Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mještani Sotina poručuju:

Nastavit ćemo svoju istragu o zločinu 1991.

14.10.2013., Sotin - Zajednicki ispracaj i pokop posmrtnih ostataka cetiri hrvatska branitelja i sedmero civilnih zrtava ekshumiranih u travnju 2013. iz masovne grobnice u Sotinu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
04.02.2015.
u 06:30

Danas u Beogradu počinje suđenje za ubojstvo 16 ljudi

Više od 24 godine nakon tragedije i godinu dana od podizanja optužnice, danas pred Specijalnim sudom u Beogradu počinje suđenje optuženima za ratni zločin u Sotinu 1991. Na optuženičkoj su klupi trojica nekadašnjih mještana, Žarko Milošević, Mirko Opačić i Dragan Lončar, srbijanski dobrovoljac Dragan Mitrović i časnik JNA Miroslav Milinković. Tereti ih se za ubojstvo 16 Sotinjana koji su iz svojih domova odvedeni na Badnjak 1991. godine, nakon čega su surovo ubijeni i potom pokopani. Trinaest tijela prije dvije godine pronađeno je u jednoj masovnoj grobnici, dva su pronađena prije, a za jednim se tijelom još traga.

Nema suradnje

– Ne znamo ni sami što možemo očekivati od suđenja. Ne vjerujem da ćemo čuti neke nove detalje ili doznati više o drugim zločinima – kaže Igor Matijašević iz Sotina, koji s još nekim sumještanima već godinama provodi privatnu istragu kako bi se doznalo gdje su pokopana tijela. Njihovom je zaslugom prije dvije godine jedan od optuženih došao u Sotin i pokazao mjesto masovne grobnice u kojoj je pronađeno 13 tijela.

Matijašević ističe kako se poslije ovoga slučaja može očekivati podizanje i druge optužnice za Sotin, koja će biti mnogo šira i s više imena, posebice odgovornih iz JNA. Dodaje i kako će i on i drugi mještani nastaviti svoju istragu jer, kako kaže, nema suradnje između DORH-a i Tužiteljstva za ratne zločine Srbije.

Ublažiti patnje obitelji

– To je činjenica, što god oni govorili, a postoji i niz dokaza. Imamo jednu osobu iz Srbije koja je spremna doći u Sotin i pokazati gdje je jedno tijelo pokopano. Nažalost, ni DORH ni Tužiteljstvo već godinu dana to nisu uspjeli organizirati iako bismo tako ublažili patnje jedne obitelji – ističe Matijašević. U Sotinu je 1991. ubijeno 66 ljudi, od kojih se i danas na popisu nestalih nalazi 18. 

>> Ubijeno ili nestalo 67 mještana, na popisu nestalih još 18 Sotinjana

Komentara 6

Avatar Renaldo
Renaldo
09:02 04.02.2015.

Pritisnite Stanimrovića i njegovu bratiju koji puno toga znaju.

Avatar Renaldo
Renaldo
09:02 04.02.2015.

Pritisnite Stanimrovića i njegovu bratiju koji puno toga znaju.

MM
markkan.markkan
23:23 04.02.2015.

Da pokaze mjesto na google-u???? Jako pametan prijedlog??!?!?! Da netko na googlu pokaze tocno mjesto gdje je zakopano jedno tijelo??? Nije to povrsina od nekoliko stotina kvadratnih metara pa da se tako moze pokazati i locirati. Gotovo je nemoguce prekopati cijelu njivu, livadu da bi se naslo nesto tako sitno u odnosu na okolnu povrsinu pogotovo kada je na nepoznatoj dubini. To je trazenje igle u plastu sijena. Locirati se mora precizno. Patkovicu malo razmisli prije nego slijedeci puta lupis takvu glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije