Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura zbog izjave

Matić: Neću smijeniti Bojana Glavaševića

Matić Glavašević
Foto: Borna Filić/PIXSELL
07.10.2014.
u 08:45

Glavašević nije govorio o agresorskoj vojsci, već o civilnim žrtvama rata koje ne poznaju nacionalnost, kaže Matić

Svojom izjavom na okruglom stolu Europskog doma Vukovar i Documente, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević izazvao je pravu buru među braniteljima koja se ne stišava danima. Podsjetimo, rekao je kako bi trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je, kako je kazao, o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP.

Molitva za Bojana

Od trenutka otkako je izjava otišla u eter, braniteljske udruge od Bojana Glavaševića traže da odstupi s funkcije, pritom tvrdeći da je izjednačio žrtvu i agresora i uvrijedio sve branitelje. Zamjerili su mu i to što prilikom posjeta Vukovaru nije položio vijenac na Memorijalnom groblju, predbacili su mu čak i stil, jer je na skupu nastupio “odjeven za jogging”, a preko sporne izjave ne žele prijeći. Revolt je bio toliko snažan da su isti dan djeca poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i branitelja upalila svijeću podno Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav te se pomolila Bogu za Bojana Glavaševića da ga “povede pravim putem”. Iznenađeni činjenicom da takva izjava dolazi iz usta sina vukovarskog heroja Siniše Glavaševića, i internetski forumi užarili su se od neprimjerenih komentara poput: “Bojane, otac ti se okreće u grobu”.

– Glavašević je svojom izjavom povrijedio ne samo hrvatske branitelje nego i sve što je hrvatsko – kaže Đuro Glogoški, šef udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine. Pritom je pozvao Glavaševića da funkciju prepusti “branitelju, ili djetetu hrvatskoga branitelja, koji voli ovu zemlju, jer je izjednačavanjem hrvatskih branitelja i agresorskih vojnika uvrijedio sve branitelje i hrvatski narod”.

"Treba li naša država nagrađivati takve agresore?!"

Prema riječima Tihomira Trešćeca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, Glavašević je iznio niz nepotvrđenih teza kojima je uvrijedio sve oboljele hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata kao i sve građane te izjednačio agresora i žrtvu. Smatra da svojim stavovima Glavašević jasno poručuje da nema poštovanja prema žrtvi koju su hrvatski branitelji podnijeli u ratu.

– Nakon Drugog svjetskog rata, pa sve do danas, nikome nije palo na pamet davati materijalne naknade nacistima, čuvarima u koncentracijskim logorima i zločincima. Neupitno je da neki od njih boluju od psihičkih i zdravstvenih tegoba, ali treba li naša država nagrađivati takve agresore?! – zapitao je Tihomir Trešćec ne krijući ogorčenje izjavom Bojana Glavaševića. – Tražimo njegovo smjenjivanje i očitovanje predsjednika Vlade, Sabora i Republike. Neka se očituju i ograde od njegovih stavova iznesenih u Vukovaru. Ako su njegove tvrdnje zaista stavovi Ministarstva branitelja, postavlja se pitanje o kome to skrbi Ministarstvo – kazao je Tihomir Trešćec.

Citirao Antu Gotovinu

Istodobno, ministar branitelja Predrag Matić stao je iza svog pomoćnika, odbacio sve kritike i poručio da ga ne namjerava smijeniti. – Zbog predizborne kampanje, braniteljima manipuliraju oni koji trenutačno nisu na vlasti. Glavašević nije govorio o agresorskoj vojsci, već o civilnim žrtvama rata koje ne poznaju nacionalnost – kazao je Matić, dok pojedini branitelji ovih dana najavljuju i prosvjed ispred Ministarstva.

Bojan Glavašević odbio je komentirati prozivanja, preko svojeg profila na Twitteru samo je svima zaželio “mir i dobro” i pritom se poslužio sada već glasovitom izjavom generala Ante Gotovine o previranjima u Vukovaru: “Sve je to proces”.

>>Stožer od predsjedničkih kandidata traži smjenu Bojana Glavaševića

>>Traže ostavku Bojana Glavaševića

Komentara 168

DZ
DINAMO-ZG
08:55 07.10.2014.

Nemoj ga smijeniti "veliki bojovniče" matiću! Nagradi ga kojim stanom u Zagrebu i poslovnim prostorom, za zasluge koje čini za partiju! :-)

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:56 07.10.2014.

Svakoj prići dođe kraj pa će i vašoj.

VE
verakruz
09:12 07.10.2014.

Matiću. Koga ti hvališ i ne daš, taj je sigurno za otpad. A mali je na tvojoj stazi. Kako jedan, tako i drugi, obojica radite protiv branitelja. A na čelu ste ministarstva. Mislim da se Hrvatima crno piše sa "ljudima" poput vas dvojice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije