Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.11.2014. u 14:00

Gđa Miholjek čita vijest kako je netko odgovorio na “prozivku” biskupa Pozaića. Istu tu “prozivku” navečer u dnevniku Nove TV čita i njen kolega Saša Kopljar. Nedostaje samo: sve je bilo po PS-u

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 19.30

Prilog o obveznim kutama u osnovnoj školi, reporterke Sunčice Findak, najavio je slatkim riječima voditelj Đurica Drobac. Doslovno je rekao, na kraju najave, “i ministar Mornar nam je otkrio” – da voli kute. U osnovnim školama u Osijeku i Umagu reporterka Findak pitala je naivnu djecu o nošenju kuta: djevojčice misle da će kute spriječiti ruganje bogatih siromašnima. Tom dječjom tvrdnjom reporterka završava svoje novinarstvo, davno započeto, a prije zablude o kutama emitirana je izjava ministra Mornara koji je volio ići u školu u tada obveznoj kuti. On je za kute, ali je zaboravio reći da su kute ukinute jer se po njima i dalje vidjelo tko je bogat a tko nije. Famozne “socijalne razlike” i dalje su se vidjele po izboru skupljih materijala, po kroju itd. pa je i ova nepotrebna kampanja propala.

1 KAKTUS

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 23.10

Treba li i smije li se nekim navijačima zabraniti ulazak na hrvatske nogometne stadione. O ovoj prevažnoj temi razgovarali su Neven Zelić iz Gonga, Krunoslav Borovec iz policije i Damir Vrbanović iz nogometa. Izrečeno je stručno pravno mišljenje da je odredba o zabrani potpuno pogrešna, jer na nju nema prava na žalbu (to se zove pravni lijek) i nema vremenskog ograničenja za njenu primjenu. Razgovoru u studiju fatalno je nedostajala bar mrvica širine, jer nije nogomet jedini koji ne treba publiku. Naše bolnice ne trebaju bolesnike, škole đake, naše gospodarstvo ne treba poduzetnike, ne trebaju nam šume, vode, ceste. Dovoljno je pogledati prazne nogometne tribine pa da se vidi da Hrvatima danas ništa ne treba – čak ni nogomet. Ako već oni koji žive od nogometa to ne vide, da li se od voditeljice Ružice Renić Andrijanić, kao novinarke, moglo očekivati da nas spasi od onoga što su nam imali reći gg. Zelić, Borovec i Vrbanović?

1 KAKTUS

POSLOVNE VIJESTI

Utorak, HRT 4, 21.15

Traži se novi turistički slogan, a to košta. Urednik i autor “Poslovnih vijesti” Vedran Kukavica komentirao je mnoga sadašnja komplicirana zbivanja jednom jedinom efektnom rečenicom: Nekoliko presudnih dosjetki platit ćemo 12 milijuna kuna. Ovom jednom jedinom rečenicom g. Kukavica je obuhvatio svu noviju povijest beskorisnih turističkih natječaja isplativih samo pojedincima. Prvi pojedinci kojih se sjećamo bili su ministar turizma Niko Bulić (HDZ) i njegova gospođa. Muž je bio ministar turizma, a na natječaju Hrvatske turističke zajednice pobijedio je slogan njegove žene. Afera je rođena, a ovo dvoje začinjavaca još će dugo Hrvaticama i Hrvatima padati na pamet kad god se spomene natječaj za novu varijantu Hrvatske raja na zemlji, Male zemlje za veliki odmor i Mediterana kakav je nekad bio. Turiste, naravno strane, treba privući nečim kratkim, ali efektnim. Tipičan muški izgovor za nerad i ostalo.

2 VIJENCA

RTL DANAS

Srijeda, RTL TV, 18.30

Reporter Hrvoje Krešić stoji na mračnom Trgu sv. Marka i počinje svoj uvodni opis debate u Saboru totalno krivom rečenicom koja je naštetila svemu onome što je objavljeno u nastavku. Pošteno i novinarski vrlo kvalificirano objavljeno je da se raspravlja o izmjenama zakona koji je usvojen tek prije godinu i pol dana i od kojega se puno očekivalo, ali rezultat je bio neznatan. Zato se sada raspravlja o tom Zakonu o izmjenama onog Zakona o strateškom investiranju. A taj Zakon o izmjenama se donosi zato, objašnjava reporter na samom početku svojeg uvodnog izlaganja, da “investitorima još više olakša” otvaranje biznisa u Hrvatskoj. Nemoguće je objasniti porijeklo reporterove nevjerojatne formulacije kojom se podrazumijeva da je stranim investitorima dosad bilo lako, a odsad će im biti još lakše. U Hrvatskoj sigurno ne.

1 KAKTUS

EUROPSKA LIGA

Četvrtak, HRT 2, 21.00

Malo svjetla u mrak unijela je završna najava reportera Drage Ćosića da će idući put biti izravno prenošena međunarodna utakmica nogometnog kluba Rijeka, a ne Dinama. Večeras je, bez ikakva valjanog razloga, izravno prenošen Dinamov poraz iz Rumunjske, a pobjednička utakmica Rijeke snimljena je i objavljena u 23 sata. Trebalo je biti obratno, jer klub familije Mamić neprekidno gubi svoje utakmice u inozemstvu i već je proglašen najgorim europskim klubom. Znači, 11. prosinca oni koji to vole gledat će izravan prijenos utakmice Sevilla – Rijeka. Ako pobijedi, plasirat će se u šesnaestinu Europske lige koja se igra na proljeće. Sve u svemu, riječka momčad je u istom onom zamahu kao kad joj je sudac u zadnjoj utakmici prvenstva oteo prvo mjesto. Prvak Hrvatske tada je postao Dinamo. Ne ponovilo se.

3 KAKTUSA

VIJESTI

Petak, Nova TV, 17.00

U hrvatski književni jezik pripada riječ prozivanje, a ne uklapa se riječ prozivka što je moraju čitati i oni koji nisu bili u vojsci nekadašnje države, npr. mlada voditeljica Marija Miholjek koja sigurno nije služila vojni rok u bivšoj JNA (niti igdje drugdje). Ona samo slijedi krajnje nestručnu jezičnu politiku Nove TV po kojoj je prozivka legitimnija riječ od prozivanja, što jednostavno nije istina. Gđa Miholjek čita vijest kako je netko odgovorio “na jučerašnju prozivku biskupa Pozaića”. Istu tu prozivku navečer u dnevniku Nove TV čita i njen kolega Saša Kopljar. Nedostaje samo i druga omiljena konstrukcija porijeklom isključivo iz služenja vojnog roka u JNA: sve je bilo po PS-u. Stariji dio TV pretplatnika sjeća se da je pe-es kratica za vojničku knjižicu koja se zvala Pravilo službe. JNA je bila gubljenje vremena s kojim smo se morali pomiriti, ali s njenim današnjim jezičnim naslijeđem ne moramo.

2 KAKTUSA

BEZ KOMENTARA

Subota, HRT 4, 10.59

Minutu prije nego što će voditeljica Nika Vincetić pročitati svoje vijesti u 11, gledali smo kako se ekran puni svjećicama i potpis pod sliku: Više od milijun božićnih svjećica upaljeno u Canberri. Ovaj bezazleni spektakl zagrijao je mnogo do tada hladno pretplatničko srce i potvrdio emisiju “Bez komentara” na njenom prvom mjestu među svim emisijama HRT-a, bile one političke, kulturne ili sportske. Kako i ne bi kad je prva vijest današnjeg podnevnog dnevnika Siniše Kovačića bila najava splitskog prosvjeda navijača. Najava istog skupa pročitana je sat ranije i u vijestima. Toliki broj najava, tj. javljanja reporterke Mirte Šurjak uživo sa splitske obale, možemo shvatiti kao manifestaciju sveopće želje da netko drugi svima nama lijenčinama omogući prijevremene izbore.

1 VIJENAC

>> Istražili smo zašto Dnevnik HTV-a i dalje gubi gledatelje

>> Danijela Trbović voditeljica je koja govori više od svojih gostiju

Komentara 10

Avatar Upitnik30
Upitnik30
21:11 30.11.2014.

Na kutama se vidi razlika u kvaliteti materijala? Ako se unificira mjesto kupnje kuti i šiju po mjeri od istog materijala (kao vani u školama), razlika se ne bi vidjela..

HO
holenderdn25
18:56 30.11.2014.

Zaista treba biti strašno pametan da u tako malo teksta napišeš toliko gluposti!

Avatar nijeminišta
nijeminišta
18:49 30.11.2014.

zašto itko na svijetu objavljuje nečije besmileno prepičavanje tv programa? pa koga zanima što ovaj lik misli o nekoj emisiji???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije