Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIRLJIVA PRIČA

Mama mu promijenila ime u čast priznanja, a sada mora ići u Njemačku: 'U Hrvatskoj mladi nemaju budućnost'

10.01.2017., Slavonski Brod - Brodjanin Viktor Kraljev rodjen je 15. sijecnja 1992. na Dan medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. DKS_56149410  Photo:
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
15.01.2017.
u 17:31

Ne vrijedi ostajati u Hrvatskoj s ovakvim plaćama kojima nije moguće uzdržavati obitelj, kaže Viktor

Rodio sam se kao Karlo, ali to sam ime nosio vrlo kratko. Samo dva dana poslije mama mi je promijenila ime u Viktor, po velikoj hrvatskoj pobjedi – kaže mladi Brođanin Viktor Kraljev, koji se rodio upravo na dan međunarodnog priznanja RH, 15. siječnja 1992.

Kada su na televiziji javili koliko nas je zemalja priznalo, u njegovoj je kući zavladalo veliko slavlje. Slavilo se priznanje i njegovo rođenje. Prije dvije godine oženio se i dobio sinčića. Žive kod njezinih roditelja. Mnogo njegovih prijatelja otišlo je na Zapad, uskoro će i on njihovim stopama.

Mladi bez budućnosti

– U Hrvatskoj danas mladi nemaju budućnost i perspektivu, osobito ovdje u Slavonskom Brodu. Osim konobarenja i možda nekog posla u Đuri Đakoviću, ništa drugo nam se ne nudi, ali to je sve sitan novac. Ni vani nije bajno, ali ljudi rade, zadovoljni su – kaže Viktor.

On sam završio je srednju školu za zavarivača, ali nikada nije radio u struci. Obavljao je razne sezonske poslove poput prodavača, konobara i pizza-majstora. Dragovoljno je odslužio vojni rok, nadajući se poslu u vojsci, ali nije primljen. Ponudili su mu polaganje ispita za vozača kamiona, uz mogućnost zapošljavanja u prometnoj postrojbi, no nije imao novca. U međuvremenu je završio tečaj za TIG zavarivača i dobio posao u jednoj inozemnoj tvrtki. Želio je ostati u Hrvatskoj, ali s ovdašnjim primanjima bilo bi mu, kaže, prilično teško uzdržavati obitelj, a o rješavanju stambenog pitanja i kupnji automobila ili nekoj trećoj krupnijoj stvari mogao bi samo sanjati.

Odlazi u Njemačku

Trenutačno intenzivno uči njemački, a početkom ožujka trebao bi početi i raditi u Njemačkoj.

– Zadovoljan sam jer je posao dobro plaćen. Satnica je za početak 12 eura, uz osiguran smještaj. Ovdje bih za isti posao zarađivao 19 kuna, ako ne i manje. Šest mjeseci bit ću na probnom radu, a onda ću potpisati ugovor za stalno. Tada će za mnom doći žena i dijete. Nema smisla živjeti na grbači roditelja i žicati za kavu – završio je Viktor.

>> Rušenje helikoptera s promatračima EZ-a ubrzalo je priznanje

Komentara 59

PE
pep
19:52 15.01.2017.

Sta nije predsjednica obecala da mladi vise nebudu morali van ?

TO
Tomisl
19:34 15.01.2017.

Danas mladi misle da sa 20 god. moraju posjedovat kucu sa najskupljim uredjenjem, novi auto , 10 puta u godini na odmore i skijanja a sve to uz sto manje truda i rada. Toga je u Njemackoj jos manje nego u Hrvatskoj.

PR
prsutsir
20:09 15.01.2017.

Bog,domovina,nacija svi na pod,ovo je privatizacija napravite mjesta, za obitelji 200-ta...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije