Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar financija

Lalovac: Dugovi građana i poduzeća su eksplodirali, riječ je o dužničkom ropstvu

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2014.
u 11:35

Ministar financija Boris Lalovac u emisiji Hrvatskog radija ''Poslovni tjedan'' izjavio je da su kamate, naročito zatezne kamate, veliki problem za građane i poduzetnike i da njihovo obračunavanje nije ujednačeno

Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u emisiji Hrvatskog radija ''Poslovni tjedan'' u kojoj je izjavio da su kamate, naročito zatezne kamate, veliki problem za građane i poduzetnike i da njihovo obračunavanje nije ujednačeno, javlja HRTOne se moraju regulirati i ograničiti zakonom, dodao je Lalovac koji je najavio novi prijedlog zakona o ograničavanju zateznih kamata na potrošačke kredite na najviše 10,35 posto te na stambene na 8,35 posto.

Lalovac je izvijestio kako je u RH zbog duga trenutačno blokirano 59,6 milijardi kuna, od čega se 27,1 milijarda odnosi na građane, a 32,4 milijarde na pravne osobe i obrtnike, prenosi HRT. Na to je obračunato 24,2 milijarde zateznih kamata, što je više od 40 posto.

Naglasio je da su dugovi građana i poduzeća eksplodirali te da je riječ o dužničkom ropstvu. Država ovdje mora pomoći radi oporavka gospodarstva, dodao je ministar financija. 

U emisiji je također gostovao predsjednik Hrvatske udruge banaka Zlatko Bohaček. On se nije složio s ministrom Lalovcem. Izjavio je kako zatezna kamata motivira dužnika da plati dug te da se ona mora ugovarati. Vlada mora zaštititi slabije, ali ovo je pogrešan način, rekao je Bohaček, a ministar Lalovac kazao da nema te matematike i stope rasta koja će građanima omogućiti da vrate enormne zatezne kamate.

– Ne možemo svi govoriti, u knjigama smo učili – ne dirajte mi tržišnu ekonomiju. Ovo je izvanredno stanje, poručio je Lalovac.

Cijeli članak čitajte ovdje

>> Linić: Banke će nas prozvati zbog smanjenja kamate, no želimo zaštititi građane

Ključne riječi

Komentara 30

ĆA
ćaćaća
11:42 09.06.2014.

imam osjećaj da je njemu zbog toga drago..napokon su on i drugari ispunili cilj..srušiti hr državu na koljena..

CR
crocro
11:48 09.06.2014.

Je li to po prvi puta priznanje da smo u dužničkom ropstvu?

DO
doktorica
12:07 09.06.2014.

pa ljudi moraju jesti,školovati djecu,plaćati bezobrazno velike račune za režije,a za to im je potreban novac,ako ga nemaju zadužuju se,pametnjakoviću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije