Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro na vladi

Liječnici potvrdili: medicinska marihuana pomaže!

medicinska marihuana
Reuters/PIXSELL
15.08.2015.
u 06:30

Predsjednik Povjerenstva dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu iznimno je zadovoljan: – Ponosan sam što smo učinkovito, transparentno i stručno obavili posao

Medicinska konoplja ne liječi, ali simptome nekih bolesti ublažava. Zaključak je to rada Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, koje je razmatralo moguće izmjene zakonodavstva u smislu legaliziranja pripravaka na bazi konoplje koji pomažu bolesnicima.

Utvrdili su da se pripravak kanabisa može preporučiti kao terapijska opcija za simptomatsko ublažavanje spasticiteta kod oboljelih od multiple skleroze, kojima spasticitet nije adekvatno kontroliran konvencionalnom terapijom. Može se preporučiti i bolesnicima s uznapredovalom malignom bolešću protiv bolova i za ublažavanje mučnina od lijekova i zračenja te u liječenju kaheksije/anoreksije oboljelih od AIDS-a.

Istovremeno, utvrđeno je da nema dokaza da ijedan pripravak, čiji se terapijski princip temelji na aktivaciji kanabinoidnih receptora, utječe na tijek navedenih bolesti. Nema jasnih dokaza ni da djeluje kod niza neuroloških bolesti pa ni u psihijatrijskim bolestima.

Predsjednik Povjerenstva dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu iznimno je zadovoljan: – Ponosan sam što smo učinkovito, transparentno i stručno obavili posao.

Sljedeći su korak promjene u Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojima će se omogućiti liječenje lijekovima i pripravcima na osnovi medicinskog kanabisa. Promjene su u finalnoj fazi i nakon usuglašavanja u Vladi, stvorili bi se preduvjeti za objavljivanje Pravilnika, poručili su iz Ministarstva zdravlja.

>>Italija: Država će prodavati marihuanu

>>'Marihuana može biti štetna, ali neki su lijekovi otrovniji'

Komentara 29

Avatar pivapivic
pivapivic
09:36 15.08.2015.

Pomaže ona i kad nije medicinska

Avatar samo Istina
samo Istina
08:31 15.08.2015.

I oni osnovali povjerenstvo za ovo... Ajde imajte muda i istražite 'dublje' malo, pa da utvrdite da je ulje od konoplje i lijek, posebno kod kožnih bolesti i onih respiratornog sustava. Ti bi bio posao. Ovako ste utvrdili NIŠTA!

MX
Mister X
10:04 15.08.2015.

Liječnici potvrdili: """medicinska marihuana"""" pomaže! To što Afganistanci i teroristi znadu već preko 2000 godina evo i demokrati kao da nešto shvati !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije