Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silletto

Muzej Vukovar dobitnik iznimnog priznanja u Europi

vukovar muzej
Foto: Branimir Bradarić
1/2
10.04.2016.
u 23:43

Govoreći o samoj prezentaciji vukovarskog muzeja Marić kaže kako je članove prosudbene komisije najviše oduševila snaga i entuzijazam koji je Gradski muzej Vukovar iskazao kroz protekle godine kao i energija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru pogotovo u vremenu nakon ratnih razaranja.

- Nakon što smo boravili u San Sebastianu i vidjeli prezentacije muzeja kandidiranih za Europski muzej godine, vidjeli smo jasno kako hrvatski muzeji nimalo ne zaostaju za svjetskim muzejskim trendovima i vrijednostima koje muzeji inače promoviraju, izjavila je ravnteljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić nakon što je danas navečer u prostore Gradskog muzeja unijela nagradu Silletto kojom je Europski muzejski forum nagradio vukovarski Muzej za suradnju s lokalnom zajednicom i uključivanje volontera u rad muzejske ustanove.

Govoreći o samoj prezentaciji vukovarskog muzeja Marić kaže kako je članove prosudbene komisije najviše oduševila snaga i entuzijazam koji je Gradski muzej Vukovar iskazao kroz protekle godine kao i energija s kojom su vukovarski muzealci utjecali na kulturni život u gradu Vukovaru pogotovo u vremenu nakon ratnih razaranja. Dobivanje nagrade Silletto po Marić bila je i jedinstvena prilika da se vukovarski muzealci mogu usporediti s drugim muzejima u Europi. 

-Kada smo radili naš stalni postav bili smo okrenuti našim aktivnostima i potrebama pa smo moguće možda malo i izgubili relaciju prema onome što se događa u svijetu kada je u pitanju muzeologija ali sada vidimo da smo tu i da radimo vrlo dobro, istaknula je Marić.

Povodom velikog uspjeha vukovarskog muzeja u Španjolskoj večeras su u dvorani Dvorca Eltz, gdje je i smješten muzej, Marić dočekali djelatnici muzeja ali i sami građani koji su željeli na ovom uspjehu. Gradski muzej Vukovar dobitnik je nagrade Silletto za 2016. godinu koju dodjeljuje Emya. Nagrada se odnosi za uključivanje zajednice u svoj rad. Nagrada EMYA (European Museum oft he Year Award)– Nagrada europski muzej godine, dodjeljuje se od 1977.

Ove godine Gradski muzej Vukovar ušao je u uži krug ukupno 49 nominiranih muzeja iz 24 europske zemlje. Za Europski muzej 2016. godine proglašen je muzej Polin u Warsawi (Poljska). Uz glavnu nagradu i nagradu Silletto dodijeljene su i Muzejska nagrada Vijeća Europe za posebna postignuća u promociji europske kulturne baštine, Nagrada Kenneth Hudson koja je nazvana po osnivaču EMYA-e a dodjeljuje se muzeju/osobi/projektu/skupini za neobično, odvažno ili kontroverzno dostignuće te Posebne nagrade koje se dodjeljuju muzejima  koji su razvili nov i inovativan aspekt uključujući svoju publiku, a koji drugim muzejima može služiti kao inspiracija.

>>Gradskom muzeju Vukovar značajna EMYA nagrada

>>Gradski muzej Vukovar kandidat za Europski muzej 2016. godine

Ključne riječi

Komentara 1

NE
nemanatrag
07:34 11.04.2016.

Ovdje nema priča o lustraciji, registru izdajnika, ćirilici, udbašima, komunjarama, zato nema ni komentara,jer Hrvat muzeje ne posjećuje kao što ni knjige ne čita....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije