Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASTER PLAN TURIZMA

Milijunska ulaganja za turistički bum Zagorja

tuhelj
Foto: Sara Bertic/PIXSELL
1/2
26.11.2016.
u 16:15

Krapinsko-zagorska županija najavljuje master-plan turizma do 2025. godine kojim će se potvrditi kao lider hrvatskog kontinentalnog turizma

Na prvoj sjednici skupštine Krapinsko zagorske županije u sljedećoj godini predviđeno je donošenje masterplana turizma Krapinsko-zagorske županije do 2025. godine, ključnog dokumenta čija će provedba omogućiti turistički bum jedne od najperspektivnijih regija u Hrvatskoj kad je u pitanju turistički razvoj. Iako još uvijek bez sustavnog upravljanja turizmom, upravo to bi se trebalo ustanoviti masterplanom, zagorska “Bajka na dlanu” već se polako realizira, uz sve značajnija ulaganja u smještajne kapacitete, wellness i kulturne sadržaje, vjerski turizam te gastroscenu.

Do milijun noćenja

Kako doznajemo od krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, masterplan predviđa gradnju novih smještajnih kapaciteta s kompletnom infrastrukturom, koja će omogućiti da javni sektor u suradnji s privatnim stvori uvjete za ulaganja.

– To će nam biti osnova za ostvarenje ciljeva u idućih 10 godina, a to su otvaranje novih 1500 do 2000 smještajnih jedinica, rast ukupne prosječne zauzetosti kreveta, ali i rast prosječne ostvarene cijene noćenja – otkriva nam Željko Kolar. Masterplanom je predviđeno da se u 2025. godini broj noćenja popne na 970 tisuća, što bi generiralo gotovo 70 milijuna eura prihoda, s tim da se prihod od dnevnih posjetitelja, koji danas ne prelazi pet milijuna eura, treba podići 5-6 puta, dakle na iznos između 25 i 30 milijuna eura. Ukupan bi prihod od hrane i pića u 2025. godini iznosio 22,75 milijuna eura, a uz pretpostavku realizacije svih smještajnih i ostalih projekata, izravan bi se turistički prihod mogao očekivati na razini od oko 120 milijuna eura, pa bi ukupni bi godišnji turistički prihod u toj županiji u 2025. mogao iznositi između 210 i 220 milijuna eura, čak sedam puta više nego danas! To bi donijelo i oko 2000 novozaposlenih u turizmu i oko 150 milijuna eura novih investicija.

– Krapinsko-zagorska županija već se pozicionirala kao lider kontinentalnog turizma. Uspješni smo jer imamo bogatu i raznovrsnu ukupnu turističku ponudu, koja kreće s termalnim izvorima i sjajnim toplicama koje imaju dugu tradiciju, još od doba starih Rimljana, i koje su posljednjih godina izuzetno puno ulagale u same objekte, ali i u sadržaje poput spa i wellness programa i adrenalinske parkove – ističe Kolar.

Na području županije postoji ukupno pet termalnih izvora, Krapinske, Stubičke, Tuheljske toplice koje su komercijalno iskorištene te Sutinske i Šemničke toplice koje to tek čeka. Posljednjih nekoliko godina posebno se ističe razvoj zdravstvenog turizma, specijaliziranog medicinskog turizma u Krapinskim Toplicama (Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice, Akromion - Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju, Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti) i Stubičkim Toplicama (Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke toplice). Kako doznajemo od Krešimira Škofa, zamjenika ravnatelja Specijalne bolnice Stubičke toplice, posljednjih nekoliko godina uloženo je ukupno 39 milijuna kuna u obnovu objekata i opreme, uključujući i energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora te informatizaciju čitavog kompleksa.

– Uz dovršetak investicija u smještajne kapacitete i obnovu povijesnih objekata, u planu nam je i uređenje vanjskih bazena te vraćanje starog sjaja brenda Stubaka, za što će nam trebati oko 35 milijuna kuna – otkriva nam Škof. Podsjeća i na nužnost donošenja zakonske podloge koja će omogućiti razvoj zdravstvenog turizma, kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o pružanju usluga u turizmu kojima se treba omogućiti razvoj ugostiteljstva i turizma specijalnim bolnicama. Također je potrebno donošenje akreditacijskih standarda ili izbor akreditacijskih kuća kako bi se ostvarila mogućnost ugovaranja sa stranim osiguravateljima. Župan Željko Kolar dodaje i kako još ne postoje mogućnosti za povlačenje sredstava iz fondova EU za ulaganje u zdravstveni turizam. – Smatramo da bi Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva trebali imati zajedničku politiku, odnosno da bi se država trebala opredijeliti za to da je zdravstveni turizam jedna od strateških grana turizma, dok zakonsku regulativu treba prilagoditi tome da se omoguće investicije – kaže župan. U međuvremenu investitori se oslanjaju na vlastita sredstva, HBOR i decentralizirana sredstva. Krapinske toplice u zadnjih osam godina uložile su tako oko 45 milijuna kuna u objekte i opremu.

Župan Kolar otkriva nam kako je u Krapini u pripremi nekoliko ozbiljnih hotelskih investicija te objašnjava kako županija potiče investicije.

Privlačenje ulagača

– Privlačimo ulagače prije svega brzim izdavanjem građevinskih dozvola. Svakom investitoru dodjeljuje se osoba koja je zadužena za to da mu pomogne da pribavi sve potrebne dozvole. Također, općine i gradovi u županiji nude niz olakšica za investitore, poput oslobođenja od plaćanja komunalne naknade ili prireza – ističe župan.

Tako će u Krapinskim Toplicama ruski investitor graditi novi hotel sa 180 ležajeva. Glavni izvedbeni projekt za tu investiciju je pred završetkom i očekuje se da će radovi početi na proljeće 2017. godine. U Krapinskim Toplicama u tijeku je i proširenje hotela Villa Magdalena, koji će do ljeta sljedeće godine imati novih 30 kreveta i nove kongresne dvorane, restoran te će se proširiti wellness. U Zlataru je predviđena gradnja manjeg obiteljskog hotela ispod padina Ivančice, a u Stubičkim Toplicama hotela s 250 soba i pet zvjezdica. Župan Kolar ističe prednost što Zagorje klasičnu turističku ponudu obogaćuje kulturnim i hodočasničkim sadržajima te ističe Muzej krapinskih neandertalaca i Mariju Bistricu koje je lani posjetilo oko milijun turista.

– Da smo lider kontinentalnog turizma, potvrđuje i dolazak stranih novinara i TV ekipa koje upravo u Zagorju snimaju reklamne filmove koji se objavljuju u najgledanijim TV emisijama zemalja Beneluxa i Rusije. Ta je činjenica potvrđena i na Danima hrvatskog turizma gdje smo ponovno osvojili brojne nagrade i priznanja – zaključuje župan.     

>> Turistička smo meka pa se u tom biznisu ne bi smjelo reći – nazovite u ponedjeljak

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
23:50 26.11.2016.

Zagorje je puno (jos neiskoristenih) termalnih izvora.Kladim se da bi se i dio Zagreba mog agrijati termalnim izvorima energoje i imati desetke bazena besplatno grijanom vodom...

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
07:38 27.11.2016.

Bravo Zagorci to je jedini nacin da se maknemo sa mrtve točke za bolju buducnost naseg pet Zagorja . Zagorje raspolaže sa bogatim blagom kojeg treba iskoristiti za dobrobit zagorja. I ja ću se pobrinuti za to da Zagorje uspijeije u toj inicijativi sa Kinom.

SO
sokreta
09:36 27.11.2016.

bravo! konacno malo mudrosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije