Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojkot nastave

Mališani drugi dan ne idu na nastavu jer su ostali bez omiljenog razrednika

čepin
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
04.03.2015.
u 16:10

Roditelji djece 2.b razreda OŠ u Čepinu ne odustaju od bojkota

I drugi dan zaredom 19 učenika 2.b razreda OŠ Miroslava Krleže u Čepinu kod Osijeka bojkotira nastavu. Samo je dvoje đaka i jutros sjelo u školske klupe, a odslušali su sva četiri sata.

Roditelji ne šalju mališane u školu jer su nezadovoljni što je omiljeni im razrednik Danko Pospišil proglašen tehnološkim viškom. Otkaz je dobio jer se na posao, temeljem sudske presude, vratila učiteljica Genoveva Franjković. I ona je, pak, u rujnu 2012. proglašena tehnološkim viškom u istoj školi i započela sudsku bitku koja je nedavno pravomoćno okončana. Na nastavu se vratila u utorak, a dočekala ju je gotovo prazna učionica.

- Učitelj odlazi tri mjeseca prije kraja školske godine, a vraćaju učiteljicu koja će za godinu i pol u mirovinu. Radila je u međuvremenu u Belišću, dakle imala je posao – ogorčena je Nikolina Markulj Hedgy, čija će kćer do daljnjega sjediti kod kuće.

Situacija, pak, postaje sve apsurdnija. Iako roditelji danima najavljuju "štrajk", u županijski Upravni odjel za prosvjetu iz škole je stiglo objašnjenje kako su đaci bolesni pa ne dolaze na nastavu.

- Moramo vidjeti zašto je 19 učenika bolesno i je li riječ o epidemiji. Istražit će se jesu li nešto u kuhinji pojeli, moraju se slati uzorci u Zavod za javno zdravstvo na analizu – navodi pročelnica Snježana Staščik. Procedura je, naime, takva, iako su itekako upoznati sa situacijom.

A škola je nakon drugog dana bojkota dužna alarmirati i Centar za socijalni rad. Roditelji, pak, ne odustaju. U razredu je i učenik s hiperkinetičkim poremećajem, a uz učitelja Pospišila je, ističu, jako napredovao. Tučnjave su u razredu, kažu, postale prošlost.

- Bojimo se da će ta brza promjena još gore utjecati na njega, a recipročno i na ostalu djecu. Samo želimo da ustanove pronađu rješenje da premostimo ova tri mjeseca, kako bismo zaštitili zdravlje naše djece – ističu roditelji.

Kada im je na stol stigla sudska presuda, u školi su morali otpustiti jednog zaposlenika. Izbor je "pao" na Pospišila jer je, objašnjavaju nam, mlad, s najmanje staža i nema uzdržavanih osoba, odnosno neoženjen je i bez djece.

- Kolega Pospišil je izvrstan učitelj i bili bismo sretni da nam se što prije vrati. No, da postoji neko rješenje, već bismo ga našli – kaže ravnateljica Branka Mack Savanović.

Pospišil je dobio posao na natječaju 2013., na koji je Ured državne uprave predložio i G. Franjković, kao višak, ali škola je njoj odbila dati suglasnost.

Kada sve odigravalo, ravnatelj je bio Josip Ambroš.

- Neka se to rješava mimo mene – kratko poručuje učiteljica Franjković.

Pročelnica Staščik odgovornima smatra bivšeg ravnatelja Josipa Ambroša i njegovu tajnicu Ružicu Galir, protiv kojih će njezin odjel podnijeti i kaznene prijave.

- Da je prije dvije godine odrađen posao kako treba, ne bi se sada sve lomilo preko leđa učenika i roditelja. Članovi školskog odbora upozoravali su da navedena učiteljica nikako ne može biti proglašen tehnološkim viškom. Odluka je donesena preglasavanjem – zaključuje pročelnica, ističući kako će prosvjetna inspektorica ponovno pokucati na vrata čepinske škole. 

- Škola je ispravno postupila. Ostali smo bez jednog odjeljenja, broj učiteljica morao se smanjiti s devet na osam - priča bivši ravnatelj Ambroš. Petero je kolega bilo u toj nezavidnoj konkurenciji. Jedna je učiteljica bila sindikalni povjerenik pa time zaštićena. - Preostalih troje, osim G. Franjković, imalo je uzdržavane osobe na svom imenu, odnosno djecu - pojašnjava on. Konzultirali su se, tvrdi, s ministarstvom i sazvali školski odbor. 

>> Učenici u Čepinu pobijedili. Karta 50 kuna

Komentara 2

LA
Lavica7
16:19 04.03.2015.

Djeca VOLE ucitelja?! MA vratite ga istog trena. Nadjite rjesenje, izmislite ga! Takve ucitelje treba mazit I pazit!

OB
ObrenM
18:33 04.03.2015.

Vlastodrsci ne gaze samo odrasle vec i djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije