Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Posvetimo se budućnosti'

Leko o suđenju Perkoviću: Povijest se ne može promijeniti

Josip Leko
Patrik Macek/PIXSELL
17.10.2014.
u 13:06

Optužba i obrana imaju svoje zakonitosti, a ja ne želim sudjelovati ni u jednom ni u drugom – jasan je Leko

Predsjednik Sabora Josip Leko odbacio je danas komentare kako bi suđenje Josipu Perkoviću u Münchenu moglo promijeniti hrvatsku povijest i baciti novo svjetlo na nekadašnji Savez komunista Hrvatske i njegovu sljednicu SDP.

- Povijest se ne može promijeniti, što tko mislio da mislio, a kako će se istraživati i tko će donositi zaključke, da vam budem iskren, ja bih radije da se više posvetimo budućnosti, ne zanemarujem ni prošlost, ali bih puno radije da svoju energiju usmjerimo na budućnost. Ima razloga, ima potreba, a mislim da imamo i sposobnosti da kreiramo puno više budućnost, kreirati prošlost sasvim sigurno ne možemo, jer ako je kreiramo nije dobro – komentirao je Leko.

S obzirom na otvorena pitanja je li Hrvatska napravila sve što su njemački tužitelji tražili vezano uz taj slučaj, odnosno jesu li dovoljno otvoreni arhivi, je li dostavljena sva dokumentacija, novinari su Leku pitali je li sve u slučaju Perković i oko arhiva napravljeno kako je trebalo.

- To bi trebalo pitati njemački sud, državne arhive Hrvatske, obranu i tužitelja. To je teško govoriti iz rukava – kratko je rekao Leko te se osvrnuo i na optužbe da je navodno dio dokumenata potrebnih za proces protiv Perkovića ostao u SDP-u. - Tko optužuje, neka dokazuje, a neka SDP kaže što ima, ja zaista ne mislim sudjelovati u tim pravosudnim bitkama.

Optužba i obrana imaju svoje zakonitosti, a ja ne želim sudjelovati ni u jednom ni u drugom – jasan je Leko. Predsjednik Sabora osvrnuo se i na napise kako su se premijer i predsjednik RH dogovorili o datumu predsjedničkih izbora koji bi se najvjerojatnije održali 11. siječnja. Ne vidi ništa sporno da se institucije dogovaraju kad je najlakše održati izbore jer "datum ne određuje pobjednika".

- Ne vidim tu nikakav problem, nemam pojma jesu li razgovarali ili nisu razgovarali, niti me to posebno zanima, važno je da se izbori odvijaju u demokratskoj atmosferi, u skladu sa zakonom i da se traži osoba koja će najbolje predstavljati instituciju Predsjednika Republike – kazao je Leko.

>> Sudac istjerao svjedoke iz sudnice. Perković i Mustač 'opušteni'

Komentara 10

PE
perfa57
13:21 17.10.2014.

U slučaju zločina ustaša prošlost se ne zaboravlja, a u slučaju komunističkih zločina to treba zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Predvidvljiva izjava SDP-ovca.

CI
cicibela
13:24 17.10.2014.

Kad god komuniste pitate o komunističkim zločinima, oni odgovaraju: okrenimo se budućnosti. Čudi me da sudu u Münchenu nisu poručili: ostavite prošlost povjesničarima.

DU
Deleted user
14:54 17.10.2014.

Naravno, druže Leko, zločinačka prošlost komunističke partije se ne može promijeniti, ali će barem izaći na vidjelo. Malo vam je frka, ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije