Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što sad

Mirovinci drže 72,33% naše štednje u 'smeću'

kune, novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
Autor
Gojko Drljača
15.08.2014.
u 17:00


U slučaju da RH bankrotira, propast će i obvezna mirovinska štednja

Hrvatski obvezni mirovinski fondovi su, proizlazi iz Hanfinih podataka, od početka krize u Hrvatskoj dramatično povećali svoja ulaganja u hrvatske državne obveznice. Prema zadnjim dostupnim podacima iz lipnja obvezni mirovinski fondovi imaju u hrvatske obveznice uloženo ogromnih 45,16 milijardi kuna ili 72,33 posto ukupne imovine. Problem je u tome što su prema svim ključnim rejting agencijama - Moody's-u, Standard&Poor's-u i Fithcu - hrvatske obveznice ispod investicijske razine tj. imaju status 'smeća' (junk bonds). Štoviše, prema Fitchu i S&P-u, obveznice RH su dvije razine u 'smeću'.

Kao spekulanti

Vrlo je neobično za fondove koji bi trebali imati vrlo opreznu politiku ulaganja da imaju toliko veliki postotak izloženosti u vrijednosnom papiru koji ima status 'smeća'. Tako visoka izloženost u obveznicama s rejtingom ispod investicijskog prije je karakteristična za visokorizične, spekulativne fondove zatvorenog tipa gdje bogati ljudi mogu prokockati dio svojeg bogatstva, a ne za mirovinske fondove. U slučaju da Hrvatska upadne u dublje fiskalne probleme moguće je dalje rušenje vrijednosti hrvatskih obveznica zbog pogoršanja rejtinga. Može doći i do bankrota zemlje, a u tom slučaju bi veći dio ulaganja građana u mirovinske fondove bio ugrožen, baš kao i ulaganja svih drugih kupaca hrvatskih obveznica. Zlatno je pravilo investiranja da se ne smiju sva jaja smjestiti u istu košaru. Stoga čudi da su od 2009. godine mirovinski fondovi i pored očiglednog pogoršanja situacije u Hrvatskoj povećavali ulaganja u hrvatske državne obveznice umjesto da su ga smanjivali. Naime, kao što je vidljivo na grafovima, dramatično je rastao ne samo ukupni iznos uložen u obveznice nego i udio hrvatskih obveznica u ukupnom portfelju naših mirovinskih fondova.

Iako hrvatske državne obveznice zbog rizičnosti nose relativno visoke prinose, ostaje otvoreno pitanje da li su mirovinski fondovi morali zadovoljavati apetite države za financiranjem te što bi se dogodilo da su odbili posuditi novac mirovinskih štediša nekim od hrvatskih ministara financija. Razina izloženosti hrvatskih mirovinskih fondova u rizičnoj hratskoj obveznici toliko je visoka da bi uprave mirovinskih fondova kao najvećih kupaca hrvatskih obveznica sada trebali upozoriti državu da će zbog zaštite interesa 1,68 milijuna mirovinskih štediša prestati financirati potrebe proračuna ukoliko ne dođe do očiglednog usklađivanja prihoda i rashoda. Tako bi se, naime, ponašali svi veliki kupci obveznicama bilo koje zemlje ili kompanije u problemima. Ukupno su mirovinske štediše u lipnju u fondove uplatili 393 milijuna kuna, a od početka godine oko 2,5 milijardi. Gruba matematika govori da se skoro sav novac koji su mirovinske štediše uplaćivali fondovima od početka krize oni pretvarali u hrvatske državne obveznice.

Foto: Milan Ilić

Sigurnost i rast

Za razliku, u domaće dionice imaju uloženo tek 10,56 posto imovine, u inozemne dionice 7,82 posto, a u strane državne obveznice tek 1,03 posto. Pri tome treba voditi računa da se u stranim zapadnim dionicama mogao tražiti rast jer smo svjedočili dugom periodu snažnog rasta, a u stranim obveznicama sigurnost.

>> Samo 3500 građana izabralo potportfelj

>> Fond A, B ili C? Kako do pristojnijih mirovina

Komentara 35

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
17:07 15.08.2014.

eto...dali ste svoj novac na upravljanje "tradicionalno poznatim svjetskim ekonomistima sa hrvatskih ekonomskih fakulteta"...ti balavanderi sa bezvrijednim diplomama sa tih fakulteta ne da nisu obrazovani, već jedino što mogu činiti je totalno financijski slom i kaos. odavna tvrdim da se mnoge diplome trebaju nostrificirati pred neovisnom internacionalnom komisijom...inaćeć će ponovo svi komunistički sineki imati nadprosječne rezultate , a isto tako i po nekoliko diploma, a blage veze nemaju niti o samostalnom životu, a kamoli znanju !

BE
belimo
17:59 15.08.2014.

A koliku menadžerku plaču i bonuse dobivaju ovi stručnjaci što upravljaju fondovima?

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
17:08 15.08.2014.

ipak imate sreće....dobro da nisu uložili kao i nekad...lovu u srbiju i kosovo....bar je doma izgubljeno hraneći političke uhljebe bez apsolutno ikakva znanja i svrhe postojanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije