro Grubišić čvrsto odbacuje bilo kakvu mogućnost suradnje s Josipovićem.

- Ne, nema šanse, sam HDSSB je treći put pa prema tome Josipović je Četvrti put ili ne znam šesti put. Nakon Sinčića i ORaH-a, gospodin Josipović je ne znam koji put, ali na ljevici – kaže Grubišić.

>>'Josipović me neugodno iznenadio'. Pusić: Svi trebaju smiriti strasti!

>>Ministar Mrsić: S Josipovićem nisam razgovarao o suradnji

Komentara 5

Avatar Neron
Neron
15:15 19.02.2015.

Josipović i treći put?!? Ma dajte, molim vas! Pa on je bio kandidat SDP-a, on jest SDP-ovac, lijevi pol politike u Hrvata. Osim toga, zar nije rekao da će se vratiti na fakultet?

DU
Deleted user
17:22 19.02.2015.

Josipovića treba čuvati kao kap vode na dlanu. Naime, on će frakcionirati lijevo krilo - dok Milanović naprosto "utjerava" neodlučne glasače pod desno krilo. Dalje će sve napraviti čuvena izborna aritmetika odnosno što više zbunjenih ponudom stranaka i strančica na lijevom krilu pol. scene, to veću uslugu čine desnici. Vjerojatan scenarij jest da će Gabrić iskoristiti popularnog Josipovića da kompenzira njime svoju nepopularnost - kasnije frk poput tetrapaka koji ostaje bez sadržaja. Već viđeno!

DU
Deleted user
17:06 19.02.2015.

Večernjak se satra vodeći brigu kamo će ivo. Što ste se uspaničili, ako ne može pronaći istomišljenike koji će s njim u „krug“, nazvan pravi put!!!!!!????, bivša pravednost ima opciju u „Regiji“, tamo će ga jedva dočekati, a i namaama će odlanuti. Da, i neka bravarovu bistu ponese s Pantovčaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije