Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Georg Gavrilović:

Poslali su policiju da nas oslabe u Washingtonu

Georg Gavrilović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
26.10.2014.
u 12:45

Naši proizvodi vrhunski su, pritišće nas se zbog arbitražnog postupka protiv RH u Washingtonu, tvrdi mlađi Gavrilović

Ovo je još jedan primjer antipoduzetničke klime u RH. Postupak državnih tijela i intervencija policije podsjećaju me na 1945. kad su tadašnje vlasti uhitile mog oca pod lažnim optužbama te obitelji oduzele imovinu, zbog čega smo bili prisiljeni napustiti Hrvatsku – ustvrdio je ovih dana Georg Gavrilović, vlasnik Gavrilovića, nakon što su policija i inspektori upali u pogon nekadašnje perjanice hrvatske mesne industrije. U sisačkoj policiji kazali su samo da su tamo ušli "s ciljem utvrđivanja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti". I dok se špekulira da su za dramatičan upad u petrinjsku tvornicu krivi upitna kvaliteta i sporan uvoz mesa, pri čemu je, navodno, iz tvornice izuzeto oko 2 tone mesa za kobasice i poslano u laboratorije, vlasnik kompanije poručio je da poštuju baš sve zakonske regulative EU i Hrvatske – i u poslovanju i u proizvodnji mesnih prerađevina – te zaključuje kako ih državna tijela pritišću zbog tužbe odnosno arbitraže kojom od države potražuju odštetu od 300 milijuna eura, tvrdi Gavrilović, koji je u dogovoru s odvjetnicima pristao odgovoriti na nekoliko pitanja za Večernji list.

:: Otkud zaključujete da istraga ima isključivo veze s arbitražom?

Čista logika, to je jedini mogući zaključak. Analizirajući sa svojim suradnicima sve moguće povode za intervenciju nadležnih državnih tijela, a osobito uzimajući u obzir sadržaj izvida koji je obavljen te činjenicu da iz naših pogona izlaze proizvodi vrhunske kvalitete koji imaju certifikate za tržišta EU, SAD-a, Kanade, Australije i Japana, jedini je mogući zaključak da je riječ o pritisku na Gavrilović ne bi li se oslabila naša pozicija u arbitražnom postupku koji se vodi pri Arbitražnom sudu u Washingtonu, nadležnom za rješavanje spora između Mesne industrije Gavrilović i RH.

:: Je li provjeravano i financijsko poslovanje ili samo proizvodnja?

Predmet interesa nije bilo financijsko poslovanje. Sadržaj izvida je pak tajan. Odnosio samo na jedan mali segment naše proizvodnje pa nema nikakva razloga da naši poslovni partneri i potrošači budu uznemireni. Sigurni smo da će rezultati izvida pokazati kako su navodi anonimne kaznene prijave neutemeljeni.

:: Je li ijedna linija proizvodnje zatvorena?

Ni na jednu nije stavljena zabrana rada niti je izdan takav nalog, ni od policijskih djelatnika ni od veterinarske inspekcije jer za to nije bilo potrebe. No ulazak neovlaštenog osoblja, odnosno policije u pogon bez odgovarajuće zaštitne odjeće rezultirao je prekidanjem proizvodnje u jednom pogonu. Posljednjih dana proizvodni proces bio je usporen iz opreza, a ponajprije radi zaštite naših potrošača. Naime, nakon izvida policije, morali smo uložiti dodatni angažman kako bismo ispunili visoki higijensko-sanitarni standard i tek ćemo naknadno znati točan iznos nastale štete.

:: Dovodi vas se i u vezu s Lijanovićem.

Naše trgovačko društvo nije ni u kakvom poslovnom ili bilo kakvom drugom odnosu s trgovačkim društvom u vlasništvu obitelji Lijanović te je nejasno kome je u interesu povezivati naše dvije obitelji i naša trgovačka društva.

Komentara 24

Avatar guten_tag
guten_tag
13:49 26.10.2014.

dajte malo novinari istraživači raspitajte se o ovom mlađem Gavriloviću čime se bavi, što mu je strast, je li bio u problemima i zašto, priča se svašta itd. napravite jedan intervjuu sa svjedocima vremena od dana kada je Gavrilovićev otac dobio odštetu nekoliko milijuna dolara za stare straćare koje su bile tvornica zatim njegov odlazak u inozemstvo pa povratak i kako je radio u ponovo u tvornici kao radnik. pitajte ljude na izvoru, nemojte ove propagandne članke servirati javnosti. Gavrilović je dobio tvrtku za tri milijuna maraka dok sada traži besramno 300 miijuna € odštete od države. za što?

KA
__KARABUDALA__
14:37 26.10.2014.

45-te su ostavili dva svinjca i tri drvene barake, to su naplatili i od socijalističke vlasti, 91-ve su kupili tvornicu vrijednu nekoliko stotina miliona tadašnjih DM za siću, i sad još nešto potražuju, zapravo prije nego ih se potjera iz Hrvatske treba im suditi kao ratnim profiterima...

PA
patuljčica..
13:23 26.10.2014.

Tvornica Gavrilović je prije 1990. bila treća najmodernija tvornica za preradu mesa na svijetu. Zapošljavala je 5000 radnika a čitav kraj je živio od kooperacije sa Gavrilovićem. Danas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije