Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob na konzervativnoj sceni

Može li se i s liberalnim stavom o abortusu biti konzervativac

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.03.2015.
u 19:18

Stavovi Kolinde Grabar-Kitarović puno su bliži europskim, mekšim konzervativcima koje personificira Angela Merkel

Dok je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slavodobitno uživala u društvu moćne obitelji Clinton u New Yorku, nije ni slutila da joj se kod kuće sprema žestoka kritika. Jezikovu juhu dobila je od onih od kojih se najmanje nadala. Jedan od čelnika novih konzervativaca Vice Batarelo zamjerio je predsjednici što se družila s Clintonovima koji su, tvrdi, zagovornici “kulture smrti”.

– Bill i Hillary Clinton poznati su podupiratelji i promotori “kulture smrti”, to jest za pobačaj su, a protiv tradicionalnog braka i protiv drugih tradicionalnih vrednota – upozorio je Batarelo predsjednicu. Zatim je dodao kako bi razumio da ljevičarka Vesna Pusić ide na sastanak u zakladu Clinton. Pita se što konzervativna predsjednica radi u takvom društvu koje ne podupire tradicionalnu definiciju braka, važnost majčinstva i ne štiti prava nerođene djece.

Zatvaranje očiju

– Iskreno sam šokiran što su ljudi spremni zatvoriti oči pred pobačajem radi “većih” ciljeva. To smrdi na makijavelizam. S druge strane, kao hrvatski građanin, ali i kao katolik, ne pada mi na pamet da se povučem u neki geto i govorim da je svijet loš i da mi nemamo što tu raditi – ustvrdio je Batarelo, čije riječi imaju dodatnu težinu jer on nije samo šef konzervativne udruge Vigilare nego i predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije. Službena Crkva nije se oglašavala o tom “sukobu na konzervativnoj sceni”, ali se zato javio poznati teolog iz Rijeke Josip Grbac, koji je stao na predsjedničinu stranu. – Kršćani nikada ne mogu opravdati pobačaj, ali predsjednica ima pravo na vlastito mišljenje i djelovanje. Ona mora plivati unutar visoke politike, i to unutar različitih struja, i zaista je pogrešno zbog toga je napadati. Osim toga, tko je Vice Batarelo? Rekao bih da nije teolog i stručnjak za tu problematiku i možda se ne treba baviti njegovim izjavama – izjavio je Grbac za Jutarnji list. U kritici popularne predsjednice Batarelo se ne može pohvaliti da je dobio preveliku podršku. Konzervativna scena uglavnom je prešutjela tu “svađu u obitelji”. Batarelo, pak, kaže kako se trebamo naviknuti na demokratsku kritiku. Ponavlja da u zastupanju temeljnih vrijednosti nema relativiziranja.

Dr. Slaven Letica nema razumijevanja za, kako je rekao, infantilnu kritiku Vice Batarela. – Koliko sam razumio, Batarelo misli da se naša predsjednica ne bi trebala sastajati s državnicima koji imaju različite vrijednosne i svjetonazorske stavove o – u konkretnom slučaju – pobačaju. Tom je izjavom pokazao da ne razumije abecedu državništva i diplomacije, a ni novi pristup predsjednice Republike u zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa – ističe Letica, dodajući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila lijepu gestu što je zahvalila bivšem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu, koji je itekako zaslužan za zaustavljanje velikosrpske agresije i osvajačkih ratova u Hrvatskoj i BiH.

Bliža Angeli Merkel

Za razliku od Letice, konzervativni intelektualac dr. Tomislav Sunić smatra da je Batarelo bio načelno u pravu jer predsjednica Grabar-Kitarović po svom svjetonazoru ne spada u društvo Clintonovih. Za razliku od Europe, u kojoj je abortus praktično legaliziran u svim državama, on je u mnogim državama u SAD-u još kazneno djelo. Sunić kaže da ne bi trebalo biti razlike između Batarelova i predsjedničina konzervativizma, ali da postoje različite interpretacije. Stavovi predsjednice puno su bliži europskim, mekšim konzervativcima koje personificira Angela Merkel.

>>Vice Batarelo traži hitan sastanak s predsjednicom zbog 'lijevo-liberalne' zaklade Clinton

>>Vice Batarelo: Predsjednica nije božanstvo ni kraljica!

>>Zašto Batarelu ne paše Kolindin ‘moderni konzervativizam’

Komentara 54

Avatar abakus
abakus
19:37 14.03.2015.

"Može li se i s liberalnim stavom o abortusu biti konzervativac?" Ne. Ne može. Riječ je o oksimoronu. Za poštenog čovjeka, jasno. Za onoga nepoštenog, licemjera, sve je spojivo.

Avatar Meggi
Meggi
21:31 14.03.2015.

''Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati... Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred Bogom." Lk 16,13.15

VE
velikazmija
19:57 14.03.2015.

mene ti centri izgledaju kao maske interesne mene zanima čovijek bez obzira ko je jer dijete je anđeo i mnevino je .i mpostupajmo prema njemu pošteno a pošteno je dajmo mu da živi i pomognimo mu koliko možemo- i hrvatskaska u kojoj će živiti bolje a ne lošije ili nikako- eto takav sam-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije