Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Odlazim iz politike'

Linić: Milanović mora otići. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje!

Linić
Foto: Screenshot/HRT
1/2
30.05.2014.
u 18:09

– To je premijerov pokušaj zastrašivanja, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić.

Bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić nastavio je u današnjoj emisiji HRT-a Hrvatska uživo "sipati" optužbe protiv premijera Zorana Milanovića za kojeg je jučer rekao da ga želi uhititi i strpati u zatvor.

U sutrašnjem prilogu Obzor Večernjeg lista pročitajte veliki intervju sa bivšim ministrom financija Slavkom Linićem

– Ne mislim više o uhićenju. Evidentno je da su službe po Milanovićevu nalogu pokušavali komunicirati s mojim prijateljima, kopaju se mnoge predstečajne nagodbe i provjerava se sve oko mene, a da ne postoji nalog DORH-a. To je premijerov pokušaj zastrašivanja, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić i dodao da će sve prijaviti parlamentarnom odboru te odbacio jučerašnje navode aktivista da je u Sabor stigao zahtjev za skidanje njegova zastupničkog imuniteta. Linić je kazao da će u pisanom zahtjevu saborskom odboru "pokušati dokazati" svoje tvrdnje da ga službe uhode.

"On je okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima"

– Ja razumijem premijera Milanovića. To je sukob onih koji uvijek rade i onih koji nisu baš odgovorni na poslu. Mi se u tome žestoko sukobljavamo. Zato je on okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima – rekao je Linić i dodao da je imao samostalnost u svom radu u Ministarstvu financija.

– Ogroman broj ministara bio je odgovoran i vrijedan i poštivali su zadane brojke u proračunu, a drugi nisu. A sankcija nije bilo – požalio se Linić na praksu u Vladi u kojoj je bio dvije i pol godine te ponovio da smatra da premijerov prijatelj na čelu NO Ine Siniša Petrović ne štiti interese Hrvatske i Ine, nego MOL-a.

"To ni u snu nisam mogao pomisliti"

– Moje kolege u stranci moraju se opredijeliti je li Linić čovjek koji krade Hrvatsku ili je to bila spletka njihova predsjednika koji želi maknuti čovjeka koji može raditi 13 sati dnevno – kazao je bivši ministar koji nije očekivao da će mu se to dogoditi u njegovoj stranci u kojoj djeluje više od 20 godine.

– U 20 godina se mnogo afera vezalo uz mene i sve to mogu prihvatiti, da moji politički oponenti blate moj rad. Ali da vam to radi predsjednik stranke, ni u snu nisam mogao pomisliti – kazao je Linić te dodao da je zaustavljao sve akcije koje bi bile protuzakonite te je kao ministar branio interese Hrvatske oko tema kao što su plaćanje poreza, a otkrio je da se s Milanovićem nije slagao niti koje tvrtke treba kreditirati. – Zasmetao sam mu kao osoba, a bio je izložen i pritiscima svojih prijatelja i rodbine – otkrio je Linić razlog zbog kojeg je smijenjen u Vladi.

"Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv"

– Cilj su premijeru bile medijske spletke jer mu je tako bilo najlakše riješiti se političkih protivnika – kazao je Linić te dodao kako svojim jučerašnjim istupom nije želio dobiti "potporu jednog člana ili jedne organizacije SDP-a. – Želio sam da svi članovi stranke čuju o čemu se radi i koje su razlike između mene i Zorana Milanovića – kazao je Linići dodavši da mu je jučer "ogroman teret pao s leđa".

– U stranci ima straha zbog mnogo čega. Tko god je imao drugačije mišljenje, nije bio dobar za stranku. Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv – priznao je bivši ministar objasnivši da je šutio dok je Mirela Holy morala otići s ministarskog mjesta, kao i kada je iz SDP-a izbačena Aleksandra Kolarić.

– Holy je izbačena zbog jednog SMS-a, a hoćemo li govoriti o Jovanoviću i način na koji se pobrinuo za svoju sudbinu. Ima mnogo različitih kriterija u sadašnjem SDP-u – rekao je Linić.

"Djelovao sam u interesu Kraša"

– Ministri su se bavili gospodarstvom i nije nam smetao u tom dijelu. On nije imao autoritet da presiječe neke stvari, a zbog toga smo bili slabije efikasni – kazao je bivši ministar te dodao da je premijer kriv što nije donesen porez na nekretnine. – Vjerojatno tu ima i osobnog problema jer vi i obitelj imate neke nekretnine i ne želite da se usvoji porez na nekretnine – kazao je Linić o premijeru Milanoviću i opstruiranju poreza na nekretnine koji bi, po njegovim riječima, udario na one koji imaju prazne nekretnine.

– Nema dvojbe da sam djelovao u interesu Kraša – rekao je Linić o slučaju tvrtke Mali biskviti. – Time smo zaustavljali uvoz koji bi konkurirao Krašu – dodao je Linić i iznio svoj stav da je neprihvatljivo novac HBOR-a ulagati u uvoz i konkurenciju ovdje u Hrvatsku. Na pitanje je li Zoran Milanović nepošten političar, Linić je kazao da ne bi govorio o poštenju, ali da misli kako premijer "osobne interese stavlja ispred državnih".

"Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje"

– Mislim da Milanović nije uspješan premijer i u ove dvije godine nije iskoristio šansu. Stranka se mora boriti za svoj imidž, a zbog lošeg djelovanja predsjednika stranke taj imidž smo izgubili i treba promijeniti predsjednika.  U stranci smo previše podijeljeni da bismo išli na novog mandatara Vlade u Saboru. Istina je da bez novih izbora ne možemo obavljati posao. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje – kazao je Linić.  

– Za mene više u politici nema mjesta, i u slučaju da me izbace i SDP-a, kao i u slučaju da Milanovića smijene s predsjedničkog mjesta u stranci – rekao je Linić i dodao da je za njega priča gotova i da će se povući iz politike. 

U sutrašnjem prilogu Obzor Večernjeg lista pročitajte veliki intervju sa bivšim ministrom financija Slavkom Linićem

>>Milanović o Linićevim optužbama: To jedan čovjek ne može

>>'Niti je Milanović Jupiter, niti je kolega Linić vol'

Komentara 131

TO
tolitol
17:36 30.05.2014.

Kakav li je ovo cirkus od vlade? Ovaj je zadnjih pola godine vodio financije države, a istovremeno je sa svojim šefom bio posvađan? I to je bilo poznato svima, uključujući i vrlog predsjednika Josipovića koji čitavo vrijeme šuti kao zaliven. Valjda zato jer čovjek je u kampanji za drugi mandat. Što se dakle može zaključiti na temelju ovoga? Da je svima njima ova zemlja koju vode zadnja rupa na svirali. Bitna je funkcija, topla foteljica i enormna plaćica. I za to će se i zakrviti. A to što brod tone, to nikoga nije briga. Izaći će pred novinare Grčić i proglasiti još jedan pad BDP-a ogromnim uspjehom ove političke garniture. Kakav li je ovo doista cirkus.

KR
krka
17:38 30.05.2014.

sliniću,to sve kaj zoka tebi radi par dana, zločinačka organizacija zvana SDP nama građanima radi zadnjih 2,5 godine! ajde osjeti malo kako to izgleda kad te neko sustavno uništava i prazni ti džepove gore nego u vrijeme Sultana Sulejmana

Avatar velika jabuka
velika jabuka
17:51 30.05.2014.

nadam se da je ovo početak pada Milanovića kao premijera i 'vođe' sdp-a...previše je štete načinio taj tatin sin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije