Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNI IZGLEDI OSTAJU

Moody's ponovno snizio kreditni rejting Agrokora

Agrokor
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.04.2017.
u 16:22

Današnje smanjenje rejtinga odražava Agrokorovu odluku za restrukturiranjem, navode iz Moody'sa.

Kreditna agencija Moody's snizila je kreditni rejting Agrokora s CAA1 na CAA2, a negativni izgledi ostaju i dalje.

U priopćenju navode kako su u obzir uzeli "nesigurnosti oko procesa restrukturiranja, kao i sposobnost vjerovnika da dobiju svoj novac nazad". Navode kako to ovisi o brojnim faktorima koji će biti jasniji tijekom vremena.

Navode i da je bankrot vrlo izgledan

- Prema mišljenju Moody'sa, ovaj smjer djelovanja podrazumijeva visoku vjerojatnost bankrota koji bi mogao imati negativne posljedice za postojeće vjerovnike iako detalji procesa još nisu poznati - navodi se u priopćenju Moody'sa.

- Naša odluka da se smanji kreditni rejting Agrokora odražava njihov zahtjev za restrukturiranje pod hrvatskim zakonima, što po našem mišljenju bankrot čini izglednim - rekao je Vincent Gudorf, potpredsjednik i viši analitičar Moodys'a.

Krajem ožujka Moody's je već smanjio kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, uz negativne izglede, ocjenjujući da kompanija više nije u stanju podmirivati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

To je već treći put od početka godine da je Moody's smanjio rejting Agrokora, dok je Standard&Poor's, pak, početkom travnja snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s 'B-/B' na 'CC'.

To znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje S&P-a da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na 'SD', što označava selektivni stečaj.

>> Petrov: Sve hrvatske kompanije trebaju sudjelovati u kupnji Agrokora

>> Plenković: Potezi vezani za Agrokor vrlo su relevantni za Slavoniju

Ključne riječi

Komentara 27

DO
dopizdilomi
16:53 11.04.2017.

Poprodavati i riješiti se svega izvan Hrvatske i podmuriti dugove u Hrvatskoj i spasiti dobavljače. Tako to rade u civiliziranoj Europi.

NA
narod1
16:45 11.04.2017.

Dao Bog da Agrokor sa sobom povuče i svu političku bagru koja mu je držala ljestve u pljački hrvatskog naroda.

KO
Kora
17:16 11.04.2017.

Ne razumijem se u ekonomiju. Ali zanima me što će reći Ustavni sud - je li ustavno da se za jedan koncern napravi zakon, krši li se tu načelo ravnopravnosti-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije