Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistički imidž

Nijemci u šoku: Kako mislite imati turizam i platforme

17.08.2014., Pula - U pulskom akvatoriju danas se uz pomoc dva velika remorkera premjestala velika platforma za eksploataciju plina.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
10.03.2015.
u 08:41

Nijemci su jako ekološki osviješteni, lako se angažiraju oko takvih tema, a prate što se događa u zemljama u koje putuju

Aktualne rasprave i dvojbe oko mogućih novih bušotina u našem Jadranu strelovito su se proširile izvan hrvatskih granica. Osim službene Italije, koja je već pokrenula postupak procjene prekograničnog utjecaja na okoliš unatoč tome što u Jadranu sami imaju deset puta više istražnih bušotina od Hrvatske, spominjanje bušotina, platformi i nafte iritira i mnoge europske turiste.

"Pa jesu li vaši normalni? Imate najčišće more u Europi i sad biste radili platforme?! Morate se izboriti da se to ne dogodi! Kako mislite imati i turizam i platforme? Je li to stvarno istina?", samo su neka od pitanja koja posljednja dva-tri tjedna slušaju hrvatski turistički predstavnici u Njemačkoj. Hrvatsku za odmor mnogi biraju zbog imidža zemlje prekrasna krajolika i čista mora, a upravo prirodi, kako je posvjedočilo i posljednje istraživanje Instituta za turizam, i daju najviše ocjene. Rizik da se to nagrdi ili ugrozi smeta i običnim kupačima i nautičarima, a naročito su se uznemirili upravo najbrojniji hrvatski gosti – Nijemci.

– Poznati su po visokoj ekološkoj osviještenosti i lako se angažiraju oko takvih tema, a pritom vole znati i prate što se događa u zemljama u koje putuju – kažu u uredu Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu.

Barem jednom dnevno čuđenje i pitanja o bušotinama i Jadranu slušaju i u ljubljanskom uredu HTZ-a.

– Ni ovdašnji mediji i turisti nisu za to. Misle da je to potencijalna opasnost za more koje dijele s Hrvatskom – kaže direktor slovenskog HTZ-a Goran Blažić.

Kolaju proturječne informacije i bušotine se na trenutke čine većom prijetnjom za imidž nego za okoliš. Zbog toga ministar Darko Lorencin tu temu ne bi smio pred novinarima uklanjati uz lakonsko: Mislim što i premijer.

>> 'Naftu treba pristojno zamoliti da se sama izvadi iz Jadrana'

>> Donosimo istinu o bušotinama 
u Jadranskom moru

Komentara 130

VO
vongath
08:57 10.03.2015.

kakva je ovo propaganda???? Na talijanskoj strani jadrana 100 platformi! pa nema neki zid po sredini?? dođite u Köln i Nordrhein Westfalen i vidite pokraj kakvih zagadivaca zraka se tu zivi (i nitko se nebuni)!!!! cilj vanjskih vlada je ogranicavanje napretka i masovno iseljavanje hrvata! iseljenik.

MI
Misericordia
08:56 10.03.2015.

Je li Hamburg industrijski ili turistički grad?Industrijski, kažete? Zašto? pa Baltičko more je bilo tako čisto, zašto ste ga zagadili? Koliko imate nuklearnih elektrana u Njemačkoj? Devet? Zašto, pa to je tako opasno, a u srcu ste Europe, i tako gusto naseljena zemlja? Koliko imate elektrana na ugljen? Zar vam elektrane na ugljen ne čine 52% proizvodnje električne energije? Zašto, to je tako prljavo? Ajte svojim k*rcem po glogovini mlatiti, a ne tuđim!

GR
gradjaninhr
09:27 10.03.2015.

Hrvatska treba gledati svoj interes. Njen interes je ulaganje u nove tehnologije i ekonomska neovisnost. Od cistog mora i plavog neba se ne zivi, koliko god to ruzno zvucalo. Grci imaju cistije more od nas, pa ih to ipak nijee sprijecilo od bankrota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije