Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci o sukobu interesa

Martina Dalić trebala bi se kloniti Ine do odluke Povjerenstva

Martina Dalić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
10.01.2017.
u 14:00

Bošnjaković (HDZ): Ovdje nema privatnog interesa, jedini je interes da se Ina vrati Hrvatskoj

Izjava ministra gospodarstva i energetike Slavena Dobrovića da je plan otkupa dionica Ine od mađarskog MOL-a ideja potpredsjednice Vlade Martine Dalić dodano je podgrijala sumnje u njezin sukob interesa, a množe se zahtjevi da se M. Dalić izuzme iz bilo kakvog odlučivanja o Ini. U tome, očekivano, prednjače oporbene stranke i zastupnici. SDP-ovac Peđa Grbin tako podsjeća da je Ina u pretežno privatnom vlasništvu, a njezin je suprug kao član uprave po zakonu dužan zastupati interese kompanije.

– Odluke koje Dalić donosi izravno utječu na poziciju njezina bračnog druga – upozorava Grbin.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) smatra, pak, da je vrlo neobično što posao oko Ine i HEP-a vodi baš Martina Dalić, a ne Dobrović ili ministar državne imovine Goran Marić.
– Ili Dobrović ne zna ništa o tome ili je HDZ unutar stranke dogovorio da taj posao vodi baš Martina Dalić – kaže Vrdoljak.

Iz HDZ-a uzvraćaju da ne može biti ni govora o sukobu interesa.

– To je uvijek sukob između javnog i privatnog interesa, a ovdje nema privatnog, ovdje je jedini interes da se Ina vrati u naše ruke – objašnjava Dražen Bošnjaković. Most se, pak, suzdržava od bilo kakvog komentara dok svoje o tom slučaju ne kaže Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika.

Sada nije u prekršaju

Predsjednica tog povjerenstva Dalija Orešković najavljuje da će se to uskoro dogoditi, a do tada se ni ona ni drugi iz Povjerenstva ne smiju o tome izjašnjavati. – Kada bismo to učinili, bilo bi to prejudiciranje moguće odluke, što je nedopustivo – kaže D. Orešković.

Antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović upozorava kako nije dobro da povezane osobe jedna drugoj podnose i odobravaju izvještaje o radu.

– Ključno je na koji način može ta povezanost utjecati na donošenje odluka. Ako Ina postane opet većinski hrvatska kompanija, utjecaj hrvatske politike bio bi daleko veći nego što je sada i samim time svaka povezana osoba zaposlena u Ini bila bi u potpuno novoj situaciji. Stoga bi bilo dobro da se ministrica Dalić izuzme od svakog odlučivanja vezanog uz Inu – uvjeren je Petrović.
Profesorica ustavnog prava Sanja Barić ne misli da je potpredsjednica Vlade sada u prekršaju, no naglašava da je nužan oprez.

– Cijeli ovaj slučaj ukazuje na potencijalne probleme koji uopće ne moraju nastupiti niti mi možemo reći da su oni vjerojatni, ali isto tako ne možemo potpuno isključiti sumnju. Nisam sigurna da je nužno da se ministrica posve isključi iz cijelog tog slučaja oko Ine, ona može biti samo dio tima, no važno je da javnost u svakom trenutku o svemu bude obaviještena – ističe Barić.

Tko ima opipljivu korist?

Općenito, smatra da bi Vlada morala detaljnije obavijestiti javnost o tome što planira s Inom i HEP-om, tim više što je najavljeno i moguće mijenjanje Ustava. Njezin kolega iz Osijeka Mato Palić smatra da Dalić trenutačno još nije u sukobu interesa. No, kako bi se izbjegla sumnja i sve buduće eventualno upitne situacije, smatra da bi potpredsjednica Vlade trebala zatražiti mišljenje nadležnog povjerenstva i držati se uputa koje dobije.

Bivši saborski zastupnik Tonči Tadić, tvorac prvog zakona o sukobu interesa, ističe da je cijeli sustav osmišljen kako bi se otklonila sumnja u pristranost dužnosnika u odlučivanju. Martini Dalić zato preporučuje “politički oprez”.

– Da bi postojao sukob interesa, mora postojati opipljiva korist, a ima li je u ovom slučaju, ja ne znam – kaže Tadić.

Komentara 11

TO
Torcidas
14:41 10.01.2017.

Drug Dalić prima plaću od TVRTKE a ne od Hrvatske i on mora štititi samo interese tvrtke ili čini kazneno djelo. Ostavka oba dvoje!!!

TO
Torcidas
14:38 10.01.2017.

Yacin uhljeb drug Dalić ako ne štiti interese TVRTKE, onda radi protiv tvrtke i odmah mora biti smijenjen. Naravno da ne radi protiv interesa tvrtke..

AD
admin2
14:43 10.01.2017.

Pa neće valjda Hrvatsku držati u šaci bračni drugovi Dalić, hoće li Hrvatska biti talac bračnog para i do kada, OSTAVKE IDMAH!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije