Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna obavijest!

Naređeno povlačenje s polica: Pronađena salmonela u pilećim prsima

piletina
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
18.04.2017.
u 21:27

Uzorci su uzeti u mesnici subjekta u poslovanju s hranom "Mesnica Findri i zetovi".

Hrvatska agencija za hranu (HAH) obavijestila je potrošače o salmoneli u pilećim prsima s kožom i kostima, LOT 14868/2017, s datumom proizvodnje 6. travnja. 2017., proizvođača Uzgoj, klanje i prodaja peradi, vlasnice Božice Kolenković, odobrenog broja 54, te je naređeno povlačenje i opoziv proizvoda.

Prilikom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u pilećim prsima s kožom i kostima utvrđena je bakterija Salmonella spp. Uzorci su uzeti u mesnici subjekta u poslovanju s hranom "Mesnica Findri i zetovi" d.o.o., Barčev trg bb, Zagreb, evidencijskog broja R-5652, a inspekcijski nadzor proveden je i na mjestu proizvodnje, navodi se u obavijesti i ističe kako se ona odnosi isključivo na navedeni proizvod.

Podsjeća se kako je salmoneloza zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelom po svojoj površini. Hrvatska agencija za hranu izradila je studiju o inicijalnoj procjeni rizika u kojoj navodi da su bakterije iz roda Salmonella potencijalno opasne. "Hranu, osobito životinjskog porijekla, prije konzumacije potrebno je dobro termički obraditi te pri manipulaciji paziti da ne dođe do njezine križne kontaminacije", upozoravaju iz te agencije.

>>Ako ste kupili pileća prsa od ova dva proizvođača provjerite datume na pakiranju

>>Meso prouzročuje manje bolesti nego voće i povrće. Ovo su potencijalno opasne namirnice

>>Prijetnja čovječanstvu: 12 bakterija koje će ubijati ljude

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije