Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita

Drniški pršut i slavonski kulen na ocjenu EK

drniški pršut
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
19.03.2014.
u 22:15

Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak.

Nakon što je Europskoj komisiji u veljači uputilo zahtjeve za registraciju i zaštitu ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres, krčkog i dalmatinskog pršuta te baranjskog kulena, Ministarstvo poljoprivrede danas je zatražilo i zaštitu drniškog pršuta i slavonskog kulena/kulina.

Za oba proizvoda traži se registracija oznake zemljopisnog podrijetla, a EK će u roku od šest mjeseci potvrditi opravdanost zahtjeva i ispunjavanje uvjeta. Potom se objavljuje Jedinstveni dokument predmetne oznake u Službenom listu EU, nakon čega i svaka fizička ili pravna osoba izvan RH može podnijeti prigovor koji se rješava najdulje osam mjeseci. U slučaju pozitivnog ishoda, oznaka se upisuje u registar EU - DOOR bazu.

Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak. Nadalje, to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda, tako i područja u kojem se proizvodi, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

>> Uf, kakvo pitanje! Čiji pršut je bolji: istarski, drniški, slovenski...?

>> Ne možemo zaštititi ni teran, Slovenci odbili Jakovinu!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Pa gde si bre Radoje brate
Pa gde si bre Radoje brate
16:38 19.03.2014.

Njema do Drniške pršute.I ja ga mnogo voljem. Moljim da nje kažete nikome.Moji bratunci će da me biju.

DI
didazeljko
09:14 20.03.2014.

Kule(i)na,kuli(e)na gospodaru,nevidjesmo davno njega. Ma ,tko to tamo u Komisiji zna šta je to kule(i)nova seka i drniški pršut.Uskoro ćemo ih morati za sat u danu pitati.

ME
meduza191
17:26 19.03.2014.

Slavonski je samo KULIN i nikako drukčije! Toliko o nazivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije